Review: Raumfeld Stereo L actieve luidsprekers

In een tijd waarin luidsprekers kleiner en kleiner worden, is het een verademing wanneer we verrast worden door een paar stereo luidspreker reuzen. De Raumfeld Stereo L heeft pecificaties waarvan we al lang droomden, maar steeds nergens vonden. De luidsprekers zijn actief, hebben heel veel aansluitmogelijkheden en ondersteunen ook nog eens een aantal draadloze standaarden en muziekdiensten. Luidsprekers om dus op papier van te watertanden. Maar onze oren moeten de doorslag geven. 

Zoektocht naar juiste set

In de begin jaren tachtig hebben wij onze referentie luidsprekers aangeschaft; de Philips DSS930. Dit zijn actieve luidsprekers met een DAC (digitaal naar analoog conversie) in de luidspreker. De luidspreker vergelijkt het geluid wat het afstraalt met het aangeboden signaal en corrigeert waar nodig. Samen met cd-speler, dcc recorder en controller was dit een zeer geavanceerd systeem. Sonos kwam tien jaar geleden in ons leven. De Sonos luidspreker konden echter niet tippen aan de DSS930 luidsprekers. Het gedoe met afstandsbedieningen ging irriteren. Het DSS systeem heeft via marktplaats haar weg gevonden naar een andere vintage technologie liefhebber. Met het afscheid van de Philips luidsprekers begon de zoektocht naar een actieve luidspreker set. Waarom actief? Vooral omdat deze dan probleemloos aan een Sonos Connect module gekoppeld kan worden in het Sonos netwerk. Diverse luidsprekers hebben gelogeerd in onze woonkamer. Steeds weer bleek het geluid te kunstmatig en vaak waren de luidsprekers van gemiddeld formaat. Schijnbaar is de vrouw des huizes over het algemeen bepalend voor wat er in huis kom. Er is geen grote markt voor grote luidsprekers lijkt het. Als je een set ontdekt die alles op papier lijkt te hebben en deze ook nog betaalbaar is, dan moeten we deze wel testen.

Raumfeld Stereo L

Al sinds de lancering van de Stereo L set van Raumfeld stond de set op ons netvlies. De luidsprekers ogen fraai, hebben afmetingen die kwaliteit suggereren. Boven zijn ze actief en hebben veel aansluitmogelijkheden. Geen gedoe meer met versterkers, cd spelers etc. Gewoon de telefoon aansluiten en genieten maar. Tijdens een bezoek aan de flagship stores in Amsterdam en Berlijn waren we erg onder de indruk van de luidspreker. De verkoper weigerde echter om over eventuele aansluitmogelijkheden te praten met betrekking tot Sonos. Begrijpelijk omdat Raumfeld haar eigen draadloze multi room audio technologie heeft. Een alternatief voor Sonos dus. Uiteindelijk hebben we een test set in onze eigen woonkamer kunnen testen en we kunnen kort zijn. Wat een prachtig geluid voor deze prijs! Wanneer je ook nog eens de veelzijdigheid van de luidsprekers in de beoordeling meeneemt, dan is de Raumfeld Stereo L een absolute winnaar.

Als eerste hebben wij de luidsprekers aangesloten op een Sonos Connect:Amp. Dit is een Sonos module met versterking voor passieve luidsprekers. Overigens zijn lang niet alle luidsprekers geschikt voor deze aansluiting. Je hebt luidsprekers met een behoorlijk hoog rendement nodig. Gelukkig zijn de Stereo L ook passief te gebruiken en hebben ze blijkbaar een erg hoog rendement. De ouderwetse luidspreker kabels verbinden de Stereo L met de Sonos set. De set heeft 1 hoofd luidspreker. Deze sluit je aan op de versterker en vervolgens lus je het signaal, met de meegeleverde kabel, door naar de andere luidspreker. Het uitgangsvolume van de Connect:Amp is voldoende om de Stereo L set erg luid te laten spelen. Vergeleken met de Play5 van Sonos klinkt de set veel natuurlijker en heeft een zeer fraai klankbeeld. Ondanks dat het een extreem moderne luidspreker set is, klinkt deze ouderwets lekker. Het laag is solide, strak en toch zacht. Het geluid van  systemen met een subwoofer klinkt vaak meer gefabriceerd of kunstmatig. De natuurgetrouwe weergave van de Stereo L valt direct op.

Wanneer we echter de Raumfeld luidspreker set aansluiten op de manier waar deze voor gemaakt is, dan gaat de set echt schitteren. De luidspreker verbindt met het wifi netwerk en maakt zo verbinding met muziekdiensten zoals Spotify en TuneIn internet radio. Afhankelijk van je abonnement hoor je hoogwaardige gestreamde muziek. Het Raumfeld systeem voor multi room hebben we niet getest aangezien onze redactie hier al diverse reviews over geschreven heeft. Ook voor wie slechts 1 set luidsprekers wil aanschaffen is de Stereo L een aanrader. De muziekbronnen geven toegang tot grenzeloos muziekplezier.

Sinds kort ondersteunt Raumfeld ook Google Chrome Cast. Tidal staat bekend om de lossless FLAC muziek die zo te streamen is. Tidal en Google Play zijn twee muziekdiensten die Raumfled ondersteunt via deze Google technologie. Voor het eerst sinds jaren hebben we weer uren op een bank voor de luidsprekers ademloos van muziek zitten te genieten. Pas wanneer je weer echte geluidskwaliteit hoort, weet je wat je mist met middelmatige gestreamde muziek uit te kleine luidsprekers. De digitale conversie en versterker in de Stereo L zijn van top kwaliteit. De Amerikaanse technologie van Cirrus Logic in deze versterker is ongekend goed voor dit prijspunt. Overigens is het verschil met de ingebouwde Google Cast technologie erg groot met een losse Chrome Cast Audio module. Voor de test hebben wij zo’n module aangeschaft en het geluid klinkt echt minder via deze route. De Raumfeld technologie is optimaal afgestemd op de luidsprekers.

De Stereo L set heeft ook de ingangen voor een audiobron met cinch aansluiting. Voor de test hebben we een cd-speler aangesloten. Heerlijk om weer van muziek te genieten. Maar het wisselen van cd’s is niet meer van deze tijd. Binnenkort krijgen we twee of drie alternatieven ter test om een digitale muziekbron rechtstreeks te koppelen met onze eigen geripte cd’s. Stay tuned voor die test waarvoor wij de Raumfeld Stereo L speakers als referentie zullen gebruiken.

Ouderwetse kwaliteit

De afwerking van de luidsprekers is voortreffelijk. Als koper heb je de keuze tussen een zwarte en witte behuizing. Wij hebben de smetteloos witte set mogen testen. De luidsprekers zijn beschermd door een gril met doek. Met een magneet worden de beschermdoeken netjes op hun plek gehouden. Daaronder zit een aluminium strip met ledjes en een volumeknop. Deze knop is wel zo handig als we even het volume harder of zachter willen zetten. In de praktijk is het niet mogelijk om snel het volume zachter te zetten als de smartphone met Raumfeld app in de stand-by modus staat. In de app kan je de ledjes dimmen. In principe geven ze aan of de luidspreker aan staat en dus actief gebruikt wordt. Wanneer wij de luidspreker in het Sonos netwerk gebruiken, zetten we hem met het knopje naast de ledjes uit. Echt genieten doen we met Tidal of Spotify Connect rechtstreeks via de Raumfeld app met de luidsprekers ingeschakeld.

De basreflex poort zit onder de luidspreker die een stukje boven zijn onderplaat lijkt te zweven. De constructie oogt niet alleen mooi maar geeft het laag ook de karakteristieke ouderwetse kwaliteit van luidsprekers die doorgaans veel meer kosten.

Conclusie

De Raumfeld Stereo L luidspreker set heeft onze oude luidsprekers vervangen als referentie set. Als passieve luidspreker passen ze naadloos in een Sonos netwerk met de Connect:amp. Wie nog geen Sonos geeft moet zeker het Raumfeld alternatief overwegen. In deze prijsklasse vind je weinig luidsprekers die beter klinken en geen enkele luidspreker met zoveel actieve, passieve en draadloze mogelijkheden. Het enige waar de luidspreker in kan teleurstellen is in het volume. Het was wel even schrikken toen de postbode met de webbestelling op een pallet aan de deur stond. Het formaat van de luidspreker is echter te horen in het prachtige klankbeeld. Size does matter!

De set Raumfeld Stereo L kost op dit moment 999 Euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • fantastisch geluid
  • actief en passief te gebruiken
  • diverse aansluitingen
  • ingebouwde DAC
  • top afwerking
  • volume knop
  • ondersteuning draadloze audio Chrome cast, Spotify connect en Raumfeld

THE BAD

  • formaat ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.