Bosch PLL 360
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PLL 360 SET (zelfnivellerende 360-graden lijnlaser)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zelfnivellerend
  • Ook in een 'hoek' te zetten
  • Hangt snel stil
  • Zeer goed bereik
  • Mooie, scherpe lijn

THE BAD

De laser is al lang niet meer uit de kluswereld weg te denken. Het zijn merken als Bosch die jaar op jaar met betere lenstechnieken zijn gekomen om zo de laser voor meetdoeleinden te verbeteren. Tijdens het klussen aan Het Innovatieve Huis hebben we dan ook met veel plezier gebruik gemaakt van de Bosch PLL 360 zelfnivellerende kruislijnlaser.

Unboxing

Bosch levert de PLL 360 in verschillende uitrustingsniveaus. Wij gingen aan de slag met het pakket waar je een statief bij krijgt. Dit is de SET uitvoering van de kruislijnlaser. Naast de PLL 360, krijg je ook het statief en de documentatie, batterijen (4xAA) en een tasje om de laser te beschermen wanneer je deze niet gebruikt. Handig! De PLL 360 is ook los te koop wanneer je al een statief hebt. Het prijsverschil ligt online zo rond de twintig euro.

Statief

Wie de wereld van de fotostatieven een beetje kent, herkent het merk Velbon in het statief. Het is onbekend waar Bosch de statieven inkoopt, maar het is duidelijk een foto/videostatief dat Bosch gebruikt. Natuurlijk heb ik het getest en ik kan bevestigen dat het statief ook sterk genoeg is om met een kleine DSLR camera gebruikt te worden. Heb je fotografie als hobby, heb je met deze SET van de PLL 360 dus meteen een leuk instapstatief.

Het statief zelf is helemaal gezwart en van Bosch bedrukking voorzien. Het ziet en voelt licht en solide aan. Hoewel je dit niet echt nodig hebt voor de zelfnivellerende laser, bevatten statief en statiefkop ook eigen libelles zodat je deze al waterpas kunt zetten. In de praktijk gebruikte ik dat laatste alleen als ik er een camera op had staan ;-).

In volledig uitgeklapte toestand komt de statiefkop tot 1,80 meter en de kruislijnlaser hierdoor nog net iets hoger. Bij cameragebruik adviseer ik om de staaf in het midden niet omhoog te laten gaan. Dit maakt het statief wat instabiel. Voor gebruik van de PLL 360 maakt dit helemaal niet uit omdat deze zelfnivellerend is.

Het tasje

Bosch levert de Bosch PLL 360 dus met een speciaal tasje. Het zwarte tasje volgt het design van Bosch tasjes en valt mooi om de PLL 360 heen. Met klittenband sluit hij goed af. Er zit ook een riemlus op. Al met al een prettige accessoire om erbij te hebben.

De Bosch PLL 360

En dan de Bosch PLL 360 zelf. Zoals aangegeven is het een zelfnivellerende kruislaser. Dit wil zeggen dat de lasers vrij hangen in de behuizing en door de zwaartekracht van de aarde recht worden getrokken. Wanneer je de PLL 360 neerzet schommelen ze dus even, maar dit stopt al heel snel. Binnen 4 seconden hangt de lijn doorgaans stil. Sneller dan ik met goedkopere alternatieven gewend ben. Hierdoor kun je al snel aan jouw klus beginnen.

Bedenk je wel dat de laserwaterpas functie echt gericht is op het gebruik op muren. Er is geen hulpmiddel om lijnen op een plafond of vloer te zetten die evenwijdig aan een muur zijn. Overigens hebben anderen dit ook niet. Sterker nog, ik heb daar nog geen goede tool voor gevonden. Daar ligt dus echt nog een stukje markt open.

Maar terug naar de muur. Wat nou als je niet exact horizontaal wilt werken, maar altijd in een bepaalde hoek. Bijvoorbeeld om wat strakke lijnen op de muur te zetten. In dat geval kun je de laser vastzetten. Dan is deze niet meer zelfnivellerend, maar afhankelijk van de hoek waarin jij de statiefkop zet. Vooral handig voor iedereen die veel aan het decoreren is in huis.

Tenslotte is het nog mogelijk de kruislijnlaser deels te deactiveren. Hierdoor krijg je enkel een horizontale of enkel een verticale lijn op de muur geplaatst. Die kan zowel nivelleren of in een hoek worden gezet.

De geprojecteerde lijn is een projectie van een rode laser uit de tweede klasse. Je bent dus niet meteen blind als je er per ongeluk in kijkt, maar het is wel handig om dit te voorkomen. Bosch maakt gebruik van prisma’s en lenzen om de lijnen van de kruislijnlaser te projecteren. Het optiek ik de PLL 360 zorgt ervoor dat de lijn toch redelijk strak op de muur wordt gezet. Of in ieder geval strakker dan ik van andere lasers ken. Echt een stukje vakwerk. Bovendien gaat de horizontale laserlijn dus de hele kamer rond. Handig wanneer je een muur overal op dezelfde hoogte wilt afplakken. Bijvoorbeeld voor verfwerk.

Bosch geeft zelf aan dat de laser geschikt is tot een diameter van 20 meter. In onze woonkamer (11 meter lengte) was de lijn ook overdag goed zichtbaar.

Qua behuizing zien we het bekende beeld van Bosch. Donkergroen, slagvast plastic wordt afgewisseld met zwart rubber-achtig materiaal. Normaal is dit zwarte materiaal er om trillingen te verminderen, maar nu is het zuiver esthetisch.

Alle knoppen op de Bosch PLL 360 zijn rood of rood gemarkeerd. Zo zie je precies waar je wel en niet op mag drukken. LED’s geven op de achterkant de status van de PLL 360 aan. Ook het batterijvak is goed toegankelijk.

Hoewel niet het juiste model, hebben we hier een filmpje met gebruikstips van het vorige model. Deze zijn ook van toepassing op de Bosch PLL 360.

Conclusie Bosch PLL 360

De kruislijnlaser is een prachtig hulpmiddel tijdens het klussen. Bij ons heeft de Bosch PLL 360 zich dan ook meer dan bewezen. Deze tool moet deel uit maken van de gereedschapskist van iedereen die zijn of haar huis gaat inrichten.

Beschikbaarheid

De Bosch PLL 360 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.