Review: Lenovo ThinkPad X1

Lenovo ThinkPad X1

Bij Lenovo zijn ze druk aan het experimenteren met modulair design. Zo introduceerden ze dit jaar de modulaire Moto Z Android smartphone, maar ook deze ThinkPad X1. Een tablet die meer is dan een 2-in-1 oplossing zoals iedereen die heeft. Hier knoop je ook andere accessoires onder.

En dat maakt de X1 een wel heel bijzondere machine. Bijzonder genoeg voor ons om de machine mee te nemen naar China, waar we met Huawei allerlei fabrieken en laboratoria bezochten. Ja, we kwamen zelfs langs één van de locaties van Lenovo (maar mochten daar niet naar binnen).

De Lenovo X1

Lenovo verkoopt de X1 met twee chipsets. Met een Intel Core M5-6Y57 van 1.1GHz en een Intel Core M7-6Y75 van 1.2GHz. Het verschil in prestaties ligt natuurlijk niet aan het aantal gigahertz, maar de totale opbouw van de chipset. De processor krijgt 8GB aan werkgeheugen mee. Dit zit vast op het moederbord en is dus niet vervangbaar.

Gamers krijgen de graphics van de Intel HD515 GPU met 1GB aan werkgeheugen, welke matige prestaties levert. Nee, dit is geen machine om echt op te gamen. Daar wordt hij ook niet voor verkocht. Software als Photoshop maakt wel gebruik van de GPU, maar dat is bij Intel GPU’s ook niet optimaal. Dan moet je Nvidia hebben. Toch zijn de prestaties van Photoshop zeer acceptabel. Maar meer daarover onder het kopje gebruikservaring.

De Lenovo ThinkPad X1 beschikt over een Intel dual-band netwerkkaart. Deze biedt onder anderen ondersteuning voor Intel Wireless Display. Er ligt een 475GB SSD van Samsung in. Dat wil zeggen, je ziet 475GB. Mogelijk heeft Lenovo 25GB in een verborgen partitie gereserveerd voor systeemherstel. Er zijn ook uitvoeringen met een kleinere SSD. Zo spreekt onze reviewers guide van 256GB.

Het display

Met 2.160×1.440 pixels en een verversingsgraad van 59Hz is het display heerlijk rustig en prachtig scherp. Het display kan 32-bits per pixel laten zien. Het 12 inch grote IPS display wordt beveiligd met Corning Gorillaglass 4.

Audio

Qua audio is de ThinkPad X1 stiekem wel een beetje een entertainment machine. Je krijgt namelijk stereo audio en dat is heerlijk wanneer je een filmpje kijkt. Bovendien zijn de twee speakers van 0,5 Watt sterk genoeg voor een kleine ruimte. Daar staat wel tegenover dat ze natuurlijk Full Range zijn. Maar op reis maak ik me weinig zorgen over de details in het geluid.

Vingerafdruksensor

Lenovo heeft de ThinkPad X1 voorzien van een vingerafdruksensor. Dit ter vervanging van wachtwoorden om Windows 10 te starten. Deze is niet bijzonder snel, maar werkt verder prima.

De camera’s

Voor krijg je een 2 megapixel webcam. Achter een 8 megapixel camera. De kwaliteit van de camera’s is acceptabel en ruimschoots goed genoeg voor kantoorgebruik.

De kickstand

De Lenovo X1 is voorzien van een ingebouwde kickstand. Dus een scharnier aan de achterkant dat als standaard dient. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld een filmpje gaat kijken. Je kunt hem dan gewoon voor je neerzetten. Iets dat ik in de testperiode veelvuldig heb gedaan.

 

Toch brengt deze manier van steunen ook een nadeel met zich mee. Vooral wanneer je in de trein of in het vliegtuig zit. De kickstand heeft aan de achterkant redelijk wat ruimte nodig waardoor aan de voorkant nauwelijks ruimte is om het X1 toetsenbord neer te leggen. Ook bij het werken op schoot zijn lange benen een pre.

De aansluitingen

Qua aansluitingen krijg je natuurlijk nooit genoeg, maar de hoeveelheid op de X1 is niet slecht. Je krijgt een USB Type-C aansluiting die je ook gebruikt om de X1 te laden. Je krijgt ook een normale USB 3.0 aansluiting. Deze is niet blauw, waarschijnlijk om beter in het design te passen. Een prima keuze. Verder krijg je nog een Mini DisplayPort aansluiting om een monitor aan de tablet te hangen, een 3,5mm audioaansluiting voor zowel microfoon als geluid en een Kensington lock. Aan de onderkant zit de speciale connector die Lenovo gebruikt om de modules aan te sturen.

Lader

Lenovo levert een flinke lader mee met de ThinkPad X1. Het is een USB 3.0 lader die 45 Watt kan leveren. Voor de duidelijkheid, dat heeft hij nodig. Sterker nog, hij negeert menig andere USB lader die ik op de ThinkPad X1 heb aangesloten. Lenovo heeft wel een handig klittenbandje om de lader heen gedaan zodat je het snoer er goed omheen kunt wikkelen. Handig. Toch moet je dus echt voorkomen dat je de lader ergens vergeet. Even snel een andere halen kan een uitdaging zijn.

Lenovo ThinkPad X1 Lader

De Lenovo X1 keyboard module

Het keyboard voor de Lenovo ThinkPad X1 dient gelijktijdig als een portfolio cover. Omdat de onderkant van de tablet geen voetjes heeft, leg ik deze daardoor iedere keer op de kop weg. Dus met het keyboard naar onder. Dat is zachter materiaal, dus krasjes zijn in theorie niet of nauwelijks zichtbaar.

Wat even wennen is, is de positie van de backspace en de delete knop. En vooral dat de backspace een stuk groter is. Hierdoor wil ik nog weleens een verkeerde toetsaanslag maken. Verder is het prima tikken.

Lenovo ThinkPad X1 Toetsenbord

Midden op het keyboard zit een rond pieletje. Ja, zo noemen we dat hier. Een soort joystick (dat woord krijgt terwijl ik het tik al een dubbele lading) waarmee je de muis kunt besturen. Persoonlijk mis ik dat bij veel laptops, dus lekker dat deze optie er weer is.

Daarnaast krijg je ook nog een Mylar touchpad. Deze reageert op tikken, maar Lenovo heeft ook de ruimte genomen om muisknoppen toe te voegen. Ja hoor, mijn favoriete touchpad van 2016.

Lenovo ThinkPad X1 Folio Keyboard Dicht

De Lenovo X1 pen

Lenovo levert standaard ook een pen, of stylus mee. Deze is niet gemaakt om in de X1 geschoven te worden en dat heeft wat voordelen. Zo hoef je in de tablet geen ruimte op te offeren om de pen op te slaan. Daarnaast hoeft hij ook niet onhandig dun te zijn.

Lenovo levert ook haar WRITEit software mee. Daarmee kun je met de pen het toetsenbord vervangen. Wat je schrijft wordt dan omgezet in getikte tekst. Ik kan uit ervaring vertellen dat mijn handschrift hier niet goed genoeg voor is, maar ik heb dan ook een barslecht handschrift.

Wat wel weer fijn is, is de ondersteuning voor gebaren. Het is gemakkelijk om even een stuk tekst te selecteren om te vervangen of simpelweg te verwijderen. De gebaren zijn heel logisch, dus behoorlijk snel te leren. Hierdoor gebruik ik vrijwel geen muis bij de X1.

De pen reageert heel mooi en precies op het display van de X1. De actieve pen is in staat om 2.048 drukniveaus te meten. Dit maakt de pen ook heel fijn voor gebruik in bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Dan is deze combinatie bijna een goede vervanger voor de Wacom Cintiq tablets.

De gebruikservaring

Ik noemde het al een beetje. Het is vooral de Kickstand in combinatie met het toetsenbord wat bepalend is voor waar je de ThinkPad X1 kunt gebruiken. Het geheel heeft nogal veel horizontale ruimte nodig in vergelijking tot een laptop waar je een stevig scharnier hebt tussen toetsenbord en muis. Dit is eigenlijk de grootste handicap die ik heb ervaren. Voor de rest kon ik eigenlijk overal wel goed werken met de Lenovo ThinkPad X1.

Hoewel ik niet in de stralende zon heb kunnen werken, heb ik hem regelmatig onderweg open geklapt. Ook dan is het nog prima werken met het display, al mag de helderheid echt wel wat hoger liggen. Ik kan me voorstellen dat werken in volle zon niet heel gemakkelijk gaat.

Qua draadloos kon ik ook overal wel terecht. De WiFi verbinding is snel en enorm stabiel. Wat dat betreft is het een prima zakelijke laptop.

Lenovo ThinkPad X1 Gebruikservaring

Maar is het ook een creatieve laptop? Ik heb de ThinkPad X1 behoorlijk op haar donder gegeven. Natuurlijk draaide ik er Photoshop op en dat ging echt prima. Ook het bewerken van RAW foto’s op 20 megapixels van de Huawei Mate 9 in Lightroom gaat echt prima.

Videobewerken is al snel een heel ander verhaal. De USB 3.0 aansluiting laat dan toch wat te wensen over. Als je al je bestanden eerst op de interne SSD zet is het te doen. Mits je het bij Full HD video’s in H.264 houdt. 4K films in H.264 krijgt hij nauwelijks afgespeeld, laat staan H.265 (4K) compressie. Je moet dus niet te ambitieus worden op deze machine. Bovendien duurt het renderen van video’s echt enorm lang. Dit komt doordat de ThinkPad X1 niet over actieve koeling beschikt en deze taken de processor langere tijd echt keihard laat werken. Dan moet hij regelmatig even terugschakelen om te voorkomen dat de ThinkPad X1 te heet gaat worden. Tsjah, ik had eigenlijk niet anders verwacht ;-).

Qua entertainment zit het wel weer goed met de ThinkPad X1. De fijne pixel zet HD films haarscherp op het beeld. Het is me iedere keer weer een plezier geweest om films te kijken op deze Lenovo. Vooral in combinatie met de Plantronics BackBeat Pro 2 hoofdtelefoon die ik mee had. De Bluetooth verbinding is zeer goed en dan krijg je een heel mooi en reik geluid. Via de speakers heb ik veel naar muziek geluisterd. Deze kwaliteit was prima, maar niet bijzonder.

Conclusie

De Lenovo ThinkPad X1 is een bijzondere, modulaire tablet. Hoewel we in deze test maar één module hebben getest (het meegeleverde keyboard) geloof ik hier wel in. Maar belangrijker nog zijn natuurlijk de prestaties. We hebben immers de duurste uitvoering getest en daar mag je wel wat van verwachten.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Snel genoeg voor software als Photoshop
  • Mooi, scherp display
  • Modulaire opbouw (modules niet getest)
  • Fijn toetsenbord
  • Zeer fijn touchpad

THE BAD

  • Passieve koeling maakt hem aan de zwakke kant voor Full HD videobewerking en ongeschikt voor 4K videobewerking en playback
  • De kickstand is lang niet altijd even pracktisch
  • Accepteert lang niet iedere USB-C lader

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.