Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Zeiss Exolens voor iPhone

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • schitterend beeld
  • solide bouw
  • lensdopje
  • solide alu houder

THE BAD

  • scherpe randen houder
  • schroefdraad is minder snel verwisselbaar

De smartphone heeft de compact camera en camcorder bijna verdrongen. Waarom zoveel ballast zeulen als je prachtige beelden met je smartphone kan schieten? Simpelweg omdat je met een goede camera nog altijd betere beelden maakt. De sensor van een smartphone is niet te vervangen, maar een betere lens biedt mogelijkheden. Deze week waren wij bij een concert van U2. Een perfecte gelegenheid om de Zeiss lens op een iPhone6s te testen. De beelden spreken voor zich.

Lenssysteem met houder

exolens_zeiss_bracket_iphone-6_heroEr zijn diverse lenzen om in te zoomen of een breder beeld te vangen met een iPhone. De meeste blijken matige resultaten op te leveren. Lens fabrikant Zeiss heeft nu een nieuw lenzen systeem geïntroduceerd voor de meest populaire smartphones van Apple en Samsung en zelfs iPads. De lenzen zijn er in drie smaken. Een groothoek, macro en telefoto die alles twee maal dichterbij haalt. De lenzen hebben een schroefdraad en schroeven op een houder. Wij hebben de gefreesde aluminium houder mogen testen. Er is echter ook een normaal ogende hoes voor de iPhone en een hoekbevestiging. De alu houder heeft een schroefdraad voor een statief en een cold-shoe voor bevestiging van andere accesoires. Bijvoorbeeld de Røde Videomic Go. Je tovert de iPhone6s zo om tot een professioneel opname systeem. Natuurlijk onvergelijkbaar met een camera van duizenden Euro’s, maar wel in staat tot HD opnames met goed geluid. De Exolens houder oogt ruig en biedt nauwelijks bescherming aan de iPhone. De grip is goed, al moet je wel oppassen voor de harde randen. Tijdens het concert en een stedentrip hebben wij de normale hoes vervangen door de alu Exolens houder. Zonder problemen gaat de smartphone nog in de broekzak.

gefilmd met iPhone6S en Zeiss Exolens Telephoto

 

Concertmaatje

Bij popconcerten mag je meestal niets van opname apparatuur meenemen. De smartphones zijn (nog) niet verboden. De helft van het publiek staat dan ook met een smartphone wat momenten vast te leggen. Als herinnering of sociale media content. Wij hebben de Exolens zonder problemen langs de strenge bewaking mogen meenemen. Een compact camera is vaak ook nog toegestaan, maar daar wordt soms moeilijk over gedaan. Wij hadden de Røde Videomic Me meegenomen in de hoop beter concert geluid vast te leggen. Deze microfoon is prima voor veel toepassingen, maar bleek enorm te oversturen als je vooraan, zeg maar ‘in de luidsprekers’, staat. Geen aanrader voor deze toepassing dus. De Exolens Telefoto haalt het onderwerp twee maal dichterbij zonder erg veel aan lichtsterkte in te boeten. Inzoomen blijft natuurlijk softwarematig mogelijk. Wij zijn razend enthousiast over de resultaten. Voor concerten een absolute aanrader.

Systeem

exolens_edge_with_apple_productsDe Exolenzen hebben zoals de echte lensen een lensdopje. Zonder draadje, dus goed opbergen. Wel goed om zo het glas te beschermen. De Exolenzen bevestig je met een schroefdraad. Daardoor zijn ze exact te plaatsen voor de lens. De Aluminium houder laat ook weinig marge voor foute plaatsing over. Een maatvoering die je van een kwaliteitsmerk als Zeiss mag verwachten. De schroefdraad heeft in de praktijk wel een klein nadeel. Wil je even snel een lens vervangen, dan moet je hopen dat de draad direct pakt en ben je een dikke seconde of twee kwijt met draaien aan de lens om hem vast te schroeven. Een volgende generatie mag van ons een bajonet oplossing hebben. Omdat wij zo enthousiast over de Telephoto lens zijn, publiceren wij deze ervaring nu al. Later zullen we ingaan op het hele systeem en de ervaring met de andere lenzen.

Conclusie

De Zeiss Exolens Telephoto is een uitmuntende lens voor de meest populaire smartphones en iPads. Met een iPhone6S hebben we prachtige beelden kunnen maken in niet echt ideale omstandigheden. Voor concertgangers is het een geheim wapen voor betere beelden. Op een kaartje van snel houder Euro is de aanschaf van een goede lens de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.