Er komt een nieuwe HDMI standaard aan. HDMI 2.1. Wat gaat deze nieuwe standaard ons brengen en moet je alvast beginnen om jouw HDMI kabels te vervangen? Wij brengen je op de hoogte.

De HDMI standaard wordt beheerd door het HDMI forum. Die zorgen dat de standaard ook echt een standaard blijft. Deze mensen hebben nu ook de HDMI 2.1 standaard bedacht. Een standaard die vooral gericht is op meer bandbreedte, dus hogere resoluties en meer frames per seconde.

De nieuwe standaard werd gepresenteerd tijdens de CES en heeft vooral als doel 4K te verbeteren en 8K TV mogelijk te maken. Wanneer gebruik wordt gemaakt door de HDMI 2.1 standaard, kunnen 4K TV’s 120 beelden per seconden krijgen toegestuurd. Op 8K zal de standaard ondersteuning bieden voor 60 frames per seconde. Ook zal het mogelijk zijn om 8K in HDR (10-bit) te kijken.

De nieuwe standaard bevat ook de opvolger van ARC (Audio Return Channel). Deze opvolger heet eARC en is gericht op de ondersteuning van nieuwe audiofeatures in nieuwe formaten die van hogere kwaliteit zijn.

Ook gamers kunnen meer uit HDMI 2.1 halen. Onder Game Mode VPR worden graphics uit de GPU van de console direct doorgepompt naar het display om zo lag verder te minimaliseren. Een must-have voor eSports dus.

Heb je hier een nieuwe kabel voor nodig? Voor het eerst is het antwoord volmondig JA, maar alleen als jouw TV 4K op 120 FPS of 8K ondersteunt. Er komt een nieuwe 48G kabel op de markt. Deze heeft een aantal aanpassingen ondergaan. Hierdoor kan de kabel 48Gb aan data per seconde verplaatsen. Deze kabel is wel backward compatible met oudere apparaten. De vorm van de plug zal dan ook gelijk blijven. Voor eARC en Game Mode VPR is een HDMI kabel met ethernet ondersteuning voldoende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.