Jeroen
Jeroen

Review: Dyson Cinetic Big Ball Absolute (Sledestofzuiger)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Sterke zuigkracht
 • Zeer wendbaar
 • Lang snoer
 • Zelf rechtop zetten
 • Dirt Ejector systeem

THE BAD

 • Geluidsniveau

Een stofzuiger die geen onderhoud nodig heeft, geen filters, geen stofzakken én eentje die zichzelf weer rechtzet als hij is omgevallen. Ohja, hij zuigt ook nog eens als een orkaan! De Dyson Cinetic Big Ball Absolute sledestofzuiger wordt hier getest en gereviewed in huize GadgetGear.

Unboxing

De uitvoering van de Dyson Cinetic Big Ball die wij ontvangen hebben is de Absolute uitvoering. Deze bevat de handleiding, musclehead vloerzuigmond, turboborstel, parketborstel, tangle-free turboborstel, combinatie-accessoire met kierenzuiger, trapzuigmond en de rijk onder borstel. In de afbeelding hieronder zie je een duidelijk overzicht van de hulpstukken die uiteraard voor zich spreken. Want de kierenzuiger komt tussen de kleintste kieren en gaatjes, de parketborstel is speciaal voor parket, etc, etc.

Big_Ball_Absolute_hulpstukken

De Dyson Cinetic Big Ball Absolute

Wie is er eigenlijk niet onder de indruk van de machines van Dyson. De technologie van deze stofzuigers met hun indrukwekkende zuigkracht, robuuste bouw en futuristische looks. Dit allemaal zonder het gedoe van stofzuigzakken en het verlies van zuigkracht. Dat is ook gelijk een bekende persoonlijke frustratie: A) een sledestofzuiger die het aan zuigkracht verliest en B) het vervangen van een stofzuigerzak. Die frustraties deel ik natuurlijk met de rest van de wereld. Of dat ook geldt voor het omvallen van de machines? Dat weet ik niet. Tja, het stoort je en je moet even terug om hem recht te zetten. Hoe dan ook, probleem of niet, Dyson lost het op!

Om het probleem van omvallende machines tegen te gaan heeft Dyson een bolvormig vacuüm ontworpen dat zichzelf automatisch oppakt. Dankzij een slim ontwerp wordt de sferische matrix van de Big Ball gewogen aan de basis. Het creëert direct een laag zwaartepunt waardoor het vacuüm wordt gedwongen om weer terug te gaan naar de rechtopstaande, verticale positie. Je kunt zelfs de stofzuiger zelf een goeie schop verkopen (zie video) en direct kantelt de Dyson weer terug in de juiste stand.

Dyson_Big_Ball_Cinetic_Absolute_review_GadgetGear6

De Big Ball technologie maakt deze Dyson wendbaarder dan ooit. Noemen we dit een technologie? Het zit em namelijk meer in de vorm. Door de bolletjesvorm heeft deze zuiger een gemakkelijk wendbare en kleine draai-as zodat je langs obstakels kunt manoeuvreren als een precieze coureur. Mocht je toch ergens achter blijven haken, dan staat jouw Dyson toch snel weer vanzelf op zijn voetjes. Toch wel makkelijk, he?!

Zakloos

Bij veel zakloze stofzuigers moet je om de zoveel tijd een filter schoonmaken. Je kunt die natuurlijk gewoon vervangen of je moet de filter uitwassen. Dat is bij de Cinetic Big Ball niet het geval. Mijn eerste gedachten was dat het dan toch ergens op zuigkracht zou gaan verliezen, maar dat is ook niet het geval. De Big Ball is met 250AW (Air Watt, oftewel Zuigkracht) Dyson’s meest krachtige stofzuiger van het moment. Dyson verklaart zelf dat door de nieuwe Cinetic technologie de uiteinden van de cyclonen flexibel zijn. Deze bewegen tot wel 5000 Hz. Dit voorkomt dat microscopisch stof zich kan ophopen en zo de luchtstroom blokkeert. Zo blijft de Dyson zijn zuigkracht behouden, na een maand testen en volgens Dyson zelf, jaar in jaar uit.

dyson_big_ball_cinetic_absolute_review_gadgetgear1

De uitlaat van de stofzuiger is hygiënischer dan ooit. Tenminste, dat zegt Dyson over Dyson 🙂 De hygiene wordt mogelijk gemaakt door de Cinetic Cyclone-technologie waarbij een aantal kegels wordt gebruikt om de lucht en aparte microscopische stofdeeltjes (zoals dode huidcellen, huisstofmijt en andere allergenen) van de rest van het afval te scheiden.

Dit is allemaal geweldig natuurlijk, maar het mooiste van deze jongen komt nog. Het Hygienic Dirt Ejector systeem. Dit is één van de beste toevoegingen van deze machine. Want zeg nu eens eerlijk, als je een vermogen uitgeeft aan een stofzuiger, dan wil je ook dat alles tot in de puntjes geregeld is. Dat betekent geen filters uitwassen of vervangen, niet de stofzuiger oprapen als deze omvalt, geen stofzuigerzakken hoeven kopen en als laatste: als je stofzuiger vol zit met vuil, dan loop je naar de prullenbak en doe je dit namelijk met één druk op de knop. Het nieuwe mechanisme zorgt ervoor dat al het stof, langs de filter uit de bak wordt geduwd. Zo hoef je het vuil niet met je handen aan te raken en blijven er geen stofresten achter.

hygenic_bin_emptying_nickel_absolute

Gebruikerservaring

Ik heb de Dyson Cinetic Big Ball nu vier weken in huis getest en ik ben verkocht. Bij het unboxen had ik al het gevoel dat ik meer met een nieuwe auto bezig was, dan met een stofzuiger; zo uitgebreid wordt de Dyson tentoongesteld. De machine voelt direct als een krachtpatser als de zuigmond muurvast aan de grond staat door de enorme zuigkracht. Ik schrijf muurvast, maar het doet niets af aan de bewegingsvrijheid. Je voelt gewoon letterlijk hoeveel kracht de Dyson heeft. Het gebruikersgemak met het ejector systeem is ideaal en de onderhoudsvrije sledestofzuiger in zijn geheel is voor mij zoals iedere zuiger zou moeten zijn. Deze Dyson is gewoon niet te vergelijken met andere merken en types, de Rolls onder de zuigerts. Wat ik als nadeel zou kunnen verzinnen komt neer op twee punten. Geluid en de wel bekende klinkende munten.  De Big Ball Absolute is namelijk erg luid. Dat kan ook niet alles met zes cyclonen in een kastje. De aanpassing die je dus moet doen is niet meer ‘s avonds stofzuigen als je kids op bed liggen 🙂 Daarnaast is deze stofzuiger erg duur. Al kan je dat natuurlijk niet roepen. Koop je namelijk een stofzuiger van 100 euro, dan ben je binnen een paar maanden al zuigkracht kwijt en zit je altijd te emmeren met stofzakken en onderhoud. Dyson maakt daarom de Big Ball Absolute waarbij je flink wat pegels neertelt, maar uiteindelijk evenveel uitgeeft als met een stuk of vijf goedkope modellen. Jammer voor heel huishoudens, want lieve mensen dit product is écht, echt aan te bevelen voor iedereen.

Conclusie Dyson Cinetic Big Ball Absolute

De Dyson Cinetic Big Ball Absolute is één van de allerbeste stofzuigers op dit moment. Hij is super wendbaar, heeft een lange slang plus snoer én zet zichzelf recht wanneer nodig. De zuigkracht is subliem en dankzij de vele opzetstukken is er voor iedere uitdaging een antwoord. Omdat de Dyson onderhoudsvrij is op het gebied van stofzuigerzakken en het niet moeten schoonmaken van een filter is deze sledestofzuiger een must voor ieder huishouden. Wat kan er dan nog verbeteren? Weinig, wellicht dat er in de toekomst één stofzuigeropzetstuk komt dat geschikt is voor alle soorten oppervlakte, vuil en noem maar op want het switchen tussen de verschillende mondstukken zou ik als enige nadeel kunnen bedenken. Ja, de prijs, maar dat hebben we hiervoor al behandeld.

Pluspunten

 • Sterke zuigkracht
  Zeer wendbaar
  Lang snoer
  Zelf rechtop zetten
  Dirt Ejector systeem

Minpunten

 • Geluidsniveau

Specificaties

 • Energie-efficiëntieklasse:  E
 • Reinigingsklasse voor harde vloeren:  A
 • Stofuitstootklasse:  A
 • Geluidsniveau: 81 dB
 • Actieradius: 10.75 m
 • Soort:  Cylinder
 • Soort stofopvang:  Zakloos
 • Stof capaciteit:   1.6 l
 • Kleur van het product: Nikkel
 • Soort reiniging: Droog
 • Reinigt ondergronden:   Tapijt, Harde vloeren
 • Snoerlengte:  6.6 m
 • Jaarlijks energieverbruik:  52 kWu
 • Zuigkracht : 250 W
 • Ingangsvermogen (max): 1200 W
 • Hoogte: 34.7 cm
 • Breedte: 30.8 cm
 • Diepte: 39.9 cm
 • Gewicht: 7.64 kg

Cijfer: 9

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.