Review: Sen.se ThermoPeanut

Sen.se ThermoPeanut

Uit Frankrijk komt de Sen.se ThermoPeanut. De eerste nieuwe IoT sensor uit het SensePeanuts assortiment van het bedrijf. Het idee achter de SensePeanuts is kleine sensoren te leveren die jouw huis een stuk slimmer moeten maken. Deze eerste peanut is gemaakt om de temperatuur te meten.

Unboxing

In de verpakking van de ThermoPeanut vinden we iets bijzonders. Een giftbag. Geef je de peanut cadeau, heb je dus een leukere verpakking dan het standaard doosje. Grappig bedacht, al vragen we ons hier ook een beetje af wat we ermee moeten als we hem niet weggeven.

In de verpakking vinden we ook een riemclip om de thermometer aan de broek te haken, een sleutelring en een soort kneedgummetje om de ThermoPeanut ergens op te kunnen hangen. De batterij (CR2032) zit er al in en de handleiding maakt het af.

Installatie

Nadat je de app op jouw Android of iOS smartphone hebt gezet, is het tijd het lipje eruit te trekken. Nu activeer je de batterij van de Sen.se ThermoPeanut. Je moet hem nu naast jouw smartphone houden. Enkele seconden later is de smartphone al druk bezig de laatste firmware erop te zetten en zijn we klaar om de ThermoPeanut te gebruiken.

Design

Het design van de ThermoPeanut ziet er een beetje uit als een platte pinda. Vandaar de naam ;-). Op het breedste deel is hij net wat breder dan de CR2032 batterij die erin gaat. Er zit ook een knop op. Druk je die in, pusht de ThermoPeanut meteen een meting naar jouw smartphone.

Gebruik

En waar kunnen we hem beter gebruiken dan in de vriezer? Immers willen we graag een alarmpje als deze onverwacht in temperatuur oploopt. Dus geven we de Sen.se ThermoPeanut de naam Vrieskast mee. Om te voorkomen dat de ThermoPeanut onnodig alarm geeft, moeten we een minimum en maximum temperatuur instellen. Immers, als de deur even open is geweest, kan het net even wat warmer zijn.

Wat bij het instellen opvalt, is dat de ThermoPeanut niet zo ver omlaag kan in temperatuur als de vriezer. De vriezer haalt -28, maar de maximale, minimale temperatuur die ik in kan stellen is -20. Met andere woorden, ik kan dus niet voorkomen dat ik aan de lopende band meldingen krijg dat de vriezer te laag zit in de temperatuur. Terwijl je dat natuurlijk helemaal niets kan schelen. Nu geef ik toe dan -28 voor een vriezer uitzonderlijk is. Het gros van de vriezers die in huizen staan komen niet voorbij de -18 graden Celsius.

Works with Nest en IFTTT

De ThermoPeanut is behoorlijk open als het om IoT gaat. Sen.se heeft de software zo ontwikkeld dat deze met zowel Works with Nest als met IFTTT overweg kan. Nest kan door deze directe integratie een overzicht bijhouden van de temperaturen in de ruimten waar de ThermoPeanut hangt. Ter verduidelijking, combineer dit niet met een ThermoPeanut die in de vriezer ligt ;-).

IFTTT gaat natuurlijk nog een heel stuk verder. Zo kun je allerlei gebeurtenissen op basis van de metingen van de ThermoPeanut plaats laten vinden. Zo zou een Philips Hue lamp rood kunnen kleuren wanneer de ThermoPeanut opwarmt of zou je een e-mail kunnen krijgen wanneer het te koud wordt. Dit maakt sensoren als deze ThermoPeanut enorm leuk om mee te experimenteren.

De beperking van Bluetooth

Leuk die koppeling met Nest en IFTTT, maar dat werkt natuurlijk alleen als jouw smartphone in de buurt is. De ThermoPeanut heeft met Bluetooth LE dan wel een flink bereik, buitenshuis kan ik hem niet bereiken. Ook daar hebben ze wat op bedacht. Er zit een Piezo speaker in. Op basis van de geprogrammeerde maximale en minimale temperatuur, kan hij dus toch mensen in huis waarschuwen. En met 90dB hoor je die echt wel in huis. Handig.

Conclusie Sen.se ThermoPeanut

Bluetooth blijft de zwakke plek van de Sen.se ThermoPeanut, maar verder is het echt een heel intelligent ding. Oké, het temperatuurbereik is voor de moderne vriezer niet toereikend, dus je moet even goed nadenken waar je hem inzet. Dit neemt niet weg dat je er lekker mee kunt experimenteren.

Beschikbaarheid

De Sen.se ThermoPeanut is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer klein
  • App is zeer handig in gebruik
  • Eigen Piezo speaker

THE BAD

  • Beperkt negatief temperatuurbereik
  • IoT functies werken alleen wanneer de smartphone binnen Bluetooth bereik is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.