Logo GadgetGear.nl
Bosch PMD 10 Leidingzoeker
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PMD 10 (Leidingzoeker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Meet nauwkeurig
  • Goed hanteerbaar
  • Zeer stevig
  • Met handig opbergtasje
  • Complete levering

THE BAD

Tijdens het klussen aan Het Innovatieve Huis moeten we veel in de muren werken. Of het nou om het boren van een simpel gaatje gaat of het verleggen van een complete leiding. Met de hoeveelheid leidingen in de muur wil je toch een beetje een idee hebben hoe veilig het is om een gaatje te boren.

Unboxing

In de doos van de Bosch PMD 10 vinden we naast de leidingzoeker ook een handleiding, een 9 volt batterij en een draagtasje voor aan de riem. Je hebt dus alles compleet om meteen aan het klussen te slaan en dat is heel netjes van Bosch.

Design

Dit is niet de eerste leidingmeter van Bosch die ik in mijn hand heb gehouden. Ik heb jarenlang gebruik gemaakt van de PDO Multi van Bosch. De PMD 10 is als opvolger op een groot aantal gebieden echt anders qua design.

Dit begint al aan de onderkant. De vilten glijdzooltjes zijn vervangen voor glijdzooltjes van, ik vermoed, nylon. Hierdoor is de PMD 10 bewegingsvrijer op gladde muren. Bovendien is Nylon transparant, dus minder risico op glijdsporen. Ook omdat er geen vuil in blijft zitten.

In de Bosch PMD 10 is nu ook een handiger handvat gemaakt. Hierdoor is hij wel een flink stuk groter in de gereedschapskist, maar het hanteren is een stuk plezieriger geworden.

De signaalring is hetzelfde gebleven. Ook met de driekleurenverlichting om een directe indicatie te geven van het risico op leidingen. Eigenlijk het voornaamste waar ik naar kijk. Doordat Bosch hiervoor een ring gebruikt, kun je gemakkelijk markeren waar het veilig is om te boren. Handig en slim.

Tenslotte is ook het display vergroot en optioneel verlicht. Hierdoor vergroot wederom het gebruikscomfort.

Bediening

Wanneer je de PMD 10 start, meet hij standaard op alles waarop hij kan meten. Met de twee bovenste knoppen kun je het meetbereik limiteren tot alleen droogbouw (holle wanden) en alleen metaal. Bij droogbouw meet de Bosch PMD 10 waar houten steunbalken zitten terwijl metaal gewoon metaal detecteert.

Nieuw in de PMD 10 is de mogelijkheid om het LED display wit te verlichten. Ook kunnen de signaleringspiepjes aan of uit worden gezet.

Specs

De Bosch PMD 10 meet staal tot een diepte van 100mm, koper tot een diepte van 80mm, stroomvoerende leidingen tot 50mm diepte en houten balken tot 25mm diepte. Let er wel op dat hij in de praktijk niet alleen omlaag meet. Bij stroomvoerende leidingen meet hij ook omhoog. Dit ontdekte ik toen ik tussen een kast en een wand stond te meten. De kabels van de verlichting van de kast lieten de detector valse meldingen maken. De afstand tussen beiden was ongeveer een halve meter. De PMD 10 kan automatisch kalibreren.

Gebruikservaring

Ik noemde het eerder al. De PMD 10 is een stukje groter dan haar voorganger. Hierdoor neemt deze wat meer ruimte in de gereedschapskoffer in. Toch is het wel heel comfortabel dat Bosch er standaard een draagriemtasje bij levert. Het werken met het nieuwe handvat is zeer comfortabel en maakt het grotere design eigenlijk wel weer goed. Tijdens het klussen is de PMD 10 een aantal keer op de grond gevallen. De constructie blijkt stevig genoeg om de elektronica goed te beschermen. Hij doet het nog steeds net zo goed als toen hij net uit de verpakking kwam.

Wel merk ik dat de PMD 10 tijdens het klussen een belangrijke wens oproept. De bouw stapt steeds verder over op het gebruik van kunststof leidingen voor watertransport in de woning. Voor zowel drinkwater als verwarming. Die leidingen zijn nog niet met dit soort meters te meten. Het zou mooi zijn als er een meter komt die ook de aanwezigheid van water kan meten.

Conclusie Bosch PMD 10

Echt een heel spannend apparaat is de Bosch PMD 10 niet. Laat staan ingewikkeld. Qua design zien we een leidingzoeker zoals deze hoort te zijn en het bedieningsgemak is groots. Bovendien werkt de detectie prima. We kunnen niets bedenken om over te klagen.

Beschikbaarheid

De Bosch PMD 10 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.