Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips Hue Motion Sensor

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te installeren
  • Zeer gemakkelijk in te stellen
  • Zeer gevoelig

THE BAD

  • 0 graden of 30 graden kantelen. Daar moet iets slimmers op bedacht worden

Philips is gestart met de productie van de derde schakelaar voor Hue lampen. Ditmaal geen ding waarop je knoppen indrukt zoals de Hue Tap, maar een bewegingssensor. Dat we daarmee leuke dingen kunnen doen ontdekken we in onze keuken. De monteurs hebben hem meteen ingebouwd zodat we optimaal kunnen testen binnen de nieuwe keuken van Het Innovatieve Huis.

Unboxing

Philips levert de Motion Sensor compleet met een magnetische houder, schroeven en pluggen. De batterijen (2xAAA van Philips zelf) zit er al in en activeer je door het doorzichtige lipje eruit te trekken.

Design

De Philips Hue Motion Sensor is een net blokje. In het midden zit de bewegingssensor, iets verdiept in de behuizing. Dit geeft het bolletje een zeer nette afwerking. Daarboven zit de status LED. Deze geeft aan wanneer de sensor in setup modus is, maar laat ook zien wanneer hij je detecteert wanneer je hem aan het testen bent.

Installatie

Door de vormgeving van de achterkant is de Philips Hue Motion Sensor niet helemaal vlak tegen de muur te plaatsen. Wel is het zo dat juist die achterkant er voor zorgt dat je de Hue in een hoek van 30 graden in alle richtingen kunt plaatsen. Persoonlijk zou ik een balhoofd een mooiere oplossing gevonden hebben, maar dit is wel heel praktisch. Zeker ook omdat je hem gemakkelijk moet kunnen verwijderen wanneer de batterij leeg is. Elk voordeel heb z’n nadeel…

Qua plaatsing moet je er rekening mee houden dat de Philips Hue Motion Sensor een bereik heeft van 100 graden. Wij hebben er bewust voor gekozen om de Hue Motion Sensor op de keukenplint te schroeven. Zo valt hij niet meteen in het zicht en de keukenkastjes zorgen ervoor dat het detectiegebied keurig is afgebakend. Het idee is dat de Hue Motion Sensor dan keurig de hele keuken dekt, maar niet op andere bewegingen in de woonkamer kan reageren. We kunnen hem dan ook op maximale gevoeligheid instellen.

De Hue Motion Sensor is IP42 waterdicht. Dit wil zeggen dat als er druppels op vallen, dit geen enkel probleem is. Mits hij niet meer dan 15 graden gekanteld is. Let wel, het kantelsysteem is 30 graden ;-).

Configuratie

Configuratie verloopt geheel via de app. Wanneer je het lipje uit de Hue Motion Sensor trekt, zal deze meteen in setup stand staan. Via de optie om een accessoire toe te voegen, integreer je de Hue Motion Sensor in jouw Hue netwerk. Je kunt meteen beginnen met de configuratie. Wanneer je onderstaande video start, start deze op het punt waar we je door de configuratie heen praten.

Wat extreem handig is, is het bijstellen van de daglicht instelling op jouw persoonlijke voorkeur en het bijstellen van de gevoeligheid. Zo voorkom je dat de Hue verlichting aangaat op momenten dat dit niet nodig is.

Iets anders dat handig is, is dat je nu ook een verschil kunt maken in een dag- en nachtstand. Wanneer deze ingaan kun je zelf bepalen. In de nachtstand kun je de Hue verlichting automatisch inschakelen op een andere lichtsterkte dan overdag. Stel dat je de Hue verlichting in de gang bij de slaapkamers zou gebruiken. Wanneer je dan de gang in loopt, kun je de lamp zo instellen dat deze maar voor 10% aan gaat in plaats van op 100% sterkte. Zo straalt hij je niet meteen wakker bij een nachtelijk toiletbezoek ;-). Wat je wel moet weten is dat de motion sensor geen terugkoppeling heeft met het Free@Home systeem. Je kunt er dus geen andere zaken mee schakelen.

Gebruikservaring

In de praktijk werkt de Hue Motion Sensor erg goed. Dit komt met name doordat de app je in staat stelt om deze erg nauwkeurig af te stellen. De herkenning is snel en ik heb in de testperiode niet meegemaakt dat er onbedoeld werd geschakeld. We gebruiken de Hue Motion Sensor in combinatie met het Free@Home domotica platform van Busch-Jaeger en de twee bijten elkaar totaal niet. Sterker nog, doordat de schakelaars van Busch-Jaeger eigen commando’s geven qua lichtsterkte, kan ik via de schakelaar de ganglamp alsnog op vol vermogen aanzetten wanneer de Motion Sensor op basis van het tijdstip er voor heeft gekozen deze slechts op 10% van het vermogen aan te schakelen.

Conclusie

Met de Hue Motion Sensor voegt Philips een heel mooi stukje schakelmateriaal toe aan het Philips Hue platform. Misschien zelfs wel het belangrijkste stukje tot nu toe. Omdat dit het Hue platform netjes automatiseert. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.