GadgetGear.nl

Review: The Bastard Compact (Kamado BBQ)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de The Bastard Compact met 4 sterren.

The Good
  • The Bastard Compact maakt kolen weer leuk
  • Goede materiaalkeuze
  • Enorm warmtevast
  • Goed regelbaar
  • Zeer nette afwerking
  • Nette bezorging

The Bad
  • Bij het lezen van de handleiding krijg je het gevoel een paar essentiële accessoires te missen
  • Het idee 'compact' staat niet helemaal gelijk aan een BBQ die je 'even' meeneemt naar het strand
  • Assemblage vraagt toch echt een tweede set handen

The Green Egg is bekender dan het soort Barbecue waar deze voor staat. De Kamado. En The Green Egg is lang niet het enige merk dat kwalitatief hoogwaardige Kamado barbecues aflevert. Vanuit het Nederlandse The Basterd ontvingen wij enkele weken geleden de The Bastard Compact, een Kamado voor onderweg. Voor ons een hele bijzondere test.

Eerst, wat is een Kamado?

Maar ik kan me voorstellen dat je jezelf afvraagt wat nou precies een Kamado is. Als je onze berichten rondom de BBQ hebt gevolgd, las je regelmatig dat we de gasbarbecue prefereren boven de klassieke kolenbak. Een Kamado is ook een BBQ op basis van kolen, maar toch heel anders.

De kamado werd in 1960 ontworpen op basis van de Japanse kookpot. Een kookpot gestookt op kolen. Een barbecue voornamelijk van keramiek die niet alleen enorm heet kan worden, maar die hitte ook enorm lang vast kan houden. En eigenlijk is het woord Kamado compleet incorrect voor deze review. Een kamado heeft een vaste plek. Een verplaatsbare Kamado zoals wij die kennen in de BBQ wereld zou Mushikamado moeten heten. De Japanse term voor een verplaatsbare kookpot.

Unboxing

Helaas hebben we geen beelden meer van de unboxing en het assembleren van de The Bastard Compact. De geheugenkaart waar de video’s op geschoten zijn bleek defect. We kunnen je wel vertellen dat de The Bastard Compact keurig met een compacte handleiding komt en een beugel met handvatten. Alles zit netjes in stevig karton verpakt.

Assemblage

Je moet bij aankomst nog wel een klein aantal stappen zetten om de The Bastard Compact in gebruik te kunnen nemen. De handvatten moeten nog gemonteerd worden evenals de gietijzeren topventilatieschijf. Verder is het een kwestie van het kolenrooster en het rooster zelf plaatsen. The Bastard geeft op de site aan dat deze van gietijzer zijn, maar dit is niet het geval. Wij gokken op RVS.

Vanuit de assemblage hebben we een paar tips. De belangrijkste, doe het niet alleen. De The Bastard Compact is gemaakt om mee te nemen, maar het blijft een flinke, keramische pot. Hij is dus relatief zwaar en wat onhandig wanneer de pot even uit haar korf genomen moet worden om de handvatten te bevestigen. Een setje extra handen is dan heel handig.

Ook vonden we het lastig om het vilt voor de topventilatieschijf te halveren. Bij het plukken aan de uiteinden wilde deze niet in het midden van de band splitsen. Wij hebben deze licht ingesneden. Daarna ging dit prima. Maak je geen zorgen over de bevestiging van de topventilatieschijf op basis van enkel het vilt. De wrijving zorgt ervoor dat de topventilatieschijf echt geen kant op kan.

Alle overige onderdelen zijn al gemonteerd. Dus verder geen lastige klusjes.

Design

Ik heb de The Bastard Compact even naast een Green Egg gezet en als ik heel eerlijk ben… is The Bastard Compact echt wel een stuk mooier afgewerkt. Niet dat ik een hele specifieke voorkeur voor de kleur heb, maar het glazuur en de textuur is gewoon netter afgewerkt. Zeker ook handig wanneer je hem een keer met een doek wilt schoonmaken.

De handvatten zijn van bamboe gemaakt. Een mooie grassoort (inderdaad, bamboe is geen hout!) die prachtig afsteekt bij het design van de Kamado. Alle handvatten zijn gebrandmerkt met het The Bastard logo.

Het metalen frame waar de The Bastard Compact in ligt is gemaakt van metaal. Dit metaal is met een zwarte verflaag afgewerkt. Persoonlijk zou ik in dit design liever geborsteld RVS hebben gezien. Ook om stootschade aan de verflaag te voorkomen. Het is immers een Kamado voor on the go.

Het logo vinden we ook terug op de thermometer die in de deksel is weggewerkt. Denk er altijd aan dat deze de temperatuur bovenin de deksel van de Kamado meet. De pin steekt daar niet al te diep in. Zet je een kipje overeind in de The Bastard Compact (BBQ Kip), is de kans klein dat de pin deze omstoot.

Het keramiek is gemaakt van Cordieriet Keramiek. Dit cordieriet keramiek heeft een aantal fijne eigenschappen voor een Kamado BBQ. Zo zet het nauwelijks uit en kan het warmte erg lang vasthouden. De kwaliteit van het keramiek is van een niveau dat The Bastard hier 20 jaar garantie op durft te geven. Bij onderzoek naar prijzen van kamado’s blijkt dat het gebruik van dit keramiek ook voor een belangrijk deel bepalend is voor de prijs van de BBQ. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de kamado het hele jaar buiten kan staan. Om hem mooi te houden is er wel een optionele hoes verkrijgbaar. Maar dat is dus echt optioneel.

Voor de klep worden stevige scharnieren gebruikt. The Bastard maakt in de handleiding melding dat de The Bastard Compact kan omkiepen wanneer je de klep te ver opent en loslaat. Wanneer de The Bastard Compact perfect horizontaal staat, blijkt dit risico niet al te groot. Wel op letten, maar geen zorgen over hebben. Bovendien wil je de klep niet helemaal open doen. Zonde van het verlies van warmte en rook.

Capaciteit

Qua capaciteit heb je een BBQ met een doorsnede van 38CM en een rooster met een 30CM doorsnede. Uiteraard leg je jouw grillwaar niet tegen de rand aan, dus effectief heb je 25CM doorsnede dat je echt zult gebruiken. Dit ‘roosterverlies’ is gelijk bij vrijwel alle BBQ’s met een kap.

The Bastard geeft aan dat een rooster van dit formaat prima is voor een BBQ met 6 personen. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe groot de stukken op de gril zijn en hoeveel je gelijktijdig erop legt. Als ik worsten pak, kan ik zonder moeite 15 worsten op het rooster kwijt. Op het moment dat ik er een bijgerecht op maak, kan ik misschien wel 20 mensen serveren vanuit deze kleine Kamado. Je kunt er met een heel gezin dus prima van eten, maar bij feestjes kan de The Bastard Compact wat beperkingen opleveren.

Praktijkervaring

Ik ben al jaren fel tegenstander van kolenbarbecues. Oké, het ruikt lekker. Maar het geeft een zooitje. Het op temperatuur houden van het vuur kost me tijd en aandacht dat ik liever in mijn gezelschap steek. De Kamado is daarin eigenlijk het allemansvriendje. Zeker wanneer je een firestarter hebt, is de Kamado al snel gevuld. Met behulp van het topventilatieventiel en het rooster onder is de temperatuur van de Kamado erg nauwkeurig te regelen. In de praktijk doe ik bijna niets meer aan temperatuurregeling vanaf het moment dat de kolen in de Kamado liggen. Ik kan me dus concentreren op de grillwaren zelf en op mijn gezelschap.

the-bastard-compact-grill

Bij het lezen van de handleiding kwam ik er al meteen achter dat de beleving een stuk beter kan wanneer je meteen wat accessoires aanschaft. Een pook, maar ook een plate setter zijn eigenlijk onmisbare accessoires. Ik heb het zonder gedaan, maar zie er de waarde van in om deze in een normale situatie meteen mee te bestellen.

Dat ik weinig aan de temperatuur hoef te regelen komt door de eigenschappen van het cordieriet keramiek en de vorm van de Kamado die de The Bastard Compact heeft. Deze zorgt voor een optimale warmteverdeling. De af- en toevoer van lucht is ook goed geregeld. Het The Bastard Compact zorgt er echt voor dat de The Bastard Compact enorm warmtevast is. Ik heb nog geen enkele keer tijdens een BBQ sessie de kolen hoeven aanvullen. De The Bastard Compact neemt een hoop argumenten tegen de kolenbarbecue weg. Sterker nog, je krijgt de geur en de sfeer er voor terug. Het barbecueën wordt gewoon een stuk leuker en stiekem een stuk gemakkelijker ;-).

Ik heb tijdens het testen van de The Bastard Compact ook een beetje geprobeerd te slepen met de The Bastard Compact. Dat is waar de lange warmtevastheid van de The Bastard Compact een probleem veroorzaakt. Het lijkt een geweldig idee om hem mee te nemen naar bijvoorbeeld het strand. Hij heeft echter heel wat uurtjes nodig om af te koelen tot een temperatuur waarbij het niet vervelend is om hem aan de buitenkant aan te raken en dus mee naar huis te nemen. Immers rusten er in de auto allerlei dingen tegenaan. Wanneer je hem alleen draagt, is het ook lastig om te voorkomen dat de hete delen tegen jouw lichaam aan komen.

Iets anders dat belangrijk is, is het legen van de The Bastard Compact. De grove delen (met name kolen) kun je gemakkelijk uit de The Bastard Compact scheppen. Met een pook kun je zoveel mogelijk as en kleinere restanten van de kolen uit de The Bastard Compact schuiven. Voor de goede schoonmaak op dit formaat is het handig de Kamado even leeg te kiepen en dat is toch ook wel een hele klus als je alleen bent. En ook iets dat je pas doet wanneer de The Bastard Compact helemaal is afgekoeld. Daar kan het comfort dus nog beter. Ik kan me ook voorstellen dat dit binnen het ontwerp van een Kamado lastig op te lossen is. Wellicht wat slimme tools voor bedenken?

Conclusie

Een BBQ organiseren op basis van kolen? Tot voor kort was dit iets waar ik heel weinig voor voelde. Dit veranderde met de The Bastard Compact en mijn eerste kennismaking met de Kamado. Inmiddels heb ik ook een paar andere Kamado’s van dichtbij bekeken zodat ik een beetje een gevoel heb van kwaliteit. Op basis van die kwaliteit stelt de The Bastard Compact niet teleur. Hij zit prima in elkaar. Alleen de opmerking dat hij handig is om mee te nemen moet je wel even in perspectief zetten.

Beschikbaarheid

De The Bastard Compact is op verschillende plekken verkrijgbaar. Hij kost €499 en je krijgt 20 jaar garantie op het keramiek. The Bastard Compact is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Reageren

Starten met de BitCoin

Wil jij ook investeren in crypto valuta? Dan start je met de inkoop van BitCoin, LiteCoin, Etherium, Ripple of een andere populaire munt. Wij adviseren dan BitcoinMeester.

Wil je daarna ook actief gaan handelen in altcoin? Dan verstuur je jouw crypto valuta van BitcoinMeester naar een marktplaats als Binance.

Wil je het crypto nieuws volgen? Check dan onze Crypto Valuta pagina.

Let op: Je kunt geld verdienen, maar ook verliezen. GadgetGear.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor jouw risico’s.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze website maakt gebruik van diensten van derden. Om bezoek te indexeren zodat we weten welke artikelen populaire zijn (Google Analytics), om video's te laten zien (o.a. YouTube), tweets te laten zien (Twitter) en andere zaken. Deze derden zetten analytische/tracking cookies op jouw computer. Zo kunnen ook wij onze boodschappen bij de supermarkt blijven betalen en deze site blijven maken. Accepteer je de cookies niet, zullen verschillende delen van de website niet functioneren - Sorry.

Sluiten