Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de APC PM1W-GR met 5 sterren.

The Good
  • Passen goed naast elkaar op standaard wandcontactdozen
  • Duidelijke signaalLED
  • Goede specs
  • Goede garantie
  • Prima verzekering tegen blikseminslag
The Bad
  • Geen minpunten gevonden


Wat is de waarde van al het vlees in jouw vriezer? En de rest? Wat kost het om jouw TV vandaag te vervangen? En wat zou je van de verzekeraar vandaag terugkrijgen als jouw TV kapot gaat? APC kennen we van de back-up batterijen voor o.a. computers. Ook in overspanningsbeveiliging blijkt het bedrijf een grote speler.

Unboxing

In het doosje van de APC PM1W-GR Overspanningsbeveiliging vinden we alleen de overspanningsbeveiliging zelf en een stukje documentatie. Ach, heel ingewikkeld is het natuurlijk niet ;-).

Installatie

Het is een kwestie van de overspanningsbeveiliging tussen de wandcontactdoos en jouw apparaat steken. Oké, het is wel handig om even te checken of de APC PM1W-GR Overspanningsbeveiliging wel geschikt is voor het apparaat waar je hem aan hangt. De PM1W-GR Overspanningsbeveiliging kan maximaal 3680 Watt aan. In mijn geval zitten de wasmachine en wasdroger dus ook gewoon op de APC. Hoewel ze al 10 jaar oud zijn, werken ze prima. Alleen verzekeringstechnisch zijn ze compleet afgeschreven.

Specs

De APC PM1W-GR Overspanningsbeveiliging levert niet alleen beveiliging tegen stroompieken. Er zit ook een <30 dB EMI/RFI filter in. Beide afkortingen betekenen hetzelfde. Het gaat om storingen die over het stroomnet komen. Bijvoorbeeld door een slechte LED lamp die op dezelfde groep zit. Dit soort storingen kunnen voor verstoring van bijvoorbeeld het TV signaal zorgen. Naast irritant, kunnen dit soort verstoringen ook zorgen dat de elektronica in jouw apparaten blijvende schade oploopt.

Aardig detail aan het ontwerp van de PM1W-GR Overspanningsbeveiliging is dat deze veilig is voor kinderen. Er zit een speciaal sluitklepje in. Deze klapt alleen omhoog als je er een stekker in steekt. Probeert een kind een spijker of ander voorwerp naar binnen te duwen, blijft het klepje gesloten. Handig!

Verzekering

Ik noemde het al bij de inleiding. Wat kost het om vandaag jouw TV te vervangen en welk deel krijg je terug van de verzekering? Het gebruik van overspanningsbeveiligingen als deze is een goedkope manier om jezelf tegen onverwachte kosten te beschermen. Bliksem kan iedere woning treffen en er zijn ook nog andere factoren die een stroompiek door jouw woning kunnen sturen.

APC is behoorlijk zeker van de werking van haar PM1W-GR Overspanningsbeveiliging. Zo zeker dat we op de website teruglezen dat aangesloten apparatuur tot €50.000 verzekerd is. Handig ;-).

Werking

De werking van de PM1W-GR Overspanningsbeveiliging is even simpel als briljant. Er zit niet alleen een thermische zekering in, maar er zijn ook andere componenten die bij een blikseminslag meteen reageren. Dat wil zeggen, ze gaan door de klap meteen kapot. Vanaf dat moment vloeit er geen stroom meer door de PM1W-GR Overspanningsbeveiliging. Jouw vriezer zit dan wel zonder stroom, het moment dat je hem weer op het stroomnet aansluit, kan hij gewoon nog doen wat hij moet doen, vriezen. Aan de groene LED kun je zien of de PM1W-GR Overspanningsbeveiliging nog naar behoren werkt.

Bedenk je wel dat de PM1W-GR optimaal werkt bij een directe plaatsing op een wandcontactdoos met randaarde. Zo kunnen de stroompieken en EMI/RFI storingen direct afvloeien.

Conclusie PM1W-GR Overspanningsbeveiliging

Natuurlijk hebben we hier niet het budget en de mogelijkheden om hier in Het Innovatieve Huis blikseminslag na te bootsen. APC is een oud Amerikaans bedrijf, dus we hebben er alle vertrouwen in dat dit apparaat precies doet wat het moet doen. En dan valt er niet heel veel te testen. Wat overblijft is gewoon een goed, solide verhaal. Ik ben inmiddels verslaafd aan de PM1W-GR Overspanningsbeveiliging en heb ze op verschillende plekken in huis in gebruik.

Beschikbaarheid

APC verkoopt haar PM1W-GR Overspanningsbeveiliging met levenslange garantie. Dat wil zeggen, je krijgt in ieder geval 20 jaar garantie. Gaat de PM1W-GR Overspanningsbeveiliging om wat voorn reden dan ook kapot (bij normaal gebruik), ruilt APC deze gewoon om. Ook als de bliksem hem sloopt.

het-innovatieve-huis

1 REACTIE

  1. Bedankt! dit was exact wat ik zocht.
    Duidelijke uitleg over wat de APC PM1W-GR precies doet en wat er allemaal in zit … Super!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.