Review: Aftershokz Trekz Titanium (hoofdtelefoon met kaakbeengeleiding)

Ik ben soms een audiofiel, maar vaak niet. Vooral niet wanneer ik ga sporten. Draagcomfort moet dan goed zijn en, nog belangrijker, ik wil het één en ander om me heen kunnen horen. Zeker wanneer ik buiten loop. De Aftershokz Trekz Titanium doet dan iets unieks. Deze headset geleidt de muziek via het kaakbeen. Het oor blijft compleet vrij.

Unboxing

Aftershokz levert de Trekz Titanium keurig met documentatie en een micro-USB laadkabeltje. Leuk detail is dat er een reistasje bij wordt geleverd en slim zijn de oorproppen. Daarmee sluit je jezelf tijdens het luisteren alsnog af van de buitenwereld.

Trekz Titanium Mini vs. Trekz Titanium

Er zijn twee uitvoeringen van de Aftershokz Trekz Titanium. De Mini en de gewone uitvoering. Het verschil zit hem in de band die achter het hoofd langs loopt. De Mini heeft een band van 14CM achter het hoofd terwijl de gewone een band van 18,7CM heeft. Ik heb het grote model getest en die past comfortabel rond mijn enigszins forse hoofd.

Aftershokz Trekz Titanium Mini

Werking

Aftershokz is een bijzonder bedrijf, want ze doen iets dat niet veel anderen doen. Ze gebruiken het kaakbeen om muziek het oor in te geleiden. Deze overbrenging gaat met ultrasone trillingen. Een stukje technologie dat onder anderen bekend is van het leger. Daar maakt het bedrijf al langer dit soort oplossingen voor. Daar is het heel belangrijk om wel te kunnen communiceren, maar daarbij niet de gehoorgang te blokkeren om zo alert te kunnen blijven.

Aftershokz Trekz Titanium

De Trekz Titanium maakt dus gebruik van deze technologie. De band die achter het hoofd langs loopt, zorgt ervoor dat de speakerdrivers van de Trekz Titanium licht tegen het kaakbeen drukken. Vandaar dat deze op de fotografie naar elkaar toe staan. Deze lichte druk is voldoende om de trillingen van de speakerdrivers op het kaakbeen over te brengen. Het kaakbeen zorgt ervoor dat het geluid bij de gehoorgang aankomt. Geluid is immers trilling.

Aftershokz Trekz Titanium

Geluidskwaliteit

Deze techniek brengt ook een nadeel met zich mee. Er kan maar één driver gebruikt worden. Net als bij in-ear oordopjes kan er per oor maar één full-range driver worden gebruikt. Al is het in dit geval geen speaker, maar een ultrasone omzetter. Één driver moet dus echt het full-range geluid doorgeven. De audiofiel zal hier echt detail missen, maar zelf ben ik best te spreken over het resultaat. Voor tijdens het sporten is het geluid echt dik in orde. Waar het echt aan ontbreekt is een diepe bass, maar dat kan ook niet anders. Het geluid komt niet uit een echte klankkamer, maar vanuit jouw kaakbeen. Dit zal hoofdzakelijk een probleem zijn voor iedereen die niet zonder een überdiepe bass kan leven. Ook hier is mijn conclusie dat het geluid voor tijdens het sporten echt goed genoeg is.

Aftershokz Trekz Titanium

De reden dat ik sporten steeds naar boven haal heeft helemaal met de introductie in deze review te maken. Met name tijdens het buiten sporten, hecht ik zeer veel waarde aan het horen van het verkeer om me heen. Gewoon een stukje veiligheid. Ik hoor nu echt alles. Bovendien kan ik iemand aanspreken zonder de Trekz Titanium af of uit te zetten. Ook een plezierige bijkomstigheid van deze technologie.

Aftershokz Trekz Titanium

ConclusieAftershokz Trekz Titanium

Mijn verwachting was dat het geluid uit de Trekz Titanium buitengewoon beroerd zou zijn. Het enige dat mist is een diepe bass, maar persoonlijk heb ik dat niet nodig. Het geluid is verrassend zuiver en plezierig om naar te luisteren. Bovendien zijn de eigenschappen tijdens het sporten zo plezierig dat ik dat beetje bass daar graag voor opoffer.

Beschikbaarheid

De Aftershokz Trekz Titanium is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Goede pasvorm
  • Geluidskwaliteit ver boven verwachting
  • Als headset te gebruiken
  • Zeer complete levering
  • Muziek luisteren en alles om je heen kunnen horen

THE BAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events