Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Samsung Gear S3 Classic met 4.5 sterren.

The Good
  • Erg lange accuduur
  • Stevige behuizing
  • Nette afwerking
  • Goed, energiezuinig display
The Bad
  • S Voice en S Health zijn nog wat beperkt in functies
  • Genoeg, maar toch veel minder apps dan andere platformen


Met het vertrek van Pebble uit de markt zijn er nog maar drie echte besturingssystemen voor smartwatches. Android Wear, Apple Watch OS en Tizen, het platform van Samsung. Er zijn er vast nog wel een paar te noemen, maar deze drie hebben eigenlijk alle belangrijke apps aan boord. Tijdens de IFA introduceerde Samsung de Gear S3 Classic en vandaag lees je onze ervaring met dit bijzondere, slimme klokje.

Gear S3 Classic vs. Gear S3 Active

Maar eerst, er zijn twee modellen. De Gear S3 Classic die wij hebben getest en de Gear S3 Active. Die laatste is een sportiever model, gericht op gebruikers die veel buitenshuis zijn. Het horloge ziet er een stuk sportiever uit terwijl je de Gear S3 Classic moeiteloos onder een pak draagt.

Unboxing

Over de unboxing kunnen we je niets vertellen of laten zien. De Gear S3 Classic kwam voor ons los in een doosje binnen, net als het laadstation. Mocht je de Gear S3 Classic in huis halen, zou het leuk zijn als je in de reacties onderaan deze review even aangeeft wat jouw ervaring is.

Samsung Gear S3 Classic qI lader

Tizen vs. Android Wear

Het gros van de non-Apple smartwatches draait momenteel Android Wear. Sony heeft wel een tijdje een eigen OS gehad, maar heeft dit voor Android Wear laten vallen. Tizen is daarmee de enige manier voor Samsung om op te vallen in het smartwatch landschap. Het kan hierdoor zelf een koers zetten qua hardware en besturing. Het is overigens niet verplicht om een Android smartphone van Samsung te hebben om de Gear S3 Classic te kunnen gebruiken. De benodigde apps staan ook gewoon op Google Play.

Installatie

En daarmee komen we op de installatie. Op Google Play moet je even de Samsung Gear app downloaden. Dit is een soort universele app die met allemaal losse modules werkt. Wanneer je de app start en de Gear S3 Classic probeert te koppelen, zal hij meteen vragen een aantal uitbreidingen te downloaden. Inderdaad. Het is niet verplicht om een Samsung smartphone te bezitten om de Gear S3 Classic te gebruiken. Ik heb mijn test gedaan in combinatie met de Huawei Mate 9.

Dat Samsung op deze manier met de app omgaat is bij de installatie even irritant. Je moet immers aardig wat handelingen uitvoeren. Daar staat tegenover dat de Gear app niet groter is dan noodzakelijk. Hij bevat alleen de programmacode van de Gear accessoires die je daadwerkelijk gebruikt. En dat is dan weer heel handig. Elk voordeel heb z’n nadeel.

Na installatie is de Samsung Gear S3 Classic vrijwel meteen klaar voor gebruik.

Design

Het eerste dat opvalt is het grote display van de Samsung Gear S3 Classic. En de bijbehorende resolutie van 360×360 pixels. Alles dat je op het schermpje ziet is namelijk mooi scherp, maar de smartwatch is duidelijk niet ontworpen voor de slanke pols. Het verdere design onderstreept dit. de hele kast van het horloge is relatief dik en beschikt daarmee over veel ruimte voor een accu en sensoren.

De kast zelf heeft echt een luxe uitstraling. De bedieningsring is terug en met een mooie print afgewerkt. De buitenste rand is netjes getand voor grip, maar ook ter decoratie. Een ander detail aan de ring is dat het metaal geborsteld is. Maar niet in één richting. Het is geborsteld vanuit het midden waardoor de glans altijd hetzelfde is. Een mooi stukje oog voor detail.

Het onderste metalen deel van de kast is aan de zijkanten geborsteld terwijl het aan de bovenkant weer is gepolijst. De knoppen zijn circulair geborsteld.

De behuizing is IP68 waterdicht. Dit is de hoogste graad van stofdichtheid in combinatie met waterdichtheid tot minimaal 1 meter. Daarnaast voldoet de smartwatch ook nog eens aan de MIL-STD-810G. Het gaat wat ver om precies te vertellen wat dit allemaal inhoudt, maar het komt neer op zware testen op het gebied van stootvastheid, vibraties etc.

Bij de uitvoering van de Gear S3 Classic krijg je standaard een lederen bandje. Samsung maakt gebruik van een standaard 22mm aansluiting. Je kunt het bandje dus gemakkelijk zelf vervangen en hoeft voor een ander bandje ook niet verplicht bij Samsung te shoppen. Samsung heeft in samenwerking met ontwerper Arik Levy wel een speciale collectie van bandjes in combinatie met bijpassende watchface ontwikkeld.

Bediening

De bediening geschiedt op verschillende manieren. Er is de ring waarmee je net zo gemakkelijk tussen apps en notificaties navigeert als door over het scherm te vegen. Met het grote verschil dat je meer zicht hebt op wat je doet. Mijn gevoel was dat dit een overbodige feature zou zijn, maar het is in de praktijk echt heel prettig.

De bovenste knop op de zijkant is de back knop terwijl de onderste te home knop is. Hier heb ik zelf nog wel wat moeite mee. Op één of andere manier heb ik heel lang de neiging gehad om de onderste knop steeds als back knop te gebruiken. Even wennen en dan is het prima.

Specs

Het ronde display heeft een resolutie van 360×360 pixels en een doorsnede van 1,3 inch. Het gaat om een Full Color AMOLED scherm dat ook goed in zonlicht af te lezen is. Het display wordt beschermd met Gorilla Glass SR+.

Het laden gaat draadloos. Samsung geeft op haar site aan WPC te gebruiken. Dit is een andere naam voor het Wireless Power Consortium. Zij zitten weer achter de Qi standaard, dus QI is wat Samsung gebruikt. Dit maakt het wat gemakkelijker om op alternatieve plaatsen te laden ;-).

Aan de achterkant zit een hartslagmeter. Daarnaast is er een snelheidsmeter, GPS, een gyroscopische sensor, een barometer en een lichtmeter. De accu meet 380mAh.

Afhankelijk van het model kan er een ingebouwde LTE eSIM in zitten om ook nog zelfstandig contact te houden met het mobiele netwerk. Daarnaast is bluetooth 4.2 met NFC ondersteuning aanwezig alsmede 2.4GHz WiFi met ondersteuning voor b/g/n. Samsung maakt het af met de ondersteuning voor MST. Dit is de techniek die draadloze betalingen mogelijk maakt. Overigens heb ik die functionaliteit niet getest.

Waar het gros van de Android Wear horloges op Qualcomm chipsets draait, maakt Samsung voor de Gear S3 Classic een eigen chipset. De Exynos 7270 met een dual-core 1.0 Ghz processor erop. Er is 4GB aan opslagruimte.

Bellen

Één van de dingen die de Gear S3 Classic ook bijzonder maakt is dat je in de auto eigenlijk een prima handfreeoplossing ter beschikking hebt. De smartwatch bevat zowel een microfoon als een speaker. De speaker gaat niet heel hard, maar is functioneel genoeg.

Sporten

De Samsung Gear S3 Classic is uitgerust met de S Health app van Samsung zelf. Deze houdt de hele dag al jouw bewegingen bij. Van een reguliere wandeling tot hoeveel trappen je loopt. De app geeft je ook complimenten als je bepaalde doelen behaalt.

Wil je gaan hardlopen, is de Gear S3 Classic ook te gebruiken als autonoom sporthorloge. Door de ingebouwde GPS ontvanger kan de Gear S3 Classic zonder smartphone bijhouden welke afstand je precies loopt.

De autonomie gaat nog veel verder. Net als bij de laatste Android Wear horloges kun je gewoon muziek op de smartwatch zetten. Via bluetooth koppel je een draadloze headset en je bent klaar om te sporten. Deze verbinding blijkt in de praktijk erg stabiel.

Apps

Het Tizen platform beschikt over vrijwel alle belangrijke apps. Oké, die van ons is er nog niet bij. Toch is het aanbod compleet genoeg om niet het idee te hebben dat er echt iets mist. Bovendien zijn alle apps echt specifiek voor het display en de bediening ontwikkeld. Dit levert een zeer fijne gebruikservaring op.

Handig blijkt ook de S Voice ondersteuning. S Voice is Samsung’s alternatief voor Google Now / Apple Siri. Een digitale spraakassistent dus, met een microfoon om de pols. Dit lijkt erg handig, maar in de praktijk moet S Voice nog veel leren om echt een volwaardige assistent te zijn. Het is dus meer een nice to have dan echt een praktisch hulpmiddel.

Accuduur

Samsung claimt dat de Gear S3 Classic een accuduur heeft van 4 dagen. Een erg nette prestatie op basis van de 380mAh accu die erin ligt. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van het gebruik. Ik krijg veel notificaties en voer zo nu en dan gesprekken via de smartwatch. Daar staat tegenover dat ik niet de always on functie aan heb staan wat veel energie spaart. De gebruiksduur ligt bij mij op ongeveer 3 dagen. Hoe dan ook een enorm verschil met andere smartwatches die ik de laatste jaren heb getest. Hier kan ik wel fan van worden.

Conclusie Samsung Gear S3 Classic

Ik geef toe, ik was sceptisch toen ik de Samsung Gear S3 Classic voor het eerst om mijn pols bond. Mijn laatste Tizen test was de Gear Fit. Een leuke test, maar het horloge had voor mijn gevoel niet heel veel potentie. Bovendien waren apps toen nog echt een probleem. Hoewel het aantal apps nog niet zo hoog ligt als bij Android Wear en WatchOS, is het app aanbod volwassen genoeg om de smartwatch te ondersteunen. En dan hoeven we eigenlijk alleen nog naar de kwaliteit van de hardware en de ervaring te kijken.

Qua software kan het hier en daar nog wel wat beter. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen verwisselen van S Voice voor Google Now. Ook qua fitness trackers zou er nog iets meer integratie met apps van derden mogen zijn. S Health is leuk, maar heeft niet mijn voorkeur. Zeker niet op een non-Samsung smartphone. De hardware zelf zit gewoon goed in elkaar met buitengewoon veel oog voor detail.

Beschikbaarheid

De Samsung Gear S3 Classic is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.