Review: SanDisk Ultra II (480GB SSD)

SanDisk Ultra II 480GB

Enkele dagen geleden las je alles over de WD Blue 1TB drive van Western Digital. Een SSD gemaakt door SanDisk. Met de software van SanDisk, in een WD jasje. Vandaag hebben we weer een pure SanDisk SSD in de test en wel de Ultra II van 480GB. Een SSD die prijstechnisch scherp in de markt ligt en prestaties zou leveren die in de buurt van de SSD liggen die ze voor WD hebben gemaakt.

Sterker nog, de Ultra II technologie van SanDisk wordt nog breder ingezet. Zo hebben we hier ook een Extreme 900 liggen waarvan SanDisk’s eigen SSD Dashboard aangeeft dat hier precies dezelfde SSD in zou liggen.

Unboxing

In het doosje, niets bijzonders. Dat wil zeggen, compleet uitgevoerd zoals wij een SSD van SanDisk verwachten. Met een plastic frame wanneer je deze in een laptop schuift die een hogere 2,5 inch drive verwacht zodat deze mooi strak te monteren is en een briefje dat verwijst naar de download van de SanDisk SSD Dashboard.

Installatie

Wanneer je de harddrive in een PC of Laptop hebt gezet is het tijd om deze te initialiseren. De SanDisk Ultra II is wat dat betreft echt een blanco SSD. Start onder Windows de tool ‘Schijfbeheer’. De keuzes die wij maken zijn op basis van de verwachting hoe de gemiddelde gebruiker deze SSD zal gebruiken.

Eerst moet je kiezen tussen een MBR of GPT partitiestijl. GPT is de vervanger van MBR, maar MBR is wat we al jaren gebruiken. GPT heeft een aantal voordelen die niet heel relevant zijn voor deze specifieke SSD. GPT is vooral een stuk minder gevoelig voor corruptie en dat laatste is het beste argument om hiervoor te kiezen.

MBR kies je met name in de volgende gevallen;

  • Wanneer je de SanDisk Ultra II gaat gebruiken als externe drive en deze met veel verschillende apparaten gebruikt moet kunnen worden.
  • Wanneer je een BIOS hebt op het moment dat de computer opstart in plaats van het modernere UEFI. Dit zie je zo ongeveer meteen wanneer jouw computer opstart. Staat daar het woord BIOS, dan kan de computer niet booten van een GPT syteem.
  • Wanneer jouw computer wel UEFI in plaats van Bios heeft, maar je niet op een 64-bit Windows versie draait en je wilt booten vanaf deze SSD.

Bovenaan zagen we al dat de computer de SanDisk Ultra II ‘schijf 1’ heeft genoemd. Deze zien we meteen als niet toegewezen partitie. Met de rechter muistoets klik je erop en kies je voor ‘nieuw eenvoudig volume’.

Wat Schijfbeheer voor zal stellen is om de gehele ruimte als één partitie te gebruiken. Dit kun je zelf opdelen in meerdere partities door minder MB’s toe te wijzen en daarna op het overgebleven, niet toegewezen deel deze handelingen te herhalen.

We kiezen er ook voor om meteen een stationsletter toe te voegen. Zo is de drive direct bruikbaar.

In de laatste stap kiezen we voor een NTFS bestandssysteem. Optioneel kunnen we ook voor het verouderde exFAT kiezen. We kunnen grofweg zeggen dat NTFS ideaal is voor ingebouwde drives en exFAT voor externe drives. NTFS biedt Windows wat extra opties die zeker nodig zijn als je Windows vanaf deze SSD zou willen booten. NTFS wordt echter niet door heel veel andere apparaten ondersteund. Daarom is het lichtere exFAT juist weer interessanter bij externe drives. Wij gaan in dit geval voor NTFS. Je kunt optioneel nog bestand- en mapcompressie inschakelen. Dat geeft je wat meer ruimte op de drive, maar maakt het systeem ook langzamer. Wij kiezen hier dus niet voor.

Wanneer Schijfbeheer klaar is met het instellen van je drive, opent de Windows Verkenner meteen op een compleet lege drive.

Specs

Na installatie hebben we 447 GB van de 480GB over voor daadwerkelijk gebruik onder Windows. Je mist dus effectief 37GB voor andere zaken.

Tijd om de SanDisk Ultra II SSD open te maken en te kijken hoe deze er van binnen uitziet. Daar vinden we een controller en acht flash opslagchips. Die chips hebben een capaciteit van 64GB per stuk waarvan 60GB effectief in gebruik om aan de 480GB te komen. Dus eigenlijk mis je niet 37GB, maar 69GB aan opslagruimte. Dit gemis is niet vreemd. Windows reserveert wat opslagruimte, maar ook de SSD zelf. Bijvoorbeeld om beschadigingen op de geheugenchips op te vangen om zo langer de capaciteit te leveren die hij moet leveren, maar ook om op snelheid te blijven. Dit is allemaal het werk van de controller.

SanDisk Ultra II 480GB

En dat zien we terug in de prestaties. De beloofde leessnelheid van 550 MB per seconde ligt alleen wel een stuk lager. Op 444,9 MB per seconde. De schrijfsnelheid ligt naar verhouding nauwelijks lager. 418,3 MB per seconde. Wat langzamer dus, maar zeker nog comfortabel. Het kan zijn dat SanDisk onder andere omstandigheden en met andere instellingen de SSD heeft getest.

SanDisk SSD Dashboard

De SanDisk SSD Dashboard is het zenuwcentrum van jouw SSD beleving. Deze verzamelt letterlijk alle informatie die hij kan verzamelen over de gezondheid van jouw SSD. Daarmee probeert SanDisk relatief nauwkeurig aan te geven wanneer het tijd is om de SSD te vervangen om zo dataverlies te voorkomen.

SanDisk SSD Dashboard

Onder tools kun je de firmware updaten, maar ook een aantal tools op de SSD’s loslaten. Zo kun je een gratis versie van Trend Micro antivirus installeren, maar ook Acronid Disk Manager. Die laatste is een tool om harddrives te klonen. Handig wanneer je van HDD naar SSD gaat. Je kunt ook mail notificaties over firmware updates instellen zodat je niet steeds in deze app hoeft te kijken. Handiger ;-).

Conclusie SanDisk Ultra II 480GB SSD

De Ultra II serie is bijna de goedkoopste serie SSD’s van SanDisk. Hij laat zien hoe de technologie bij gebruik van een SATA aansluiting eigenlijk is uitontwikkeld. De snelheid is dik in orde en de prijs per GB van de SanDisk Ultra II 480GB SSD is gewoon zeer aantrekkelijk. Bovendien zit de SSD Dashboard software ook gewoon goed in elkaar.

SanDisk Ultra II 480GB

Beschikbaarheid

De SanDisk Ultra II 480GB SSD is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Complete levering
  • Goede ondersteuning vanuit het SanDisk SSD Dashboard
  • Prima prestaties
  • Goede €/GB verhouding

THE BAD

  • Komt niet aan de beloofde snelheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.