Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PST 18 Li (Decoupeerzaag)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • SDS zorgt voor gemakkelijk en snel verwisselen van zaagbladen
  • Handig reservoir voor zaagbladen in de machine
  • Snelheid zeer precies te regelen
  • Zeer goed hanteerbaar
  • Anti-vibratietechnologie zorgt voor plezierig, langdurig werken met de PST 18 Li

THE BAD

  • Het zelf wegblazen van zaagsel valt wat tegen

Hoe handig kan een decoupeerzaag zijn? En hoe sterk wanneer deze moet werken op een accu in plaats van 230 Volt? Bij het klussen aan Het Innovatieve Huis blijkt de Bosch PST 18 Li alles behalve teleurstellend.

Unboxing

In de doos van de PST 18 Li vinden we alles voor een snelle start behalve de accu en lader. We hebben de uitvoering zonder gekozen omdat het simpelweg veel geld scheelt en we al een lader en twee accu’s in huis hebben. Hier begint de kracht van het 18v systeem van Bosch.

Design

De PST 18 Li decoupeerzaag ziet eruit zoals we dit van Bosch verwachten. Het diepgroene, stevige plastic wordt afgewisseld met zwart rubber-achtig materiaal dat vibraties moet beperken. Vooral heel fijn bij langdurig gebruik. Alles waar je echt iets mee moet doen is rood. Dit zijn voornamelijk de knoppen en…

Een handig doosje dat in het zaagblad is geschoven. Het doosje kan daar tijdens het zagen gewoon blijven zitten en biedt ruimte aan een setje van zes zaagbladen. Handig om daarin jouw favorieten te bewaren. Dan heb je die altijd bij de hand.

Bosch heeft goed over veiligheid nagedacht. Daarom zit er een transparant schild op de PST 18 Li. Deze zit om het deel van het mes dat boven het werkblad blijft. Daarnaast is er nog een transparante geleider om je te helpen beter, recht te zagen.

Verder valt het op hoe heerlijk compact de zaag is en toch gewoon een goed hanteerbaar blijft. Vooral met precisiewerk blijkt de PST 18 Li erg goed te sturen. Dit komt mede doordat de machine maar 1,6 kilo weegt.

PST 18 LI SDS

De PST 18 Li is voorzien van SDS technologie van Bosch. Naast het zaagblad zitten twee rode drukkers. Druk je deze in, komt de grip op het zaagblad los. Zo verwissel je snel zaagbladen zonder te hoeven klooien met schroevendraaiers of inbussleutels. Handig! Start je de video hieronder, start deze precies op het moment dat ik laat zien hoe het SDS systeem van de Bosch PST 18 Li werkt.

18v Systeem

De PST 18 Li is voorzien van de Syneon Chip technologie van Bosch. Deze chiptechnologie zorgt ervoor dat de decoupeerzaag intelligent met haar accu om gaat. Het resultaat is dat de machine verrassend sterk blijkt.

De trekschakelaar die je gebruikt om het zagen te starten is drukgevoelig gemaakt door Bosch. Hierdoor zal hij de kracht van de accu afstemmen op wat jij als gebruiker nodig hebt. Van rustige halen voor het laatste stukje tot zagen op vol vermogen om zo snel mogelijk door het materiaal heen te komen. Maximale controle.

Specs

De Bosch PST 18 Li zaagt met een maximale zaagdiepte van 80mm in hout. Hoewel de zaaguitlsag groot genoeg is, is de PST 18 Li ontwikkeld om door staal van maximaal 5mm dikte te zagen. Dit heeft weer te maken met de motorkracht en mogelijk ook met het zaagblad. Wil je dikker staal zagen, zijn er andere mooie tools ;-).

Iets anders dat we door een groot deel van de 18v lijn heen zien is de LED verlichting. Ook hier heeft Bosch weer een felle, witte LED geplaatst. Deze verlicht het zaagoppervlak terwijl je werkt. Handig, want zo heb je nog meer zicht op wat je doet. Ook wanneer je bijvoorbeeld in de schaduw moet werken in een keukenkastje.

Gebruikservaring

Wij hebben de Bosch PST 18 Li voor verschillende klussen binnen Het Innovatieve Huis ingezet. Daarbij viel op dat het beste zaagresultaat werd bereikt door simpelweg het juiste zaagblad te pakken. Natuurlijk was dit altijd al het geval voor metaal en hout, maar Bosch gaat veel verder. Verschillende zagen voor verschillende soorten hout met verschillende afwerkingen. Bosch heeft een aantal setjes ontwikkeld met daarin de meest voorkomende zaagbladen. Via de handige tabel die Bosch erbij geeft is het gemakkelijk op te zoeken welk blad je nodig hebt.

Met name voor houtsoorten die gelamineerd zijn maakt het juiste zaagblad een wereld van verschil. Wanneer je het juiste blad gebruikt, krijg je een prachtige, strakke zaaglijn in het hout.

Ook voor hardere houtsoorten adviseert Bosch bepaalde zaagbladen. Voor planken gaat dit echt prima. Palen is een ander verhaal. De PST 18 Li kan dan wel een zaagdiepte van 80mm aan, de wrijving van het blad zorgt er bij hardhout al snel voor dat het hout zwart uitslaat. Ook voor het zaagblad is dit niet ideaal. Wordt het te warm, wordt het zacht en verliest het te snel haar scherpte. Voor hardhouten palen dikker dan 50mm adviseer ik een andere tool te gebruiken.

In de Bosch PST 18 Li is een blaassysteem verwerkt. Deze blaast het stof zoveel mogelijk voor het zaagje weg. In de praktijk valt het effect van dit systeem wel mee. Wanneer we de PAS 12-27 alleszuiger van Bosch aansluiten is het stof geen enkel probleem meer. Je moet wel bedenken dat de PST 18 Li accugevoed is. Je moet de PAS 12-27 dus handmatig aan- en uitzetten. Hij kan immers niet zelf detecteren dat de PST 18 Li aan gaat.

Bosch PST 18 Li

Tijdens het werken kwamen we er achter dat de PST 18 Li ook zeer geschikt is om in verstek te zagen. Via een handige hendel is de voetplaat in een hoek van maximaal 45 graden te zetten. Een andere, handige functie is zaagbladpendeling. Hierdoor kun je in een hoger tempo zagen. Met name tijdens het grove zaagwerk van sloophout was dit voor mij ideaal. Dan is het toch niet heel relevant hoe strak je zaagt.

Bosch PST 18 Li

Nu bevat de PST 18 Li wat onderdelen die je in theorie kwijt kunt raken. Nouja, in onze praktijk ook. Vooral het transparante beschermkapje hebben we tijdens het klussen niet altijd teruggeplaatst en dat stopte helemaal toen er per ongeluk op werd gestaan. Op de site van Bosch hebben al dit soort onderdelen een eigen artikelnummertje en zijn dus ook na te bestellen. Handig!

Conclusie

Meer en meer raak ik tijdens het klussen onder de indruk van wat Bosch klaarspeelt met slechts 18v in de accu. De PST 18 Li is sterk waardoor je echt heel precies kunt werken zonder bang te zijn voor versplintering. Daarnaast is hij gewoon enorm snel wanneer je vooral meters moet maken. Het assortiment zaagbladen van Bosch voor deze serie is ook erg goed uitgewerkt en heeft bij menig klus een netter eindresultaat opgeleverd dan vooraf van een decoupeerzaag werd verwacht.

Beschikbaarheid

De Bosch PST 18 Li is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Daar verkopen ze zowel de versie met als zonder accu. Daarnaast verkopen ze ook de optionele groene koffer om de PST 18 Li in op te bergen. Bij onze acculoze uitvoering zat geen koffer.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.