Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Logitech G403 Prodigy (en G403 Prodigy Wireless)

In navolging van het G213 Prodigy keyboard van gister, lanceerde Logitech G ook twee muizen. Beiden krijgen G403 als naam mee, maar één van de twee is draadloos, maar ook vijf tientjes duurder.

Unboxing

We pakken beide muizen uit. De G403 Prodigy komt met documentatie en een gewicht van 10 gram. Het uitpakken van de G403 Prodigy Wireless levert wat meer op. De kabel zit los in de doos evenals een draadloze dongle en een ontvanger/zender.

Design

In design zijn de twee muizen gelijk aan elkaar. Achterop zit het Logitech G logo dat is verlicht en voor zit een lichtgevende strip in het midden van het scrollwiel. De muizen zijn relatief groot waardoor ze goed in de hand liggen. De zijkanten zijn van zachter materiaal wat tijdens langere sessies erg prettig aanvoelt.

Knoppen

Natuurlijk heb je een linker- en een rechtermuistoets. Het scrollwiel tussen beiden is ook inzetbaar als knop (wat inmiddels best gewoon is). Daarnaast zijn de knoppen aan de zijkant te configureren. Standaard staan deze op volgende en vorige. Bijvoorbeeld voor tijdens het browsen.

G403 Prodigy DPI instellingen

Met de DPI knop meteen achter het scrollwiel pas je snel de DPI instellingen aan. Deze configureer je vooraf in de Logitech Gaming software. Iedere keer dat je druk gaat hij naar het volgende, ingestelde punt. Hoewel je meerdere DPI’s kunt instellen wil ik in de praktijk maar twee standen. Gewoon omdat je dan altijd met één druk op de knop de andere stand krijgt. Tijdens Call of Duty heb ik gewoon geen tijd om tussen veel meer standen te schakelen. Naast de DPI is ook de polling instelbaar op de G403 Prodigy serie. Deze loopt van 125 tot 1.000 rapporten per seconde. Uiteraard wil je deze doorgaans zo hoog mogelijk.

logitech-g403-wireless-instellingen

Profielen

De Logitech Gaming Software stelt je in staat drie profielen voor de muis aan te maken. De profielen kunnen op de computer worden opgeslagen, maar ook in de muis zelf. Deze laatste optie zorgt ervoor dat hij overal en altijd naar jouw smaak reageert.

Verlichting

In tegenstelling tot het Logitech G213 Prodigy toetsenbord, is de verlichting in de G403 series wel dik in orde. De LED’s zijn mooi fel waardoor het logo en de lichtstreep op het scrollwiel goed opvallen. Beiden zijn een andere kleur te geven en ook het instellen van animaties behoort tot de mogelijkheden.

logitech-g403-wireless-verlichting

Draadloos

De G403 Wireless werkt met behulp van een dongle. Deze zit in een USB adapter die weer aan een speciale Micro-USB kabel hangt. Een kabel die mooi is afgewerkt met een nylon omhulsel. Zoals we eigenlijk gewend zijn bij gaming muizen.

Deze strategie van Logitech is slim. De dongle en adapter wegen genoeg om de micro-USB kabel op tafel te houden. Wanneer de accu van de muis leeg is, trek je de adapter van de kabel en sluit je de G403 Wireless meteen aan. Op dat moment wordt de accu geladen. Door de kabel altijd vrij dichtbij de muis te hebben liggen is de afstand tussen zender en ontvanger altijd lekker kort. Bovendien gaat de wisseling zeer snel.

Leuk detail aan de draadloze versie van de G403 serie is de mogelijkheid om het stroomverbruik aan te passen. Ik doe momenteel 20 uur met de accu van de G403. Effectief moet ik hem iedere derde dag laden. Via de accu instellingen krijg ik inzicht in het stroomverbruik. Met mijn standaard instellingen verbruiken de LED’s 12mA, de poling verbruikt 5mA en de rest van de chipset 19mA. Die chipset kom ik natuurlijk niet omheen, maar met de verlichting uit gaat de accuduur natuurlijk flink omhoog. Ook wanneer ik de polling overigens iets lager zet.

logitech-g403-wireless-accuduur

G403 afstemmen op oppervlak

En dan zit er nog een heel bijzonder stukje techniek op de G403 muizen van Logitech. De mogelijkheid om ze af te stemmen op het oppervlak waarop ze worden gebruikt. In eerste instantie zie je in dit menu configuraties voor de muismatten van Logitech zelf. Het is echter ook mogelijk om zelf een oppervlak toe te voegen. Met een simpele handeling verzamelt de muis alle data die hij nodig heeft om optimaal te presteren. Slim!

logitech-g403-wireless-ondergrond

Analyse van het gebruik

Wat ook leuk is, is de mogelijkheid om het gebruik van de G403 Prodigy of G403 Prodigy Wireless tijdens het gamen bij te houden. De software kan dan een redelijk exacte heatmap maken die aangeeft welke knoppen je het meest gebruikt.

logitech-g403-wireless-analyse

Gebruikservaring

Wat vooral opvalt is hoe volledig deze G403 Prodigy muis van Logitech is. Het is niet de goedkoopste muis, maar het duo is ook alles behalve duur. Het grootste verschil met de duurdere muizen is dat je een meervoudige DPI schakelaar mist. Mits je echt verschillende DPI settings gebruikt tijdens het gamen. Ik gebruik er maar twee. Voor het gewoon fraggen van mijn tegenstanders en een lagere DPI voor het betere campwerk. Dan is de DPI switch boven het scrollwiel in de praktijk voor mij echt prima.

De knoppen aan de zijkant zitten ook echt op een ideale plek. Strak boven de duim. Met een kleine beweging drukt ik ze in tijdens het gamen om bijvoorbeeld bepaalde powerups te gebruiken. Daarnaast gebruik ik die knoppen onder Photoshop voor veelgebruikte acties en dat is ook wel handig.

Het gebruik van de gewichtjes is iets dat ik ook wel kan waarderen. Hier heb je niet de precisie die je bij de duurdere muizen hebt, maar… ik heb de bedrade muis met gewicht op mijn laptop gebruikt terwijl ik de draadloze muis zonder gewicht op mijn desktop gebruik. Hierdoor voelen ze beiden bijna gelijk aan. Handig!

Conclusie

De Logitech G403 Prodigy en de Logitech G403 Prodigy Wireless vallen beiden in het middensegment van de muismarkt. Ook binnen het assortiment van Logitech. Wat je hierdoor vooral inlevert is de fijnafstemming qua gewicht en een aantal knoppen die je misschien mist. Dit zal vooral de pro gamer opvallen. De reguliere gamer zal waarschijnlijk prima met de G403 en G403 Wireless overweg kunnen en er veel plezier aan beleven.

Twee muizen, één oordeel!?

Twee muizen in één review en toch één conclusie en één score? Zijn ze dan zo enorm gelijk? Ja. Het prijsverschil ligt rond de vijf tientjes. Voor dit prijsverschil krijg je een zeer goed uitgewerkte wireless oplossing welke het prijsverschil meer dan goed maakt. En daarmee kunnen we beide muizen dezelfde score toebedelen.

Beschikbaarheid

De Logitech G403 Prodigy muizen zijn onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.