Arjan Olsder
Arjan Olsder

Interview: De overwegingen van de Huawei Mate 9

In onze review van de Huawei Mate 9 las je al de nodige achtergrondinformatie over hoe het toestel tot stand is gekomen. Deze informatie kwam voornamelijk van Bruce Lee, Vice President Handset Product Line binnen de Huawei Consumer Business Group. Het ontwerp van het toestel liet een aantal vragen open. Bijvoorbeeld waarom de Mate 9 met haar grote scherm nog altijd geen stylus bevat. In deze post nemen we je dieper mee in het gesprek dat wij en diverse andere journalisten met Bruce Lee hebben gevoerd.

Waarom geen AMOLED in de Mate 9

De Mate 9 bevat een IPS display terwijl de Mate S een AMOLED display bevatte. AMOLED heeft de nodige voordelen ten opzichte van IPS displays. Huawei maakt afwegingen op basis van de voor- en nadelen van displays wanneer een display voor een smartphone wordt gekozen. Zo zijn de kleuren op IPS natuurgetrouwer terwijl AMOLED doorgaans weer energiezuiniger kan zijn. Bovendien zijn AMOLED displays groter waardoor het toestel in formaat toe moet nemen.

Waarom nog Full HD op het grote display van de Mate 9?

Vlaggenschip toestellen van andere merken gooien hun resoluties omhoog. Deels vanuit het VR gebruik dat momenteel toeneemt en om een hogere resolutie vraagt. Huawei blijft ook nu bij Full HD. De reden hiervoor is dat de accuduur van het toestel achteruit zou lopen. Huawei maakt alleen de stap naar een hogere resolutie als ze de accuduur ook op peil kunnen houden.

Waarom worden notificaties als generiek nummer weergegeven in EMUI 5.0?

Voorhen zagen we kleine icoontjes die aangeven dat bepaalde apps notificaties hebben aangemaakt. Je zag dan niet hoeveel, maar kon wel inschatten of het belangrijk was om deze te bekijken. In Emotion UI 5.0 zijn deze samengevoegd tot een generiek getal. Onderzoek van Huawei heeft uitgewezen dat gebruikers de oude manier chaotisch vonden. Vandaar deze verandering. Emui 5.0 wordt snel geschikt gemaakt voor oudere Huawei smartphones. De focus ligt voor nu op de Mate 8 en de Huawei P9.

Kunnen we meer toestellen zoals de Nexus 6 verwachten zonder EMUI?

Het antwoord is simpelweg nee. Dat wil zeggen dat Huawei blijft inzetten op de ontwikkeling en uitrol van haar Emotion UI platform.

Waarom geen drukknop meer achter de vingerafdrukscanner?

De Honor 8, ook van Huawei, introduceerde als eerste een vingerafdrukscanner met een fysieke knop erachter. Handig, want dan kun je extra acties achter deze smart key plaatsen. De reden dat dit niet in de Mate 9 zit is dat de Honor een andere markt aanspreekt. De gebruiker van de Mate 9 zou dit dus niet als een belangrijke feature zien.

Bij de Mate 9 zit de vingerafdruksensor achterop. Bij de Pro en Porsche Design niet. Waarom?

Dit heeft te maken met de locatie van de technologie. De vorm van de Pro uitvoering en de Porsche Design uitvoering zijn anders waardoor dit aan de voorkant kan. Bij de gewone Mate 9 zou dit betekenen dat het toestel langer zou moeten worden om dit mogelijk te maken en dat is niet wat Huawei voor ogen heeft. Mogelijk speelt hierin mee dat de screen-to-body ratio een cijfer is waarmee fabrikanten zich steeds meer profileren. Hoe meer van de voorkant bestaat uit display, hoe beter dit zou zijn.

Hoe belangrijk is Google Daydream voor Huawei?

Binnen de Mate 9 serie zijn de Mate 9 Pro en de Mate 9 Porsche Design compatible met het nieuwe Google Daydream. Lee geeft geen duidelijkheid.

Waarom geen stylus in de Mate 9?

Huawei heeft een onderzoek onder gebruikers uitgevoerd onder eigenaren van een smartphone met een stylus. Uit dit onderzoek zou naar voren zijn gekomen dat 95% in de praktijk geen gebruik maakt van de stylus. Het zou de gebruikservaring niet verbeteren. Bovendien moet het toestel groter worden en/of de accu worden aangepast. Er moet immers ruimte in het toestel worden gemaakt.

Waarom maakt de USB Type-C aansluiting van de Mate 9 gebruik van USB 2.0?

Immers zijn de USB 3.0 en 3.1 specificaties al bekend. Gebruik maken van de USB 3 standaard zou betekenen dat content vele malen sneller van en naar de smartphone gestuurd kan worden. De reden dat Huawei dit nog niet zou doen is omdat de impact van deze technologie op de antennes nog niet bekend is.

Waarom heeft Huawei met SuperCharge een eigen snelle laadtechnologie ontwikkeld?

Google raadt fabrikanten aan om juist geen eigen laadtechnieken in smartphones te plaatsen, maar juist om met de standaard mee te gaan. Deze wordt bijgehouden door het USB Implementers Forum. Die hebben voor USB Type-C laders ook een nieuwe standaard met speciaal logo ontwikkeld. De reden dat Huawei toch met haar eigen SuperCharge komt heeft te maken met de capaciteit van de open standaard. Die ligt gewoon niet hoog genoeg. Overigens is de kans groot dat Qualcomm met haar QuickCharge standaard dezelfde overweging heeft gemaakt.

Waarom kan de Mate 9 nog niet draadloos worden opgeladen?

Dit heeft vooral te maken met de standaard in draadloos laden. Die is vooralsnog veel te langzaam. Intern onderzoek wijst uit dat smartphonegebruikers liever sneller laden via een kabel dan langzaam via een draadloze lader. Het is dus de overweging tussen 1~1.5 ampère draadloos of 5 ampère aan laadstroom via een kabel.

Mogen we een mini versie van de Mate 9 verwachten?

Huawei bracht met de Nova deze zomer een kleinere smartphone met een prima specsheet. Een toestel in het middensegment, maar een toestel met prima prestaties. Mogen we een kleinere Mate 9 verwachten? Nee. Voor gebruikers met een voorkeur voor een kleiner scherm is er de P9. Die beschikt over een 5.2 inch display.

Waarom is de Huawei Mate 9 niet waterdicht?

De mate 9 is niet waterdicht, maar merken als Samsung en Sony hebben al verschillende malen waterdichte high-end smartphones gepresenteerd. Huawei kiest hier niet voor omdat het toestel dikker zou worden. Naar verwachting ongeveer een zou het toestel alleen al 2 mm breder worden.

Welk onderdeel van de Mate 9 is Bruce Lee het meest trots op?

Lee bleek niet in staat één enkel onderdeel te noemen. Hij is trots op de nieuwe UI (Emotion UI 5.0 werd met het toestel geïntroduceerd), De SuperCharge technologie die er voor het eerst in zit, op de accuduur en de nieuwe generatie Leica camera die erin zit.

Al met al moet ik zeggen dat het interview dat we samen met andere journalisten met Bruce Lee hebben gevoerd zeer open was. Oké, de spanning droop eraf en op sommige vragen werden de antwoorden wat ontwijkend geformuleerd. Toch doet Huawei duidelijk haar best om te laten zien dat het bedrijf zo transparant mogelijk is voor wat betreft haar strategie en haar overwegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.