Wat is de kwaliteit van de Chinese smartphone?

Kantoor Huawei ShenZhen

We weten het allemaal. Dé goedkope smartphone komt uit China. Veel voor weinig en vooral veel kopieerwerk. Alleen de serieuze smartphonebouwer durft zich in Europa te begeven. Die kopieert immers niet en voldoet keurig aan alle regels. Hoewel we allemaal merken als Xiaomi en OnePlus kennen, is er maar één Chinees merk dat echt de stap heeft durven en kunnen zetten; Huawei. Afgelopen week bezochten wij diverse locaties om te ontdekken wat dé kwaliteit van Huawei is en waarom ze drie jaar garantie durven geven.

Shenzhen Campus

We begonnen onze trip in het zonovergoten Shenzhen, waar het met dertig graden toch echt hartje winter is. ShenZhen is zo ongeveer dé techhoofdstad van China. Of de fabriek van de wereld zoals ook vaak wordt gezegd. Of je nou een Huawei of een Apple koopt, grote kans dat ze naast elkaar worden geproduceerd. Oja, de campus van Huawei ligt precies aan de andere kant van de weg waar de campus van Foxconn staat. Ja, de afstand is zo klein.

Een groot deel van het testlab van Huawei staat op de campus in Shenzhen. Helaas was het niet toegestaan voor ons om er vrijuit beelden te maken. Wat Huawei allemaal doet om haar smartphones te bouwen is toch echt geheim. Onderstaande beelden zijn dan ook de goedgekeurde beelden die we achteraf hebben gekregen. En toch opvallend volledig ten opzichte van wat we hebben gezien.

Omgevingssimulatie

Één van de belangrijkste dingen die Huawei doet is de dagelijkse omgeving van smartphones simuleren. Valtests vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Zo heeft Huawei een tuimelaar ontwikkeld waarbij een smartphone 100 keer een val van een halve en van een hele meter kan meemaken. Ook zijn er machines met grijpers die het toestel een vrije val van een meter kunnen laten maken. Met behulp van de grijpers (die op het allerlaatste moment pas loslaten), kan Huawei precies bepalen hoe het toestel omlaag valt. Bijvoorbeeld op de hoek, op de rug of gewoon plat op het display. Ieder toestel wordt op zes kanten getest en moet twee ronden doorstaan. Een belangrijke aanvulling op de tuimeltest.

Ook het display wordt uitvoerig getest. Geautomatiseerde vingers drukken duizenden keren op dezelfde plek op het display om te kijken wanneer het display problemen gaat vertonen. En dit doen ze met de nodige kracht. Er zijn ook geautomatiseerde vingers die op deze manier duizenden keren op de knoppen van een toestel kunnen drukken. De powerknop moet 20.000 indrukken overleven en de volumeknoppen 5.000 indrukken. Ook zijn er machines die zware kogels op het display laten vallen. Gewoon om te kijken waar zwakke plekken zitten. Mishandelingen die je jouw eigen smartphone natuurlijk nooit aan zou doen.

Er wordt ook druk op smartphones gezet. Zo hebben ze machines met een denim kontzak waar ze een toestel vele malen de stress van een reguliere zithouding laten doorstaan. Er komt een druk van 25kg op te staan en dit moet het toestel 2.000 keer kunnen weerstaan. Ook interessant is de twisttest. Daarbij proberen ze uit hoe ver de onderkant van het toestel kan draaien ten opzichte van de bovenkant. Huawei heeft bepaalde minimale waarde waaraan het toestel moet voldoen en dan moet hij 500 buigingen kunnen overleven. Dit om een bendgate te voorkomen ;-).

Niet alleen smartphones gaan hier door de molen. Ook de USB kabels. Natuurlijk is er een test die de kabel eindeloos in het toestel steekt en er weer uit trekt. En dit 2.000 keer. Daarnaast is er een test die probeert met de kabel de plug los te wrikken en is er een test die de kabel eindeloos op dezelfde plaats buigt. Dit om te bepalen hoelang hij meegaat.

Ons bezoek in Shenzhen sloot af in een ruimte vol professionele ovens. Hier worden temperatuurtests uitgevoerd. Van duurtests tot tests waar ze in razendsnel tempo van hoge (55 gragen) naar lage temperaturen (-22 graden) kunnen. De machine kan de temperatuur met 10 graden per minuut aanpassen. Door dit 48 uur lang te herhalen, simuleert Huawei twee jaar gebruiksduur. Deze test vullen ze aan met een oven die twee verschillende temperaturen kan hanteren. 70 graden boven en -40 graden onder. Een smartphone wordt dan voortdurend tussen deze uitersten heen en weer bewogen. Een Solar oven test tenslotte nog wat langdurige blootstelling aan zonnestralen met het toestel doet.

Shanghai Testlab

In Shanghai kwamen we deels dezelfde testmachines tegen, maar lieten ze zien ook op heel andere manieren de smartphones te testen. Zo beschikken ze daar over een akoestische ruimte. Daarin kunnen ze exact horen wat het effect van de speakers van de smartphone is, maar ze kunnen ook de ruisonderdrukking testen. Dit door geluiden vanuit verschillende hoeken te laten komen en door een kunstmatig oor het eindresultaat te meten.

huawei-testlab-shanghai

Een andere serie testlabs heeft met de antennes te maken. Na precieze uitlijning van de smartphone, kan de apparatuur in de kamer exact meten wat de antennes van het toestel aan straling veroorzaken. De kwaliteit van de antennes is zeer belangrijk voor de kwaliteitsbeleving van de toestellen en ook de accuduur. Naast het lab zagen we een aantal werknemers met de hand allerlei antennes en antenneposities in ‘een nieuwe’ smartphonebody uitproberen. Interesting… 😉

En dan zijn er nog de nodige compliance labs. Speciale ruimten die afgeschermd zijn van radiografische straling met daarin bergen aan meetapparatuur. Doordat Huawei zelf netwerken aanlegt, heeft het alle techniek in huis om deze labs in te richten met nieuwe en oude technologie van netwerken van over de hele wereld. Zo hebben ze onder anderen een certificaat van AT&T hangen waarin het bedrijf bevestigd dat Huawei in de labs de daadwerkelijke praktijk benadert en dus goed in staat is om smartphone antennes te testen.

Tenslotte

Chinese smartphonemakers hebben nog altijd moeite om Europa binnen te komen. Deels komt dit door het kopieergedrag van vele merken. Een ander probleem zijn onze netwerken. Op papier is het gemakkelijk om te zorgen dat smartphones erop werken, maar test het maar eens in de praktijk. En dan is er nog de kwaliteit die wij als Europese consument eisen. Een buigbare smartphone is gewoon not done hier.

Tijdens ons bezoek aan Huawei liet het bedrijf zien dat het op deze gebieden echt haar verantwoordelijkheden neemt. Dat het bedrijf serieus investeert in het testen van haar eigen producten om risico’s zoveel mogelijk te beperken. Wat wij daar hebben gezien geeft ons in ieder geval een zeer goed gevoel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.