Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PSM 18 Li (draadloze schuurmachine)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Ligt erg fijn in de hand
  • Ook bij langdurig schuren
  • Lang uithoudingsvermogen
  • Draaibare schuurzool
  • Goedkoper bij aanschaf zonder accupakket

THE BAD

Ook schuren kan tegenwoordig prima draadloos. Maar dat wisten we stiekem al. Vrijwel ieder gereedschapsmerk heeft draadloze schuuroplossingen in haar assortiment. Maar hoe goed schuren die? We hebben verschillende modellen getest en zijn de afgelopen tijd onder anderen met de Bosch PSM 18 Li aan de slag geweest.

Unboxing

In de unboxing zie je de ‘budget’ verpakking. Zo heet hij niet echt, maar we pakken de versie zonder extra accu uit. En dat is slim. Heel slim. We hebben namelijk al accu’s uit het 18v systeem van Bosch en die kunnen natuurlijk ook op de PSM 18 Li worden gebruikt. Zo zonder accu’s bespaar je flink op de aankoop van deze accumultischuurmachine.

18v Technologie

Bosch heeft inmiddels een flinke lijn 18v gereedschappen. Zowel klusgereedschap voor reguliere klussen als gereedschap om de tuin te onderhouden. Allemaal gebruiken ze exact dezelfde accu. Door de accu’s regelmatig te gebruiken, hou je ze actief. Bovendien is het goedkoper om minder accu’s te bezitten dan apparaten. Zoals boven genoemd worden de apparaten er goedkoper door. Daarnaast wordt het milieu minder belast met accu’s die worden weggegooid wanneer het apparaat niet meer wordt gebruikt.

Bosch maakt ook flink reclame voor haar Syneon Chip. Dit is de technologie die de accukracht op pijl houdt. Het gevolg van deze technologie zien we terug in de werking van de draadloze gereedschappen. Deze zijn motorisch verrassend sterk of hebben, zoals bij deze PSM 18 Li, een verrassend lang uithoudingsvermogen. Zeker gezien de 22.000 schuurbewegingen per minuut.

Design

Qua design herkennen we het Bosch groen gereedschap in de machine. Het groene, stootvaste plastic wordt afgewisseld met zwart rubber. Dit Softgrip rubber zit hem vooral om de grepen en reduceert de trillingen. Dit is zeer comfortabel wanneer je echt even meters moet maken.

Alle bedieningselementen zijn rood. Schakelaars zijn dus gemakkelijk en vlot te vinden. Zoveel zijn dit er overigens niet. Alleen de power knop voorop de neus en de SDS ontgrendeling van de schuurzool. Als ik de accu niet meetal natuurlijk. Die heeft een eigen ontgrendelingsknop. Het stofreservoir draai je letterlijk van de machine af om het los te maken.

Slimme schuurzool

Één van de belangrijkste innovaties in de Bosch PSM 18 Li is de schuurzool zelf. Met het klittenband van hoge kwaliteit is Bosch niet heel vernieuwend. Zelfs niet met dat het schuurpapier uit twee delen bevat. Maar… de deltapunt van de schuurzool is draaibaar. Slijt je dus vooral de voorkant van het schuurpapier, draai je de deltapunt gewoon een slag. Zo maak je beter gebruik van het schuurpapier en gooi je minder weg. Goed voor de portemonnee en toch ook gewoon voor het milieu.

De ontgrendeling van de deltadriehoek gebeurt via het SDS systeem van Bosch dat het snel verwisselen van accessoires mogelijk moet maken. Hoewel we in deze uitvoering alleen de deltadriehoek hebben getest, verkoopt Bosch ook een schuurtong en lamellenvoorzetstuk zodat je ook in detail kunt schuren.

Afzuiging

Schuren veroorzaakt stof. Daar ontkom je niet aan. Je kunt het als fabrikant wel zoveel mogelijk verminderen. Bosch heeft in de voet van de PSM 18 Li zo ontwikkeld dat deze het stof al zoveel mogelijk afzuigt.

Standaard komt het afgezogen stof in het meegeleverde stofreservoir. Hier zit een microfilter in dat zo goed mogelijk probeert te voorkomen dat de opgevangen stof weer de ruimte in wordt geblazen. Maar het kan nog beter.

Het is ook mogelijk om een stofzuiger aan te sluiten. Natuurlijk adviseren we dan wel om een stofzuiger te gebruiken die geschikt is voor kluswerk. Wij hebben gebruik gemaakt van de PAS 12-27 Alleszuiger van Bosch. Die machine is ook in staat om automatisch te starten wanneer aangesloten apparaten worden gestart. Doordat de PSM 18 Li niet voor de stroomvoorziening op de PAS 12-27 alleszuiger wordt aangesloten, zal de stofzuiger niet doorhebben wanneer je gaat schuren. Je moet hem dus gewoon even met de hand aanzetten.

Gebruikservaring

Bij de bouw van Het Innovatieve Huis hebben we op een paar klusjes na, eigenlijk alleen klein schuurwerk gehad. Toch is het geen enkel probleem om langer met deze machine te werken. De accuduur is wel wat variabel. Dit hangt een beetje af van hoeveel druk je op de machine zet. Dat bepaalt weer hoe hard de motor moet werken. Immers is de wrijving energieverlies en bij schuren gaat het om de wrijving. Over het algemeen haalde ik het einde van de dag wel op een enkele accu. Toch is het altijd handig om twee 18v accu’s beschikbaar te hebben zodat je altijd door kunt met je klus. Ongeacht hoeveel 18v gereedschap je hebt.

Conclusie

Hoe meer ik met het Bosch 18v systeem werk, hoe vrolijker ik wordt. Het idee om accugereedschap zonder accu te leveren is heel goed. Zeker wanneer blijkt dat gereedschappen op hetzelfde accusysteem gewoon voldoende kracht hebben om hun werk goed te doen. Zo ook bij deze PSM 18 Li. Ook al zijn de klusjes enorm klein, ik stel ze niet uit. Ik pak de machine erbij, klik de accu erin en schuur even wat ik moet schuren. De PSM 18 Li en ik gaan nog heel wat uurtjes samen doorbrengen.

Beschikbaarheid

De Bosch PSM 18 Li is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Eén reactie

  1. Ik gebruikte mijn nieuwe machine vandaag voor het eerst en na plm 15 minuten flink schuren viel hij uit. En via opnieuw uit/aan deed hij het weer even, maar snel weer niet. De accu was nog vol. Was hij warmgelopen ? Lastig !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.