GadgetGear.nl

Review: Ewent External USB 3.1 Card Reader (EW1074)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Ewent External USB 3.1 Card Reader met 4.5 sterren.

The Good
  • Ondersteuning voor zeer veel geheugenkaarten
  • Snelle lees en schrijftijden
  • Zeer compact

The Bad
  • Qua design zijn wel wat puntjes voor verbetering vatbaar, maar dan praten we puur over het uiterlijk

Ook het Nederlandse Ewent produceert card readers. Dit klinkt misschien als een hele saaie markt, maar het is nog altijd een markt die om snelheid en slim design gaat. Ewent probeert dan ook de combinatie te vinden tussen het ondersteunen van zoveel mogelijk formaten geheugenkaarten en een vlotte USB 3.1 verbinding.

Unboxing

De blisterverpakking van de External USB 3.1 Card Reader EW1074 verraadt alles dat je mag verwachten. De card reader en een USB 3.1 kabel. Er zit ook nog een stukje overbodige documentatie bij. Mooi compleet dus.

Wat wel nog een mooie toevoeging zou zijn is een stukje dubbelzijdige tape of klittenband. Door de stukke kabel blijft hij niet mooi plat liggen. Bovendien zou je hem dan bijvoorbeeld onder een bureau kunnen plakken.

Design

Dat de External USB 3.1 Card Reader EW1074 van Ewent geen heel recent product is, verraadt de USB aansluiting. Hier is nog voor een aangepaste variant van de Micro-USB standaard gekozen in plaats van het nu reguliere USB Type-C. Toch doet dit niet veel voor de snelheid. Sterker nog, USB-C hoeft niet eens voor USB 3.0 te staan. USB-C is niets meer dan de vorm van de plug. Die wel verrekte handig is.

Maar goed, die zit er niet op. Het design zit verder best oké in elkaar. De card reader is vooral plat en toch compact. De randen worden volop benut voor alle verschillende geheugenkaarten die de reader kan uitlezen.

Als het gaat om de details, zien we wel dat het design hier en daar wordt opgeofferd voor vorm, functie en zeer waarschijnlijk ook de aanschafprijs. Zo zijn verschillende poorten in wit plastic uitgevoerd en zien we ook de groene printplaat wanneer we door de sleuven naar binnen kijken. Ach, allemaal niet heel relevant.

Wat wel opvalt is dat de micro-USB kabel niet helemaal aansluit op de behuizing. De stekker is langer dan de plug waar deze in gaat. Dit geef het idee dat hij niet helemaal vast zit, maar in de praktijk is de verbinding stevig genoeg.

Performance

USB heeft een maximale theoretische snelheid van 6 gigabit per seconde. Een bit is een achtste van een byte. Bij het afkorten schrijf je een gigabit als Gb en een gygabyte als GB. Ewent claimt op haar verpakking een maximale snelheid van 5 GBPS oftewel Gigabyte per seconde. Zeer onwaarschijnlijk, maar deze fout in de opmaak van de verpakking kunnen we ze niet helemaal kwalijk nemen. Er zijn nog geen geheugenkaarten die dergelijke snelheden behalen.

We hebben met de Ewent External USB 3.1 Card Reader EW1074 enkele benchmarks gedraaid op verschillende geheugenkaarten die uit de bibliotheek van GoMemory afkomstig waren. De prestaties liggen ongeveer gelijk met de andere USB 3.1 readers die we normaal gebruiken. Hij is dus mooi op snelheid.

Conclusie Ewent External USB 3.1 Card Reader (EW1074)

De Ewent External USB 3.1 Card Reader EW1074 is een relatief goedkope card reader met vooral heel veel mogelijkheden tot het aansluiten van geheugenkaarten. Met name de wat oudere formaten en dat is iets waar we Ewent ook wel een beetje van kennen. Ze zoeken hier en daar de niche op om echt iets te doen dat nog een beetje uniek is. Voor ons als gadget testers met ook redelijk wat retro gadgets (oude camera’s, consoles etc) is de External USB 3.1 Card Reader EW1074 onmisbaar.

Beschikbaarheid

De Ewent External USB 3.1 Card Reader EW1074 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Reageren

Arjan Olsder

Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.