Review: ZyXEL GS1200-8HP (Managed PoE Netwerk Switch)

De gemiddelde thuisgebruiker is prima uit met een standaard netwerk switch. Mits je natuurlijk al jouw TV's, mediaplayers en andere streaming apparaten zoveel mogelijk op een bedraad netwerk wilt hebben. Wat wij natuurlijk nog steeds aanraden. Maar wat als je meer controle over dit netwerk wenst? Dan kom je in de wereld van de managed switches en die zijn doorgaans ontzettend ingewikkeld. Met de GS1200 serie probeert ZyXEL een gebruiksvriendelijk alternatief te presenteren. Wij gingen met de GS1200-8HP aan de slag.

GS1200-5HP of GS1200-8HP

Er zijn twee uitvoeringen van deze GS1200 series switches. Het 8HP model is het grootst en bevat 8 LAN poorten. 4 hiervan bevatten PoE (Power Over Ethernet). De andere vier niet. Bij de 5HP versie krijg je maar één poort zonder PoE. Zoals je mag verwachten is de behuizing van de GS1200-5HP ook een stukje smaller. In beide gevallen krijg je er geen rackoren bij om hem in een 19-inch rack te hangen. Van de andere kant, die kom je in het gemiddelde huishouden ook niet tegen.

Unboxing

De netwerk switch, de documentatie en een flinke netstroom adapter. Het pakket is mooi compleet. Meer valt er niet over te zeggen.

Design

De GS1200-8HP is qua design geen heel bijzonder product. ZyXEL kiest vooral voor een praktische behuizing met voldoende ruimte voor de aansluitingen. Het front is voor de rest mooi duidelijk geprint, dus hier kunnen we geen slecht woord over zeggen.

ZyXEL GS1200-8HP

Specs

De ZyXEL GS1200-8HP is dus voorzien van 8 LAN poorten. Dit zijn alleen gigabit poorten en daarmee snel genoeg voor het gros van de toepassingen in en om huis. Vier van de poorten zijn van PoE (Power over Ethernet) voorzien. Er is ondersteuning voor zowel PoE als PoE+. De poorten mogen gezamenlijk maximaal 60 Watt trekken. De GS1200-8HP beschikt niet over actieve koeling en is dus stil.

Installatie

De installatie is een heel ander verhaal. Koop je in één klap meerder van deze switches en sluit je ze meteen aan, heb je een groot probleem. Ze zitten allemaal hard op het IP adres 192.168.1.3. Je krijgt dan meteen de nodige botsingen op jouw netwerk. Heb je al een ander apparaat op dat IP adres, gaat het ook compleet mis. Dan moet je eerst dat apparaat op een ander IP adres zetten of uit het netwerk wippen. En heb je een compleet andere IP range zoals ons? Dan moet je eigenlijk jouw complete netwerk omgooien of één computer op de switch aansluiten en de configuratie van de switch eerst aanpassen. Denk eraan, mocht je de switch ooit weer resetten, komt hij weer op dit IP adres uit. Waar ZyXEL qua interface haar best doet een zo laagdrempelig mogelijk product neer te zetten, schieten ze zichzelf hier toch weer in de voet. Jammer, want dit geklooi met harde IP adressen hoeft anno 2016 toch echt niet meer.

Inloggen op de ZyXEL GS1200-8HP gebeurt echt nog op basis van één wachtwoord. '1234'. Jouw eerste taak is dus om dit standaard wachtwoord even aan te passen ;-). Daarna sta je voor een duidelijk dashboard met opties om de router naar jouw hand te configureren.

ZyXEL GS1200-8HP Web Interface

Energiezuinig

Natuurlijk vraagt een router als deze ook stroom wanneer je de PoE functies niet gebruikt. Toch heeft ZyXEL de nodige stappen gezet om het stroomverbruik zo ver mogelijk te reduceren. Zo zullen inactieve LAN poorten zo min mogelijk stroom ontvangen. Bij poorten die wel in gebruik zijn, meet de switch de weerstand van de kabel (lengte) om zo niet meer stroom te leveren dan nodig. Ook wanneer er weinig tot geen dataverkeer is, zal de GS1200-8HP het stroomverbruik omlaag brengen.

IGMP Snooping

Voor gebruikers van een KPN Experiabox is het handig om te weten dat deze switch ondersteuning biedt voor IGPM snooping. Switches zonder deze functie veroorzaken weleens lag in de streams op deze mediaboxen.

ZyXEL GS1200-8HP

QoS

Om datastromen op jouw netwerk verder te verbeteren, is het mogelijk QoS aan te zetten. Dit staat voor Quality of Service. Feitelijk identificeert de switch het dataverkeer. Dataverkeer dat belangrijk is krijgt voorrang. Denk aan videostreams en telefoongesprekken. Er is ondersteuning voor zowel het standaard QoS als IEEE P802.1p. Welke in jouw situatie beter werkt is iets dat je gewoon even moet uitproberen. Hoe dan ook zal het in veel gevallen waardevol zijn deze dienst aan te zetten.

VLAN

Wil je jouw netwerk echt beheren als een eindbaas, is er nog de mogelijkheid om met VLAN's te werken. Daarmee kun je bijvoorbeeld seperate netwerken maken voor jouw entertainment hardware en jouw IP camera's en IP telefoons. Hier duiken we niet diep in, maar ik kan in ieder geval bevestigen dat het mogelijk is.

Gebruikservaring

ZyXEL wilde met de GS1200-8HP een nieuwe interface presenteren die goed te managen is. Hierin is ZyXEL zeker geslaagd. De interface zit duidelijk in elkaar en is goed te begrijpen. Toch is het ook iets waar je in de praktijk niet meer naar kijkt. Tenminste, niet in een klein netwerk. Loopt het goed, blijft het goed lopen.

Conclusie GS1200-8HP

Het lastigste aan de GS1200-8HP is de installatie. Tenminste, als je niet in dezelfde IP range zit en geen apparaten op hetzelfde IP adres hebt zitten. Heb je die hindernis eenmaal overwonnen, is de GS1200-8HP een prettige en duidelijke netwerk switch.

Beschikbaarheid

De ZyXEL GS1200-8HP is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Handige web interface
  • Simpel in te stellen (mits je bekend bent met de terminologie)
  • Prima prijs/kwaliteitverhouding

THE BAD

  • Voldoe je niet aan de netwerkverwachtingen van ZyXEL, kan de installatie echt wel een drama worden
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram