Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Photoshop Elements 15 met 4.5 sterren.

The Good
  • geavanceerde mogelijkheden
  • goede interactieve hulp
  • ook geschikt voor absolute beginners
  • koop ipv abonnement
The Bad
  • Amerikaans artwork


Photoshop is de standaard in beeldbewerking. Vanaf de allereerste versie voor de Mac in 1988 tot aan heden in het cloud en abonnementen tijdperk. De Elements versie is bedoeld voor de hobbyist en thuisgebruiker. Geen abonnement, maar gewoon kopen en met licentie gebruiken. De laatste tijd met een jaarlijkse update. Wij zijn bij versie 15 aanbeland. De moeite waard? Instappen zeker, upgraden is een persoonlijke keuze.

Bundel

Photoshop Elements 15 wordt separaat en in een bundel met de video bewerkings app Premiere Elements verkocht. Een gratis download geeft een goede indruk voor aanschaf of het de moeite waard is. De software is er voor zowel Windows als Mac. Echter de Mac versie is alleen in het Engels, Duits en Frans beschikbaar. De Windows versie is o.a. Nederlandstalig.

Basis

Photoshop heeft de basis gelegd voor beeldbewerking. De werking met lagen en maskers is inmiddels in vrijwel alle apps mogelijk. Er is een oerwoud aan apps te koop voor een vijfde tot een kwart van de prijs. De vraag is echter of deze apps er over een tijdje nog zullen zijn. Het bestandsformaat van Photoshop Elements is uitwisselbaar met elke professionele versie. De werking gaat ook nog steeds uit van handwerk. Ja je kan de interface instellen op heel eenvoudig voor beginners. Maar zelfs dan blijft de werking onder de motorkap zoals met de professionele versie. Er zitten meer dan 40 interactieve gidsen in de software om je te helpen bijzondere resultaten te bereiken. Van heel creatieve bewerkingen tot het wegpoetsen van onderdelen die je liever niet ziet en gewoon grappige effecten. Stap voor stap toont de software hoe je een effect kan bereiken. Je zit dan onder begeleiding gewoon dezelfde handelingen te verrichten als de pro’s doen. Veel andere apps vallen terug naar ingebakken kant-en-klare filters en effecten. Photoshop Elements zorgt dat je alles kan blijven fine tunen zoals jij dat wilt. Bij het gebruik van de gidsen leer je écht hoe alles werkt en snap je hoeveel tegenwoordig aan beeldmanipulatie mogelijk is.
Naast de basis en de snelle gidsen menu’s, is het ook mogelijk om in de expert modus heel geavanceerde functies uit te voeren.

Nieuw

Met elke nieuwe versie van Photoshop Elements zijn er functies van de professionele software naar de consumenten versie overgezet. Nieuw is de optie om van alles aan gezichten te veranderen. Ben je wat triest en dikker na de kerstdagen? Geen probleem; met de snelle gids tover je een glimlach op elk gezicht en laat je iedereen dunner ogen. Het is echt ongelooflijk. Neus, oren, mond, ogen en kaaklijn; het is allemaal te vergroten of te verkleinen. Helaas zijn de oren nog niet mogelijk. Wellicht iets voor versie 16 😉 Wel een beetje spaarzaam met de effecten omspringen is het advies. Anders is het resultaat niet meer geloofwaardig. De organizer maakt het veel gemakkelijker om foto’s terug te vinden. De filters en omkaderingen zijn een kwestie van smaak, maar vinden wij een beetje Amerikaans. Net als met de videobewerkingsoftware, mag Adobe echt eens een strakke Europese vormgever naar het meegeleverde artwork laten kijken.
Op de website van Adobe staan allerlei filmpjes met de nieuwe mogelijkheden. Ook wij hebben de nieuwe mogelijkheden zitten oefenen met deze filmpjes als inspiratie. Super handig en ongekend behulpzaam bij het beter beheersen van deze veelzijdige software.
De versie 15 staat ook in het teken van touch schermen. Net als Premiere Elements is de foto module nu echt goed op een touch scherm te gebruiken. Geen gepriegel meer om boxjes te sluiten. Sinds versie 15 is het ook mogelijk om RAW formaat foto’s te importeren.

Conclusie

Wij zijn fan van Photoshop Elements. Versie 15 is zonder twijfel de prijs dubbel en dwars waard. Voor wie wil upgraden is het een persoonlijke afweging. De nieuwe gidsen om meer uit de geavanceerde onderliggende motor te halen maken het wellicht zelfs voor versie 14 gebruikers interessant om te upgraden.

Photoshop Elements is al voor zeven tientjes te koop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.