Review: The Bastard Compact (Kamado BBQ)

The Green Egg is bekender dan het soort Barbecue waar deze voor staat. De Kamado. En The Green Egg is lang niet het enige merk dat kwalitatief hoogwaardige Kamado barbecues aflevert. Vanuit het Nederlandse The Basterd ontvingen wij enkele weken geleden de The Bastard Compact, een Kamado voor onderweg. Voor ons een hele bijzondere test.

Eerst, wat is een Kamado?

Maar ik kan me voorstellen dat je jezelf afvraagt wat nou precies een Kamado is. Als je onze berichten rondom de BBQ hebt gevolgd, las je regelmatig dat we de gasbarbecue prefereren boven de klassieke kolenbak. Een Kamado is ook een BBQ op basis van kolen, maar toch heel anders.

De kamado werd in 1960 ontworpen op basis van de Japanse kookpot. Een kookpot gestookt op kolen. Een barbecue voornamelijk van keramiek die niet alleen enorm heet kan worden, maar die hitte ook enorm lang vast kan houden. En eigenlijk is het woord Kamado compleet incorrect voor deze review. Een kamado heeft een vaste plek. Een verplaatsbare Kamado zoals wij die kennen in de BBQ wereld zou Mushikamado moeten heten. De Japanse term voor een verplaatsbare kookpot.

Unboxing

Helaas hebben we geen beelden meer van de unboxing en het assembleren van de The Bastard Compact. De geheugenkaart waar de video’s op geschoten zijn bleek defect. We kunnen je wel vertellen dat de The Bastard Compact keurig met een compacte handleiding komt en een beugel met handvatten. Alles zit netjes in stevig karton verpakt.

Assemblage

Je moet bij aankomst nog wel een klein aantal stappen zetten om de The Bastard Compact in gebruik te kunnen nemen. De handvatten moeten nog gemonteerd worden evenals de gietijzeren topventilatieschijf. Verder is het een kwestie van het kolenrooster en het rooster zelf plaatsen. The Bastard geeft op de site aan dat deze van gietijzer zijn, maar dit is niet het geval. Wij gokken op RVS.

Vanuit de assemblage hebben we een paar tips. De belangrijkste, doe het niet alleen. De The Bastard Compact is gemaakt om mee te nemen, maar het blijft een flinke, keramische pot. Hij is dus relatief zwaar en wat onhandig wanneer de pot even uit haar korf genomen moet worden om de handvatten te bevestigen. Een setje extra handen is dan heel handig.

Ook vonden we het lastig om het vilt voor de topventilatieschijf te halveren. Bij het plukken aan de uiteinden wilde deze niet in het midden van de band splitsen. Wij hebben deze licht ingesneden. Daarna ging dit prima. Maak je geen zorgen over de bevestiging van de topventilatieschijf op basis van enkel het vilt. De wrijving zorgt ervoor dat de topventilatieschijf echt geen kant op kan.

Alle overige onderdelen zijn al gemonteerd. Dus verder geen lastige klusjes.

Design

Ik heb de The Bastard Compact even naast een Green Egg gezet en als ik heel eerlijk ben… is The Bastard Compact echt wel een stuk mooier afgewerkt. Niet dat ik een hele specifieke voorkeur voor de kleur heb, maar het glazuur en de textuur is gewoon netter afgewerkt. Zeker ook handig wanneer je hem een keer met een doek wilt schoonmaken.

De handvatten zijn van bamboe gemaakt. Een mooie grassoort (inderdaad, bamboe is geen hout!) die prachtig afsteekt bij het design van de Kamado. Alle handvatten zijn gebrandmerkt met het The Bastard logo.

Het metalen frame waar de The Bastard Compact in ligt is gemaakt van metaal. Dit metaal is met een zwarte verflaag afgewerkt. Persoonlijk zou ik in dit design liever geborsteld RVS hebben gezien. Ook om stootschade aan de verflaag te voorkomen. Het is immers een Kamado voor on the go.

Het logo vinden we ook terug op de thermometer die in de deksel is weggewerkt. Denk er altijd aan dat deze de temperatuur bovenin de deksel van de Kamado meet. De pin steekt daar niet al te diep in. Zet je een kipje overeind in de The Bastard Compact (BBQ Kip), is de kans klein dat de pin deze omstoot.

Het keramiek is gemaakt van Cordieriet Keramiek. Dit cordieriet keramiek heeft een aantal fijne eigenschappen voor een Kamado BBQ. Zo zet het nauwelijks uit en kan het warmte erg lang vasthouden. De kwaliteit van het keramiek is van een niveau dat The Bastard hier 20 jaar garantie op durft te geven. Bij onderzoek naar prijzen van kamado’s blijkt dat het gebruik van dit keramiek ook voor een belangrijk deel bepalend is voor de prijs van de BBQ. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de kamado het hele jaar buiten kan staan. Om hem mooi te houden is er wel een optionele hoes verkrijgbaar. Maar dat is dus echt optioneel.

Voor de klep worden stevige scharnieren gebruikt. The Bastard maakt in de handleiding melding dat de The Bastard Compact kan omkiepen wanneer je de klep te ver opent en loslaat. Wanneer de The Bastard Compact perfect horizontaal staat, blijkt dit risico niet al te groot. Wel op letten, maar geen zorgen over hebben. Bovendien wil je de klep niet helemaal open doen. Zonde van het verlies van warmte en rook.

Capaciteit

Qua capaciteit heb je een BBQ met een doorsnede van 38CM en een rooster met een 30CM doorsnede. Uiteraard leg je jouw grillwaar niet tegen de rand aan, dus effectief heb je 25CM doorsnede dat je echt zult gebruiken. Dit ‘roosterverlies’ is gelijk bij vrijwel alle BBQ’s met een kap.

The Bastard geeft aan dat een rooster van dit formaat prima is voor een BBQ met 6 personen. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe groot de stukken op de gril zijn en hoeveel je gelijktijdig erop legt. Als ik worsten pak, kan ik zonder moeite 15 worsten op het rooster kwijt. Op het moment dat ik er een bijgerecht op maak, kan ik misschien wel 20 mensen serveren vanuit deze kleine Kamado. Je kunt er met een heel gezin dus prima van eten, maar bij feestjes kan de The Bastard Compact wat beperkingen opleveren.

Praktijkervaring

Ik ben al jaren fel tegenstander van kolenbarbecues. Oké, het ruikt lekker. Maar het geeft een zooitje. Het op temperatuur houden van het vuur kost me tijd en aandacht dat ik liever in mijn gezelschap steek. De Kamado is daarin eigenlijk het allemansvriendje. Zeker wanneer je een firestarter hebt, is de Kamado al snel gevuld. Met behulp van het topventilatieventiel en het rooster onder is de temperatuur van de Kamado erg nauwkeurig te regelen. In de praktijk doe ik bijna niets meer aan temperatuurregeling vanaf het moment dat de kolen in de Kamado liggen. Ik kan me dus concentreren op de grillwaren zelf en op mijn gezelschap.

the-bastard-compact-grill

Bij het lezen van de handleiding kwam ik er al meteen achter dat de beleving een stuk beter kan wanneer je meteen wat accessoires aanschaft. Een pook, maar ook een plate setter zijn eigenlijk onmisbare accessoires. Ik heb het zonder gedaan, maar zie er de waarde van in om deze in een normale situatie meteen mee te bestellen.

Dat ik weinig aan de temperatuur hoef te regelen komt door de eigenschappen van het cordieriet keramiek en de vorm van de Kamado die de The Bastard Compact heeft. Deze zorgt voor een optimale warmteverdeling. De af- en toevoer van lucht is ook goed geregeld. Het The Bastard Compact zorgt er echt voor dat de The Bastard Compact enorm warmtevast is. Ik heb nog geen enkele keer tijdens een BBQ sessie de kolen hoeven aanvullen. De The Bastard Compact neemt een hoop argumenten tegen de kolenbarbecue weg. Sterker nog, je krijgt de geur en de sfeer er voor terug. Het barbecueën wordt gewoon een stuk leuker en stiekem een stuk gemakkelijker ;-).

Ik heb tijdens het testen van de The Bastard Compact ook een beetje geprobeerd te slepen met de The Bastard Compact. Dat is waar de lange warmtevastheid van de The Bastard Compact een probleem veroorzaakt. Het lijkt een geweldig idee om hem mee te nemen naar bijvoorbeeld het strand. Hij heeft echter heel wat uurtjes nodig om af te koelen tot een temperatuur waarbij het niet vervelend is om hem aan de buitenkant aan te raken en dus mee naar huis te nemen. Immers rusten er in de auto allerlei dingen tegenaan. Wanneer je hem alleen draagt, is het ook lastig om te voorkomen dat de hete delen tegen jouw lichaam aan komen.

Iets anders dat belangrijk is, is het legen van de The Bastard Compact. De grove delen (met name kolen) kun je gemakkelijk uit de The Bastard Compact scheppen. Met een pook kun je zoveel mogelijk as en kleinere restanten van de kolen uit de The Bastard Compact schuiven. Voor de goede schoonmaak op dit formaat is het handig de Kamado even leeg te kiepen en dat is toch ook wel een hele klus als je alleen bent. En ook iets dat je pas doet wanneer de The Bastard Compact helemaal is afgekoeld. Daar kan het comfort dus nog beter. Ik kan me ook voorstellen dat dit binnen het ontwerp van een Kamado lastig op te lossen is. Wellicht wat slimme tools voor bedenken?

Conclusie

Een BBQ organiseren op basis van kolen? Tot voor kort was dit iets waar ik heel weinig voor voelde. Dit veranderde met de The Bastard Compact en mijn eerste kennismaking met de Kamado. Inmiddels heb ik ook een paar andere Kamado’s van dichtbij bekeken zodat ik een beetje een gevoel heb van kwaliteit. Op basis van die kwaliteit stelt de The Bastard Compact niet teleur. Hij zit prima in elkaar. Alleen de opmerking dat hij handig is om mee te nemen moet je wel even in perspectief zetten.

Beschikbaarheid

De The Bastard Compact is op verschillende plekken verkrijgbaar. Hij kost €499 en je krijgt 20 jaar garantie op het keramiek. The Bastard Compact is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • The Bastard Compact maakt kolen weer leuk
 • Goede materiaalkeuze
 • Enorm warmtevast
 • Goed regelbaar
 • Zeer nette afwerking
 • Nette bezorging

THE BAD

 • Bij het lezen van de handleiding krijg je het gevoel een paar essentiële accessoires te missen
 • Het idee 'compact' staat niet helemaal gelijk aan een BBQ die je 'even' meeneemt naar het strand
 • Assemblage vraagt toch echt een tweede set handen

7 reacties

 1. Toch even een korte reactie om een paar misverstanden uit de lucht te halen. Hoewel het meerendeel van de review best nuttig is zijn er een paar grove misvattingen te lezen.

  1. Een kamado even leegkiepen om hem schoon te maken? Dat lijkt me toch wel de meest onhandige en risicovolle manier om kolen of as uit een kamado te halen. Ten eerste een kamado blijft altijd in de rechtop positie. De kolen die je erin doet zijn herbruikbaar, dat is het mooie aan zo’n ding. Je hoeft hem praktisch bijna nooit schoon te maken. Na gebruik sluit je hem af, de kolen gaan uit en de volgende keer steek je hrm gewoon weer aan. Af en toe wat bijvullen is natuurlijk wel nodig en als je voor een langere rooksessie gaat of een specifiek gerecht zul je de “setup” van de kolen en rookhout moeten veranderen. Het leeghalen van het kolengedeelte is nergens voor nodig.
  Het gedeelte waar het as zich verzameld (onder het kolenrooster) moet wel regelmatig worden geleegd, hoewel je dat gedeelte ook gewoon afsluit zou het misschien aan te raden zijn om het te legen voordat je hem gaat transporteren. Ik maak dat gedeelte altijd schoon met een bouwstofzuiger, het kan ook gewoon met je handen, je hebt er zelfs gereedschap voor. Wat je in ieder geval niet doet is een kamado “leegkiepen”. Er zitten een aantal onderdelen in die je dan mee kiept en het ding is vaak zo zwaar dat dit de meest onhandige manier is om hem te legen. De kans op schade is groot.

  2. Even meenemen naar het strand? Ik denk niet dat the bastard compact bedoeld is om even mee te nemen naar het strand. Het kan natuurlijk prima maar een kamado is juist uitermate geschikt om low & slow gerechten te bereiden en dat duurt natuurlijk een poosje variërend van 2 tot zelfs 16 uur (of langer) en dat zonder de kolen te vervangen. Je kunt er natuurlijk ook uitstekend op grillen of kortere rooksessies op doen maar dan kun je beter een kleine kogelbarbecue meenemen zoals de weber jumbo Joe of smokey Joe. Die zijn superlicht en makkelijk te hanteren. Zo’n portable kamado is meer bedoeld om mee te nemen naar de camping of een vakantiehuisje of iets dergelijks waar je met een klein gezelschap meerdere dagen verblijft en rustig de tijd hebt om lekkere gerechten te bereiden.

  Ik hoop dat dit wat toevoegt aan de review en ik ben benieuwd naar andere meningen en weetjes over kamado’s en in het bijzonder de compacte versies.

 2. #Bram, bedankt voor jouw reactie. Het was de aller, aller, aller eerste BBQ review die we deden. We kregen deze sample ter test met de opmerking dat deze ideaal is om gemakkelijk mee te nemen. Daar zijn we dan ook mee aan de slag gegaan. En ja, hij ging mee naar het strand en ja, het was lang wachten voor we hem weer in konden pakken (en daarna hebben we het noooooooit meer gedaan).

  Qua even omkiepen, dat is inderdaad niet de meest handige manier, al kan het wel op dit formaat en met een matje. Ik leeg tegenwoordig inderdaad de as en meer niet. Destijds boende ik dan ding uit trots helemaal schoon, een paar keer per jaar. Dat is inmiddels al heel lang geleden. Je zal zien dat onze nieuwe kamado reviews van een veel meer ervaren niveau zijn dan deze uit 2016 ;-).

 3. Hi Arjan,

  Vraagje; ik ga mijn broer deze bbq vandaag cadeau doen voor zijn nieuwe huis. Je hebt het over accessoires, wat bedoel je precies met de pook en platte setter? En heb je inmiddels sinds die tijd een andere kijk op de accessoires Of een ander onmisbaar ding om er nog bij cadeau te doen? Kan t beter in 1x goed doen 😉

  1. Tsjah, deze review is al 4 jaar oud. Het model en ook de uitlevering zal niet meer zo zijn als in 2020. Ik weet niet wat ze anno 2020 in de doos stoppen. Een pook is wel echt wat je minimaal nodig hebt. Een plate setter is wel heel handig, maar niet noodzakelijk. Eigenlijk net als dat een gietijzeren grillplaat zorgt voor een mooiere grillstripe, maar niet een smaakvoller eindresultaat.

 4. Hallo Arjan en Bert,
  Sorry dat ik me in jullie gesprek meng maar ik heb een hele tijd geleden een reactie gepost en sindsdien krijg ik een mailtje als er gereageerd wordt op deze review. Zodoende wil ik toch even wat zeggen over die pook en de plate setter.
  De plate setter is een keramische plaat die je gebruikt om indirect te kunnen bbqen en zodoende absoluut onmisbaar bij een kamado. De hele essentie van deze bbq is dat je indirect kunt bbqen en daar heb je een plate setter voor nodig. Een pook daarentegen is helemaal niet essentieel maar opzich wel handig. Het husselen en verplaatsen van kolen kan ook prima met een oude bbq tang Of een ander stuk ijzer en het verwijderen van as kun je het beste met je handen of met een bouwstofzuiger doen. Arjan zal zich ongetwijfeld hebben vergist met een ander accessoire want als je er iets bij wil geven dan ga je uiteraard voor de plate setter.

 5. @Bram, ik gebruik juist de pook heel veel om de as uit de kamado te trekken. Vooral bij echt lange grillsessies. Ik grill best veel direct, dus ik mis persoonlijk de plate setter niet. Het is heel persoonlijk.

  1. Ja ik begrijp helemaal wat je zegt, grillen op de kamado is zeker top. Doe ik zelf ook heel veel. Ik bedoel alleen dat je de functionaliteit van een plate setter eigenlijk niet echt kunt vergelijken met die van een gietijzeren rooster. Een gietijzeren rooster verandert idd verder niets aan wat je erop legt behalve de mooie stripes. Maar de functie van het indirect bbqen op de kamado is een andere techniek waarbij er een andere wereld van bereiding en gerechten open gaat. Als je een kamado hebt dan wil je daar indirect op kunnen bbqen, low & slow vlees roken, reversed sear picanha etc toch? Tja en die pook is natuur super handig. Het gat van die kleine bastard is natuurlijk erg klein. Heb zelf een minimax en daar kom ik idd ook niet in met m’n hand of een stofzuiger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.