Logo GadgetGear.nl
Siemens LD97AA670 iQ700 Downdraft
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Siemens LD97AA670 iQ700 Downdraft (Bosch DDA097G59)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 1.5 sterren.

THE GOOD

 • Ziet er enorm mooi uit
 • Filters zijn goed toegankelijk
 • Erg goede verlichting in de pan

THE BAD

 • Motorisch niet krachtig genoeg
 • Weinig flexibiliteit plaatsing motorblok
 • Onveilig bij het zakken

Ze hebben er een Reddot Design Award mee gewonnen, maar we weten allemaal dat er honderden van die awards per jaar worden weggegeven. En dat ze alleen met design te maken hebben. Over kwaliteit zegt het helaas helemaal niets en dat bewijst de Siemens LD97AA670 iQ700 Downdraft. De kwaliteit en veiligheid komen niet in de buurt van wat we van het merk gewend zijn.

Trouwe lezers weten het. Wanneer we reviews doen, doen we een voorselectie. We krijgen niet betaald voor ons werk, dus we steken onze uren in producten waarvan we vooraf verwachten dat we er plezier van gaan hebben. Dat ze echt goed zijn. Zo investeerde ik onlangs in een Downdraft van Siemens. De verkoper van de Keukenconcurrent was enthousiast en op papier zag het er voor mij, als non-afzuig-expert ook prima uit. Het zou helemaal passen binnen het design van mijn keuken, dus waarom niet.

Uitvoeringen Bosch en Siemens

Er zijn verschillende merken en uitvoeringen van deze downdraft. Om met de merken te beginnen, je kunt hem kopen met een front van Bosch en een front van Siemens. De Bosch versie van het model dat we hebben getest is de Bosch DDA097G59 Serie |8 Downdraft en wijkt slechts op details af. Die zitten hem vooral in de aansturing. Daarnaast is hij op papier net iets stiller. Het exacte model bij Siemens is de LD97AA670. Siemens heeft ook een iets goedkopere uitvoering. De LD97AB570. Deze heeft een RVS front in plaats van glas. Op de adviesprijs scheelt het slechts €100 en dat is op de totale aanschafwaarde maar een fractie van de prijs. Het gaat er dus meer om welk design jouw voorkeur heeft. Ik koos voor mijn keuken voor glas.

Inbouwen

De Downdraft moet worden ingebouwd in het aanrechtblad. Houdt er rekening mee dat je aardig wat ruimte omlaag nodig hebt. Hij is een stuk dieper dan hij boven het blad zal uitsteken. Logisch, want er moet nog de nodige techniek onder.

Wat belangrijk is, en waar verschillende keukenontwerpers die wij spraken geen rekening mee hielden, is de positie van de motor. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Downdraft van Wave, moet deze vast op de downdraft worden gemonteerd. Hierdoor steekt hij zo’n 40CM naar voren of naar achteren. Ook bij de Keukenconcurrent waren ze dit vergeten waardoor we tijdens de installatie de vraag kregen of we echt wel beenruimte wilden onder de bar van onze keuken. Ehhhh… ja. “Sorry meneer, maar dat gaat hem niet worden”. Oeps… Afzuiging vonden we uiteraard toch net wat belangrijker dan de bar.

Siemens LD97AA670 iQ700 Downdraft

Iets anders dat opvalt is het RVS frame waarin de glazen bovenplaat ligt. Je zou verwachten dat een 90CM downdraft even breed is als een 90CM kookplaat die we eveneens van Siemens hebben afgenomen. Het RVS frame blijkt een stuk breder en dat smoelt net niet lekker. Er is dus geen spraken van een strakke lijn die je kunt creëren.

Verlichting

De Siemens LD97AA670 is voorzien van verlichting. Dit in de vorm van een LED strip die bovenin zit verwerkt. Dit is de vervanger voor de verlichting die in een reguliere afzuigkap zit. Door de hoogte van de LD97AA670 (ongeveer 40 CM) werkt dit vrijwel perfect. Alleen als je een aspergepannetje op het fornuis hebt staan bestaat de kans dat je de bodem niet zal zien. Met andere woorden, je hebt ruim voldoende licht om in de pan te kijken.

Siemens LD97AA670 iQ700 Downdraft

Het gebruik van een LED strip brengt nog een belangrijk voordeel met zich mee. Door de breedte krijg je geen harde schaduwen in de pan. Je zit dus nauwelijks in je eigen schaduw te werken en ook dat vergroot het comfort enorm. Simpel, slim en zeer effectief. Bovendien is ook de kleurkeuze van de LED strip met 4.000 graden Kelvin goed. Niet te warm, maar zeker niet te blauw. Gerechten zien er gewoon mooi uit wanneer ze in de pan liggen. De LED strip is ook te dimmen met een maximale lichtopbrengst van een mooie 200 Lumen.

Bediening

De Siemens LD97AA670 laat zich bedienen via een touchpanel aan de bovenkant. Dit is de glazen plaat. Deze is van een duidelijke opdruk voorzien en van een wit LED display met ruimte voor twee cijfers. Dit om aan te geven wat de stand van de afzuiging is. Er zijn drie standen en twee boost standen. De keuze voor wit is opvallend gezien het gros van de kookplaten juist rode LED’s bevat. Of in ieder geval de kookplaten die ik heb gezien in de showrooms van verschillende keukenleveranciers. Wanneer deze al aan stonden. Ik moet wel zeggen dat ik persoonlijk de voorkeur aan wit geef.

Wat opvalt is dat de power knop enigszins beveiligd is tegen onbedoeld activeren. Bijvoorbeeld wanneer je er een doekje overheen haalt. Daar staat tegenover dat de power knop soms wel erg onvoorspelbaar reageert. Bijvoorbeeld wanneer je een vochtige vinger hebt. Even drukken en gaan is er dus niet altijd bij. En dat is net jammer als je je vrienden wilt laten zien hoe tof de iQ700 downdraft is.

Afzuiging

Maar dan het eerste echt grote probleem van de Siemens LD97AA670. De afzuigkwaliteit. Het verhaal klinkt op papier gewoon goed. In de normale stand zuig je 450 m³/u op en in de intensieve stand 710 m³/u. Dat je schakelt tussen deze standen heeft te maken met de geluidsproductie van de motor. Maximaal 70 decibel in de meest intensieve stand. Bijna het dubbele van de normale stand, maar dan heb je ook bijna de dubbele afzuigcapaciteit.

Maar dat is niet voldoende. Sterker nog, ruim onvoldoende. Zelfs in de maximale boost stand, zuigt hij niet alle dampen van de pannen af. Iets meer dan een derde op zijn best. Op onderstaande foto gebruik ik slechts drie van de vijf kookzones en de maximale boost! En dan is het probleem dat die maximale boost stand niet de hele tijd aan te houden is. Dit kan maar even. Hij schakelt zelf regelmatig terug. Ik ben dus niet alleen mijn bereiding aan het managen, maar ook nog eens druk met het regelen van de afzuiging. Ik krijg er dus een zorg bij tijdens het koken en al die aandacht die ik aan de afzuiging moet besteden is deels voor niets.

De afgezongen lucht kan zowel naar buiten worden afgevoerd als via recirculatie terug de ruimte in. Optioneel is het mogelijk koolfilters te gebruiken. Deze klem je achter de roosters. Wij maken in ons geval gebruik van een PlasmaMade plasmafilter. Een Nederlands product waar ik binnenkort over schrijf. De vetfilters zijn goed toegankelijk en gemakkelijk te reinigen.

Veiligheid

Het gaat helemaal mis wanneer we naar de veiligheid van de Siemens LD97AA670 kijken. Het gote probleem is namelijk de kap bovenop de downdraft. Deze is groter dan de behuizing van het afzuigkanaal dat boven het werkblad uitsteekt. Voor en achter steekt hij slechts enkele millimeters uit, maar aan de zijkanten gaat het om ruim een centimeter.

Bij het zakken, kunnen er objecten en (kinder)vingers tussen komen te zitten. De downdraft lijkt helemaal omlaag te zakken tot het moment dat hij eigenlijk in het aluminium frame hangt. Het volle gewicht van het afzuigkanaal er dus in hangt. Alles dat tussen de topplaat en het bedieningspaneel zit, wordt dus gewoon verpletterd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoraam, is er geen sensor die meet of er iets klem zit en dus de downdraft zo snel mogelijk weer omhoog laat gaan om het probleem te verhelpen.

Als vader van twee zeer jonge kinderen moet ik er niet aan denken wat er gebeurt als die de vingers er tussen krijgen. We hebben de perswoordvoerders van Bosch Siemens Huishoudelijk in Amsterdam aangesproken op onze bevindingen. Het eerste argument waar ze mee kwamen is dat kinderen niets te zoeken hebben in de keuken. Gezien één van de twee op dat moment zwanger was, verwacht ik dat ze nog wel bij zal draaien in die houding. In een gezinssituatie komen kinderen immers ook in de keuken.

Daarnaast gaven ze ook wel toe dat een stukje veiligheid op dit gebied bij de ontwikkeling van de Siemens iQ700 geen aandacht heeft gekregen. Let wel, we kennen Bosch vooral vanuit de hoek van het elektrisch gereedschap en de automotive producten. Takken waar Bosch juist op het gebied van veiligheid één van de beste merken is.

Conclusie Siemens LD97AA670

Hij is prachtig. Echt waar. Hij heeft een enorme wow factor die Siemens iQ700 downdraft serie. Maar machines als de Siemens LD97AA670 zijn behoorlijk aan de prijs en dan mag je wel iets verwachten. Om te beginnen dat hij voldoende kan afzuigen. Dat de motor niet los te koppelen is en op een andere plaats te zetten, zorgt ervoor dat je qua keukendesign toch echt tegen de nodige beperkingen aanloopt. En dan is er voor mij als huisvader nog het belangrijkste argument. De veiligheid wanneer de downdraft terugzakt. Die ontbreekt in zijn geheel.

Slotwoord

Laat ik vooropstellen dat we niet alleen de Downdraft van Siemens hebben gekocht. We hebben daarnaast voor een kookplaat van Siemens, een afwasmachine en ook een stoomoven van Siemens gekozen. Er blijkt een enorm verschil te zijn in kwaliteit als ik de Siemens iQ700 vergelijk met de andere producten. Ook van die andere producten verschijnen nog reviews die een heel stuk positiever uitvallen. De Siemens LD97AA670 voelt voor mij gewoon niet aan als een product dat kwalitatief past binnen wat ik van Bosch Siemens Huishoudelijk verwacht. Jammer.

Hoewel de Keukenconcurrent een flinke misser heeft gemaakt met het adviseren van deze afzuigoplossing, heeft de vestigingsmanager van het filiaal in Arnhem wel meteen zijn best gedaan om met een beter alternatief te komen.

2 reacties

 1. Hi zou graag weten wat het alternatief is waar de manager van de keukenconcurent mee kwam voor de Siemens downdraft.
  Alvast bedankt!

  1. Er is een alternatief met een sterkere motor geplaatst, maar een jaar na dato werkt ook dat nog niet goed. Er zijn inmiddels al 4 experts van de keukenzaak geweest, maar niemand krijgt het tot nu toe goed. De fabrikant weet waarom; gebruik van een flexibele buis met een knik en veel bochten. Daarnaast vond deze ook verbogen onderdelen in de kap. Mogelijk is er dus een occasion geplaatst door keukenconcurrent. We wachten nog steeds op een oplossing. De muren en plafonds zijn in ieder geval goed ingevet 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.