Logo GadgetGear.nl
Lume Cube Kit for GoPro
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Lume Cube Kit for GoPro

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer compact
  • Erg fel licht
  • Te gebruiken als slave flitser
  • Hoge accuduur
  • Waterdicht tot 30 meter

THE BAD

  • Camera app kent de nodige beperkingen onder Android

Dagelijks produceren we hier op de redactie films en video’s. Dagelijks worden we geconfronteerd met het belang van goede verlichting. Zeker wanneer we ergens op locatie foto’s en video’s schieten. Grote LED lampen en flitsers zijn niet altijd handig om mee te nemen, maar met de Lume Cube wordt externe verlichting wel heel klein en compact.

Unboxing

Wij ontvingen vanuit distributeur DeGreef & Partner de Lume Cube Kit for GoPro. Dit is een kit met twee Lume Cube lampen en een speciale beugel waarmee ze aan beide kanten van een GoPro actioncam geplaatst kunnen worden. Al geeft ik toe dat we met hetzelfde gemak vele andere action cams op deze beugel kunnen plaatsen.

Design

Zoals de naam al doet vermoeden zijn de Lume Cube lampjes, kubusvormige LED lampen. Ze maken gebruik van één forse LED. De zwarte achterkant is van hard plastic terwijl het hele voorste deel een metalen koellichaam is. Achterop zit ook een grote schroefdop die de Lume Cube waterdicht maakt. Bovenop vinden we de enige twee knoppen van de Lume Cube.

Dat de twee er exact hetzelfde uitzien kan het lastig maken om ze een tijdens het laden uit elkaar te houden. Hiervoor heeft Lume Cube gekleurde doppen uitgebracht die separaat verkocht worden. Het is een setje van vijf kleuren wat gelijk staat aan het maximale aantal Lume Cubes dat je in een Bluetooth netwerk kunt opnemen.

Specs

Lume Cube maakt gebruik van CREE LED verlichting. Deze brandt op een kleurtemperatuur van 6.000K. De felheid is in tien standen instelbaar tot een maximum van 1.500 Lumen. Er zit een vaste lens in die het licht in een hoek van 60 graden uitstuurt. Op de maximale stand houden deze lampen het 20 minuten uit op een enkele acculading. Op 50% lichtsterkte kun je ruim twee uur gebruik maken van de Lume Cube. Houdt er wel rekening mee dat de Lume Cube flink heet kunnen worden. Er zit wel een thermische beveiliging op die voorkomt dat de elektronica in de Lume Cube te heet gaat worden.

De Lume Cube communiceren met smartphones via een bleutooth verbinding. Er kunnen maximaal 5 Lume Cube worden aangesloten en de benodigde app werkt op zowel Android als iOS. Je kunt dan ook Red Eye Reduction en de lengte van de flits instellen.

Waterdichtheid

De schroefdop op de achterkant is voorzien van een rubber O-ring. Deze zorgt ervoor dat je de Lume Cube waterdicht kunt afsluiten. De Lume Cube zijn op deze manier waterdicht tot 30 meter onderwater. Natuurlijk loopt de lichtopbrengst onderwater wel terug. Op 3 meter diepte leveren de Lume Cube op maximale verlichting 150 lumen op.

Mounts, Mounts, Mounts

We hebben nu de GoPro kit getest, maar er is echt een hele berg aan mounts beschikbaar. Zo produceert Lume Cube onder anderen mounts om de Lume Cube aan verschillende drones van DJI en Yuneek te hangen, maar ook mounts voor bijvoorbeeld smartphones. Daarnaast krijg je aan de onderkant van de Lume Cube ook nog eens een universele 1/4 20 schroefgat. Dus je hebt alle ruimte om te experimenteren met de plaatsing van deze lampjes.

Camera app

Lume Cube heeft voor iOS en Android een speciale camera app ontwikkeld. Deze kan bij het filmen en het maken van foto’s de Lume Cube direct aansturen. Bovendien kun je tot in detail de Lume Cube managen. Wanneer je het filmpje hieronder start, start het filmpje precies op het punt waar ik je de app en de werking demonstreer.

Hoewel de app er niet heel flitsend uitziet, werkt hij in de basis prima. Toch is het even opletten voor met name Android gebruikers. Zo kan de Huawei P9 waarmee ik de Lume Cube app heb getest prima met RAW fotografie overweg, maar de Lume Cube app niet. Ik ben dan weer beperkt tot JPEG bestanden. Daarnaast kan ik de handmatige instellingen van mijn smartphone niet gebruiken binnen de Lume Cube app. Een ander detail is dat de app geen beelden op een SD kaart zet, maar alleen in een eigen map op het toestel zelf.

Lume Cube Camera App

Ook het registreren van de Lumi Cube is een aparte belevenis. Ik moet wel de serienummers registreren, maar welke Cube bij welk serienummer hoort is totaal onbekend. Lijkt me erg lastig bij garantieafhandeling. Je zou bij een versleten exemplaar in theorie een nieuwe kunnen pakken en daarna de oude retourneren met het nieuwe serienummer.

Gebruikservaring

Ik heb de Lumi Cube een aantal keer mee op pad genomen. De blokjes zijn echt een uitkomst wanneer je op bijzondere plekken net even wat meer licht nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het ontharden van schaduwen op gezichten of bepaalde struiken in een tuin bij nachtfotografie. Ook zijn ze prima inzetbaar als externe flitser.

Eigenlijk is er maar één ding waar ik tegenaan loop. De lens is met 60 graden in de praktijk toch wel erg beperkt waardoor ik een behoorlijke afstand moet nemen tot mijn onderwerp. Anders krijg je echt een lichtcirkel in de foto. Door de afstand neem de hoeveelheid licht op het onderwerp weer af waardoor je ze een stuk feller zet en weer eerder door de accu heen bent. Met andere woorden, een opkliklensje om het licht meer te spreiden zou een hele fijne accessoire zijn. Ik heb wel met indirect licht proberen te werken met de Lume Cube, maar dan verlies je wel heel veel lichtopbrengst. Hieronder zie je een goed voorbeeld van het resultaat.

Iets anders om rekening mee te houden is dat er een verschil lijkt te zijn in hoe de thermische beveiliging is ingesteld of hoe snel de individuele Lume Cube heet worden. Op de hogere standen wil het nog weleens zo zijn dat één van de twee vel eerder stopt om af te koelen dan de andere LED. Zeker tijdens het filmen met de lampen op vol vermogen, is dit iets om rekening mee te houden.

Conclusie Lume Cube Kit for GoPro

Iets meer licht nodig tijdens het fotograferen of filmen, maar geen zin om een berg elektronica mee te slepen? De Lume Cube zitten al weken non-stop in mijn reportagetas en zwerven ook regelmatig over de bureaus waar we filmpjes en foto’s schieten. Hoewel de lichtstraal erg krap is, geniet het de voorkeur boven vele andere verlichtingsoplossingen die we hier hebben.

Beschikbaarheid

De Lume Cube zijn onder anderen te vinden via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.