De rek is eruit. De groei is niet meer. 83% van de Nederlanders heeft een smartphone en dat getal lijkt niet meer te groeien. Maar dit is niet het enige nieuws van het GfK deze ochtend. Het is niet alleen de markt voor de smartphones die verzadigd is geraakt.

Betekent dit nieuws dat er geen smartphones meer verkocht worden? Nee, dat zeker niet. Het zegt meer iets over de hoeveelheid smartphones die in gebruik worden genomen ten opzichte van de hoeveelheid die wordt afgeschreven/gerecycled. In een groeimarkt ligt het aantal verkopen hoger dan in een markt die verzadigd is. Door smartphones niet meer van nieuwe software te voorzien, kun je als fabrikant het afscheid van een bepaald model bespoedigen en daarmee de aankoop van een nieuwe smartphone proberen te forceren. Denk bijvoorbeeld aan Apple die ieder jaar enkele iPhones en iPads toevoegt aan het rijtje niet ondersteunde hardware voor iOS updates. Draait jouw iPhone of iPad niet op de nieuwste iOS versie, zullen niet alle apps meer te installeren zijn en zal de waarde van het toestel snel degraderen. In theorie kan een iPhone van 9 jaar oud technisch nog helemaal in orde zijn. De reden dat je hem waarschijnlijk niet meer wilt gebruiken is omdat er geen Facebook meer op kan draaien.

GFK ziet ook geen groei meer in de markt voor de e-readers die nu op 25% zit en ook de tabletmarkt zit op slot. Dat wil zeggen, het GfK ziet nog wel een toename onder jongeren van 13-17 jaar. Eind 2015 lag het tabletbezit in die groep nog op 60%, dit is inmiddels 72%. Ook het bezit van de SmartTV lijkt op 35% stabiel te blijven evenals de interesse in smartwatches.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.