Als Huawei over een buiging in de displays van haar smartphones sprak, betrof het tot nu toe een 2.5d afwerking aan de randen van de glasplaten. Hierdoor voelen deze rond aan. Met de Mate 9 komt Huawei als derde met een toestel dat echt gebogen randen heeft.

Porsche Design Huawei Mate 9

Maar dan gaat het wel meteen over de Porsche Design Huawei Mate 9. Deze beschikt over dezelfde chipset als de reguliere Mate 9 die ik verderop in dit verhaal uitlicht. Echter meet het scherm 5.5 inch terwijl je toch gewoon 2560×1440 pixels krijgt. Prima voor VR gebruik. Huawei heeft in dit toestel de vingerafdrukscanner onder het scherm geplaatst waardoor het toestel van voren meet op de edge serie van Samsung lijkt. Bovendien staat bovenaan het logo van Porsche Design. De Porsche Design Huawei Mate 9 komt alleen uit in China en Zwitserland. De rest van de wereld moet het met de reguliere Huawei Mate 9 doen.

https://www.youtube.com/watch?v=fXkiyGM9lzk

Huawei Mate 9

Het display van de Huawei Mate 9 meet 5,9 inch. Een stap terug op de Huawei Mate 8. Het schermformaat ligt nu gelijk aan de Nexus 6P die Huawei voor Google produceerde. Opvallend is wel dat Huawei ervoor heeft gekozen dit vlaggenschip nog uit te rusten met een Full HD 1920×1080 IPS display. In de tijd van VR, mag het een tikkeltje meer zijn zoals bij de bovengenoemde Porsche Design uitvoering van de smartphone.

Onder de motorkap ligt de HiSilicon Kirin 960 chipset. Een eigen product van Huawei. Het betreft een octacore chipset met vier kernen op 2.4GHz en vier op 1.8GHz. Deze 16nm chipset beschikt over de zeer krachtige Mali-G71. Die is met acht 900Mhz kernen veel sneller dan haar voorganger. Met andere woorden, je kunt er lekker op gamen. De Kirin 950 chipset, de voorganger, zit in de Honor 8, Huawei P9, Huawei P9 Max en de Huawei Mate 8. Je krijgt in de Mate 9 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan interne opslagruimte.

De Huawei Mate 9 krijgt van Huawei dezelfde Leica camera technologie mee die in de Huawei P9 zit. Dat toestel met een 5 inch display werd begin dit jaar gepresenteerd in Parijs. De dubbele Leica camera in de Huawei Mate 9 heeft een resolutie van 12 megapixel op de RGB beeldsensor en 20 megapixel op de monochrome beeldsensor. De monochrome beeldsensor helpt bij het vergroten van de contrasten in foto’s en voorziet in de details.

Daarnaast heeft de dubbele sensor nog een voordeel. De camera’s beschikken over een fase-detect autofocus, een laser autofocus en Huawei kan het verschil in beeld tussen de twee gebruiken om te focussen zoals onze ogen dit ook doen. Er wordt dus voor een combinatie van technologieën gekozen om zeker te zijn dat het plaatje dat je schiet ook echt scherp is. De camera van de Mate 9 filmt in 4K. Dit beeldmateriaal zou Huawei zelf met de Mate 9 geschoten hebben:

Huawei introduceert met de Mate 9 ook haar SuperCharge technologie. Deze nieuwe technologie moet het mogelijk maken de Huawei Mate 9 in anderhalf uur compleet op te laden. Een behoorlijke prestatie gezien er een forse 4.000mAh accu in ligt. Natuurlijk maakt het nieuwe toestel gebruik van USB Type-C.

EMUI 5.0 en Android 7

In de Huawei Mate 9 debuteert Huawei haar EMUI 5.0 launcher. Dit is de grafische schil en de set apps die Huawei over de originele Android versie heen legt. Ook nu blijft Huawei de Apple ervaring volgen, maar nieuw is dat je de app drawer wel weer kunt gebruiken. Dit is die prachtige verzamelbak waar all je apps voor incidenteel gebruik stalt zodat ze niet in de weg zitten.

EMUI stond in de beginjaren bekend als een behoorlijk agressieve launcher. Het forceerde achtergrondkleuren achter app iconen die in westerse ogen niet altijd gewaardeerd werden en een enorme veiligheidssuite zorgde ervoor dat niet alle apps even lekker werkten. In de afgelopen twee jaar wist Huawei eigenlijk het gros van deze problemen achter zich te laten. EMUI 5.0 werd in het geruchtencircuit dan ook als belangrijke release gezien waarbij de toestellen veel meer een Westerse look & feel zouden krijgen.

Ook interessant is de nieuwe functionaliteit die nauwkeurig in de gaten houdt welke apps je veel gebruikt. Deze krijgen dan meer processorkracht en geheugen toegewezen zodat je daar sneller naar kunt schakelen. Een hele interessante gedachte.

Van wat we op dit moment al op internet zien, zijn er inderdaad de nodige wijzigingen aangebracht. Niet heel rigoureus, maar duidelijk genoeg om de toestellen een fris uiterlijk te geven. Daarnaast draait EMUI 5.0 nu op Android 7.0. Hoewel we nog niets hebben gezien over de mogelijke komst van Android 7.0 en EMUI 5.0 naar andere Androids van Huawei, verwachten we daar wel snel meer over te horen. Met name voor toestellen als de Huawei P9.

Beschikbaarheid

Zoals gezegd verschijnt alleen de Huawei Mate 9 in Europa, niet de Porsche Design uitvoering. De Mate 9 gaat hier €699 kosten en ligt vanaf 21 november in de winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.