Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de Guardo Wheeler BW650 met 4.5 sterren.

The Good
  • Twee moeilijkheidsgradaties
  • Afstandsbediening met slot
  • Duidelijke LED verlichting voor
  • Accu's te verwijderen
  • en zelf te inspecteren
  • IP54 water- en stofdicht
The Bad
  • Gelakte body, krassen zichtbaar
  • Eén kleur uitvoering


Dit jaar moet je ze gezien hebben, de wheelers of hoverboards. Kinderen en volwassenen lijken met het grootste gemak als volleerde circusartiesten voorbij te scheuren, maar is dit wel makkelijk? Is een hoverboard voor jong en oud? Is het wel veilig? GadgetGear test de Guardo Wheeler BW650. De eerste uitdager voor het Nederlandse Oxboard.

De meest complete en veiligste wheeler scooter op de markt. Dat is het statement dat de Belgische firma Guardo maakt, met hun wheeler BW650. Maar hoe veilig is een hoverboard eigenlijk? Of liever gezegd, wat is een hoverboard?

Een hoverboard zoals de Guardo Wheeler is een vervoersmiddel waar je rechtop op staat en waar je door middel van gewichtsverplaatsing kunt sturen en snelheid kunt bepalen. De ‘plank’waar je opstaat heeft aan beide zijden wielen en het geheel beweegt zich elektrisch voort.  Een hoverboard is op het moment van schrijven niet op de ‘openbare weg’ toegestaan. In Nederland dan. We hebben begrepen dat het in België allemaal een stuk minder spannend is. Toch neemt dit niet weg dat je deze nieuwe manier van voortbewegen overal tegenkomt. Ik zag de Wheelers vooral veel op de camping. Het terrein van een camping is eigen terrein van de eigenaar en daar kun je bijvoorbeeld naar hartenlust rijden. Dit gebeurt ook veel bij ons op de camping, waar kids in vier en vijftallen over de paadjes racen.

De Unboxing

De Guardo Wheeler werd per post naar kantoor gestuurd waar ik vol verwachting het pakket openmaakte. De doos spreekt direct tot de verbeelding! Mooi actiefoto’s erop en ik kan niet wachten om de doos uit te pakken. Eerlijkheidshalve moet ik toevoegen dat ik zelf nog nooit op een hoverboard heb gestaan, dus lichte spanning is aanwezig 🙂 Maar wel al voldoende gespeurd op het net om te weten wat ik ongeveer kon verwachten. In de doos vond ik uiteraard de Wheeler zelf, een afstandsbediening, een rugtas waar je de Wheeler in kwijt kunt, vier strips die je op je Wheeler kunt plakken voor wat extra bescherming, de adapter en een handboek.

Als volleerd GadgetGear medewerker heb ik natuurlijk direct de manual aan de kant geworpen om direct de Wheeler te testen met mijn collega’s op kantoor. De leeftijd varieerde die dag van 17 jaar tot midden veertig en allemaal hebben we die dag een aantal keer op de Wheeler door kantoor gereden. Dit gaf uiteraard een aantal verbaasde, hilarische en indrukwekkende momenten. Verbaasd omdat de jongste van het stel op de Wheeler stapte en direct door kantoor reed alsof het niets was, hilarisch omdat ik vol zelfvertrouwen dit ook probeerde, maar schokkend door de ruimte reed en indrukwekkend omdat de ‘oudste’ van het stel het meest enthousiast was en zijn hele familie optrommelde om het uit te proberen.

whatsinthebox

Binnen twintig minuten kan iedereen een hoverboard rijden

Dat klinkt gemakkelijk dan, toch? Dat is het zeker niet. Aan de andere kant kan ik rustig beweren dat iedereen na twintig minuten oefenen een Guardo Wheeler kan berijden én dan heb ik het nog niet eens gehad over de beginner stand die de Wheeler heeft. Ja! Daar kwam ik uiteraard veel te laat achter omdat ik de manual niet direct las (RTFM Jeroen!). De Wheeler staat standaard in een gevorderden stand en dat is de stand die wij allemaal hebben getest. In deze stand reageert de Wheeler sneller op kleine correcties en kan je snel de gewenste snelheid behalen. Dat vergt even wat oefening. Het is namelijk een moment van ‘laten gaan.’ Verplaats je jouw gewicht te voorzichtig dan rijd je wat schokkerig. Laat je jezelf rustig voorover hellen dan rijd je al snel in een gecontroleerd tempo.  Dat alles gaat nog veel gemakkelijker in de beginner stand waardoor ook mensen met ietsje minder lef het hoverboarden al snel onder controle krijgen.

Wat biedt de Guardo Wheeler allemaal?

In grove lijnen is het design van de Guardo Wheeler gelijk aan dat van vele anderen. Toch zijn het verfijnde elementen in het design die echt een verschil maken. Het Vlaamse bedrijf heeft echt aandacht besteedt aan de vochtbestendigheid en duidelijke Witte LED verlichting aan de voorkant. LED’s aan de achterkant ontbreken nog, maar dit is iets waar Guardo in een volgend model mee aan de slag gaat. Het geen waar Guardo ook verschil maakt is in de afstandsbediening.  De Guardo Wheeler BW650 komt met een afstandsbediening waarmee je het toestel aan en uit kan zetten. Door middel van radiofrequentie signalen kan je tot 10 meter ver de Wheeler bedienen. Je kunt dus je board eventjes parkeren en deze op slot zetten. Je drukt op “vergrendelen” en niemand kan iets met je hoverboard… Behalve optillen en meenemen uiteraard. Met de afstandsbediening kun je ook de Speed-modus instellen. Voor beginners, of kinderen kan je de reactie intensiteit in de bochten en de snelheid verminderen. Dit doe je door op de “Speedmodus”-toets te drukken. Bij het aanzetten van de Wheeler, staat de Speedmodus steeds op gevorderd. Dat was dus mijn eerste fout, (RTFM). Naast het toestel aan, uit, vergrendelen en op verschillende modi te zetten kun je ook nog toeteren 🙂 Superhandig!

Prestaties en accuduur

De Wheeler beschikt over twee batterijen van LG die je gemakkelijk kunt opladen door een stekker in de Wheeler zelf te steken. De oplaadduur is ongeveer 2.5 uur. Een LED indicator op het board geeft de accustatus weer. Wanneer je aan de linkerkant de LEDs opgelicht ziet is de batterij nog meer dan halfvol. Wanneer je de blauwe LEDs ziet knipperen is de batterij nog 15%. Zodra de rode LEDs knipperen en je een pieptoon hoort, dien je de Wheeler op te laden.

Met een volle accu kun je twintig kilometer rijden. Dit hangt wel af van je rijstijl en snelheid. Met een hoverboard zoals de Wheeler kun je prima over wegen en stoepen rijden, over hardere zandpaden en ook over weggetjes die wat ongelijk zijn. Mul zand en hoogteverschillen vormen wel een probleem. Een maximale 20 graden hellingshoek kunnen de twee 350 Watt motoren van de Wheeler nog wel beklimmen en met 15 kilometer per uur is het de topsnelheid vergelijkbaar met andere hoverboards. Guardo geeft twee jaar garantie op de batterij en drie jaar op het board.

key

Veiligheid

Waar de Guardo Wheeler zich echt weer onderscheidt is hoe de behuizing van de LG Chem Core accu’s ontwikkeld is. In tegenstelling tot andere merken (en zelfs Oxboard), kunnen deze gemakkelijk verwijderd en vervangen worden. Zo kun je ook visueel de accu’s inspecteren op schade. Schade aan de accu’s is te herkennen door barsten in de behuizing of een behuizing die begint te bollen. Wanneer je dit ziet, dien je die accu’s meteen buiten gebruik te stellen en te vervangen. Hoewel we nog nergens hebben gelezen dat merken als Oxboard vlam vatten, gebeurt dit wel bij relatief veel andere merken. Als beginner in deze specifieke markt laat Guardo zien de problematiek een stap voor te willen zijn en de veiligheid op haar manier verder te willen vergroten. Wat mij betreft een belangrijke stap voorwaarts voor de Hoverboard.

Een ander belangrijk onderwerp is de vochtbestendigheid. In hoeverre is de elektronica beschermd tegen indringing van water. Bijvoorbeeld wanneer het onverwacht begint te motregenen of je per ongeluk net een plasje raakt. Guardo geeft aan dat haar Hoverboard IP54 gecertificeerd is. De behuizing is ‘plensdicht’. Dit wil zeggen dat er geen schade is bij besproeiing met maximaal 10 liter per minuut ongeacht de hoek van besproeiing. Daarnaast geeft dit ook aan dat de Guardo Wheeler voldoende stofdicht is dat opspattend zand en stenen de werking van de wheeler niet negatief mogen beïnvloeden. De accu pack is splashproof gemaakt en de cellen beschikken over eigen elektronica en bescherming, die samen met LG Chem ontwikkeld zijn.

De lak  van de Wheeler is niet krasbestendig, dat zou in principe anders moeten kunnen. De concurrent Oxboard laat bijvoorbeeld de kappen op kleur spuitgieten wat inhoud dat een kras niet echt zichtbaar is. Bij een kras in de lak zie je direct een andere kleur dan de lak naar voren komen. Guardo probeert dit detail te tackelen met een groot rubberen vlak voor de voeten te creëren en strips mee te leveren om schade te voorkomen.

Kan het board nog veiliger? Zoals eerder aangegeven bevat dit hoverboard op het moment van schrijven nog geen verlichting achter. Daarnaast zou ik zelf graag reflecterende strips zien waardoor ze nog beter opvallen wanneer je ze met de auto benadert. Doordat kinderen veelal op de weg rijden is mijn ervaring dat zichtbaarheid een enorm probleem kan zijn. Bij mijn weten houdt geen van de merken hier echt rekening mee. Dus dit is geen minpunt voor Guardo, maar een aanbeveling voor de hoverboard makers in het algemeen.

Specs

Laatste Generatie Technologie (Gen. VI) met Speed Modus
– Oplaadbaar battery-pack: 4400 mAh LG Chem Core
– Vervangbare LG Accu-pack (Makkelijk zelf te vervangen)
– Oplaadtijd: 2.5 uur
Motor: 2 x 350 W
– Max. reisafstand: 15-18 km
– Max. snelheid: 15 km/u
– Max. inclinatie hoek: 20°
– Witte LED-verlichting voor extra zichtbaarheid overdag en in het donker
– Blauwe & rode LED-verlichting voor notificatie en batterijstatus
– Speed Modus
– Waterdichte behuizing: IP54
– Duurzaam lichtgewicht frame
– Min / Max gewicht gebruiker: 20 ~120 kg
– Gewicht: 11.8 kg
– Afmetingen: 584 x 220 x 178 mm
– Kleur: Space zilver met lak afwerking
-Iedere Guardo Wheeler Hoverboard is 100% volledig goedgekeurd, getest en voldoet aan de nieuwste EU veiligheids- en beschermingsrichtlijnen.

Conclusie Guardo Wheeler BW650

De Guardo Wheeler is geen goedkoop hoverboard, met een prijs die fluctueert op het net van 499,- tot 699,- euro. Het design van het board onderscheid zich wel van de andere hoverboards. De Wheeler is zeer makkelijk in gebruik, erg zwaar (maar niet zwaarder dan andere boards) en ook goed te onderhouden. Zo kun je zelf een Wheeler na een paar maanden intensief gebruik kalibreren en kun je batterijen gemakkelijk vervangen. Qua veiligheid zit je goed met de Wheeler. Zodra je van het board afstapt, stopt het apparaat en dankzij de witte LEDs ben je dag en nacht goed zichtbaar. Het materiaal van de Wheeler beschermd het board tegen regen. De dikke rubberen voetplaten voelen stevig aan en beschermen tegen het gebruik en schuren van de voetzolen op de plank. Omdat de beste hoverboards op dit moment allemaal qua prijs rond de 500,- zitten zou ik de Guardo Wheeler aanbevelen omdat deze met zijn extra’s net dat beetje meer geeft dan het gros van de concurrenten. De kwaliteit is wat mij betreft vergelijkbaar met het Nederlandse Oxboard en dat maakt de Guardo Wheeler een waardige tegenstander.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.