Le Creuset Vispan
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Le Creuset Vispan

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Vaatwasserbestendig
  • Zeer goede warmteverdeling
  • Handvatten blijven lang koel
  • Het geheel voelt zeer stevig aan

THE BAD

In de pan blijft vis een enigszins lastig product. Tenzij je een paar smalle zalmmoten hebt, heb je doorgaans toch zo’n langwerpig ding klaar te maken en dan is een ronde pan niet heel handig. Binnen de keuken van Het Innovatieve Huis hebben we gekozen voor de Le Creuset Vispan. Een mooie ovale pan die ook nog eens als bakplaat gebruikt kan worden.

Unboxing

Qua uitpakken valt er weinig te vertellen. Er zit een wikkel omheen met de belangrijkste informatie. Alle overige informatie, dus over gebruik en schoonmaak, staat in de meegeleverde handleiding.

Design

Technisch gezien behoort de Le Creuset Vispan tot de Les Forgeés lijn. Dik RVS wordt voorzien van een dikke, stevige teflon antikleeflaag. Rondom zodat de vispan gemakkelijk schoon te maken en te houden is. De twee handvatten maken het af. Stevige, metalen handvatten die vastgeklonken zijn aan de pan. Met andere woorden, die komen dus niet meer los. Bijkomend voordeel van deze handvatten is dat ze op het fornuis nauwelijks opwarmen. Bij de gemiddelde bereiding heb ik dus geen ovenlappen nodig om de pan te hanteren. Uiteraard wel wanneer de pan in de oven is geweest. Dan worden de handvatten ook keurig verhit ;-).

Anti-aanbak

Anti-aanbak, of antikleef zoals vooral onze zuiderburen het noemen, is een prachtig product. Maar er zijn nogal wat verhalen over. Zeker wanneer het om teflon pannen gaat. Deze vispan van Le Creuset is voorzien van de laatste generatie teflon voor gebruik in de keuken. Deze mag tot 260 graden worden verwarmd. Het maakt niet uit of dit op het fornuis is of in de oven.

Één van de grote problemen bij de vroege Teflon pannen was het vrijkomen van gassen wanneer deze werden gebruikt. Opvallend genoeg zijn er vooral veel huiskamervogels aan doodgegaan. Die zijn daar gevoelig voor, al is het voor ons mensen ook gewoon slecht. Deze gassen worden ook wel PFOA’s genoemd. Bij normaal gebruik van de Le Creuset Vispan mogen die niet vrijkomen. Veilig dus.

Alle warmtebronnen

Schuif je de Le Creuset Vispan in de oven, maakt het eigenlijk niet uit welke oven je gebruikt. Zolang je maar van de magnetronfunctie afblijft. Maar dat spreekt voor zich. Daarnaast is het advies deze pan niet op de BBQ te gebruiken. Mogelijk omdat temperaturen minder egaal zijn en lastig zijn bij te houden.

Qua kookplaten maakt het ook niets uit. Je mag gas gebruiken, maar ook inductie of een keramische kookplaat. Alles werkt.

Schoonmaak en onderhoud

Qua schoonmaak en onderhoud wijkt de Le Creuset vispan niet af van andere teflon pannen. Voor het eerste gebruik moet je hem even insmeren met een plantaardige olie. Wanneer je hem reinigt in de vaatwasser moet je dit eigenlijk na iedere wasbeurt doen, of in ieder geval regelmatig. Was je nog met de hand, is het voldoende om dit om de paar maanden te doen. Een beetje afhankelijk van hoe intensief je de vispan gebruikt.

Gebruikservaring

De gebruikservaring met de Le Creuset Vispan is eigenlijk heel positief. De vorm van de ovale pan is voor mij wel even wennen. Vooral bij het bepalen hoe deze op mijn inductieplaat komt te staan. Het midden moet immers boven een inductiespoel hangen.

De warmteverdeling gebeurt redelijk gelijkmatig. Iets dat met zo’n platte pan best een uitdaging kan zijn. De ultieme test hierin is voor mij een gepaneerd visje aanbakken. Bij een ongelijke hitteverdeling zou een deel van de paneerlaag moeite hebben om uit te harden. Dit blijkt geen enkel probleem. Over de hele lengte hardt deze mooi uit.

Zeer comfortabel zijn de handvatten. Deze zitten stevig vast. Ondanks dat ze niet op de uiteinden van de pan zitten, maar ernaast, is de pan zeer goed te hanteren. Tijdens het werken op de kookplaat worden ze vrijwel niet warm.

Conclusie Le Creuset Vispan

Een goede pan is goud waard, maat de vis moet er wel in passen. Maak je regelmatig een visje klaar, is een ovale pan als deze echt een uitkomst. De warmteverdeling is cruciaal voor een goed eindresultaat en ook dat lijkt Le Creuset perfect op orde te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.