Review: Ikea Nittio (LED Lamp)

Ikea Nittio

Het is zonder twijfel de meest opvallende LED lamp van de Ikea. Een peertje dat zelfs in een kale fitting gewoon mooi is. En als enige binnen het LED assortiment een andere kleur wit mag uitstralen. Of zullen we het maar gewoon geel noemen?

Unboxing

In het doosje van de Ikea Nittio vinden we zowaar een handleiding. Of in ieder geval informatie over recycling. Verder niets spannends.

Design

Het design is wat de Ikea Nittio zo bijzonder maakt. Vooral als er meerderen bij elkaar in de buurt hangen. De lamp doet denken aan de oude lampen die we vroeger in theaters zagen en kennen uit films met mijnwerkers. Zo’n ouderwetse gloeidraad met een warm geel/rode gloed. Romantisch en prachtig om naar te kijken.

Diverse fabrikanten proberen al langer LED lampen met zo’n uitstraling te maken. Doorgaans door een gloeidraad te maken van heel veel, hele kleine LED’s. Dat ziet er prachtig uit, maar is echt enorm duur om te produceren. En daarmee niet helemaal des Ikea’s.

Bij Ikea zijn ze duidelijk slimmer geweest in het design. Ikea maakt van slechts twee kleine LED’s gebruik. Een transparante, dikke nylon draad vervoert het licht door de bol en dit doet hij zeer effectief.

Het koperen frame waarin de draad lijkt te liggen is natuurlijk niet van koper, maar gewoon van plastic. En de enorme glazen bol is natuurlijk ook niet van glas, maar gewoon van plastic. Met vertekeningen in de lichtbreedte om het te laten lijken alsof het handgeblazen glas is. Slechts het smeltpuntje middenboven verraadt waar je op een afstandje naar kijkt. Oké, als je hem in de hand hebt, dan voel je het natuurlijk ook.

Al met al veel besparingen die kennelijk geen afbraak doen aan het design. Het is immers een prachtig lampje geworden.

Lichtopbrengst

Met 1.8 Watt is de Ikea Nittio een relatief zwakke LED lamp. Maar daar gaat het niet om. Het is een sfeerlampje. Een designlampje. Een lampje dat het prettig doet wanneer er nog meer van dezelfde omheen hangen. Als dat al nodig is.

Ikea Nittio

Ikea heeft geen energielabel op de verpakking gezet. Niet vreemd, want de Watts vs. Lumen ratio is zeer slecht. Die 1,8 Watt levert slechts 20 lumen op. Dit komt doordat het licht natuurlijk helemaal niet optimaal benut wordt. Er is dus redelijk veel verlies om dit design mogelijk te maken.

We hebben hem getest als toiletlampje. Daarbij is hij fel genoeg om te richten terwijl hij je niet wakker straalt als je net uit bed komt om je plasje te doen. Precies goed voor die toepassing dus.

Conclusie Ikea Nittio LED

De Ikea Nittio is 100% Ikea. De lamp ziet er aantrekkelijk uit en is toch gemaakt van enorm goedkope materialen. Daar is de prijs ook naar. Een tientje voor een lamp van dit design en dit formaat. En dan heerst er een onderbuikgevoel dat er nog ruimte genoeg zit in die prijs om zo nu en dan mee te stunten. Een leuke designlamp voor weinig. Het is ze gelukt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi licht
  • Mooi lampje
  • Relatief goedkoop

THE BAD

  • De verhouding Watt vs. Luimens is relatief slecht voor LED

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.