Adobe VoCo is Photoshop voor de stem

Adobe Logo

Adobe heeft haar Adobe MAX conferentie weer achter de rug. Tijdens Adobe MAX heeft Adobe veel mooie nieuws gebracht waar we de komende dagen nog veel over zullen schrijven. Het meest opvallende was de presentatie van Adobe VoCo. Een soort Photoshop voor stembewerkingen.

Adobe’s VoCo kan de menselijke stem herkennen en indexeren. Hierna is het mogelijk om de woordvolgorde in een stemopname te veranderen en woorden toe te voegen door ze simpelweg te tikken. Door de stem te analyseren kan VoCo zelf bepalen hoe het ontbrekende woord zou klinken en plaatst het er gewoon even tussen.

De nieuwe technologie is briljant voor animatiestudio’s. Deze hoeven met de software mogelijk minder tijd en geld aan een stemacteur te besteden. Zeker wanneer er een woordje vergeten is. Tegelijkertijd reist de vraag in hoeverre stemopnamen nu nog wel betrouwbaar zijn in rechtszaken. Wie zegt dat woorden niet zijn verdraaid of woorden zijn toegevoegd. Kennelijk zijn we er nu slim genoeg voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.