Vandaag introduceert Apple hun nieuwste MacBook Pro. Apple is al decennia voorloper wat betreft laptop innovaties. Het is nu de eerste die de functie toetsen, zoals wij die bijna vijftig jaar kennen, afschaft. In plaats van een rij functie toetsen heeft de nieuwste MacBook pro een touch beeldscherm in de vorm van een lange spatiebalk. In het display worden functie en mogelijkheden geprojecteerd die voor de betreffende applicatie relevant zijn.

apple-events-keynote-october-2016-appleAppleTV

Tim Cook introduceerde aan een zaal die vol verwachting zat te wachten op de nieuwe MacBook Pro, eerst een vernieuwing voor de Apple TV. In een nieuwe app zijn de Apple video diensten ondergebracht. Niet langer switchen dus tussen iTunes, Movies en iMovie. Het spreekt voor zich dat Apple graag ook diensten zoals Vimeo, Netflix etc zal willen integreren. Het zou de gebruikers ervaring enorm vergemakkelijken. Natuurlijk gaan daar lange onderhandelingen aan vooraf. Met een paar betaalkanalen in de USA zijn die onderhandelingen al afgerond. Vanaf december hebben klanten van onder andere DIRECTV en DISH Network na één keer aanmelden op Apple TV, iPhone en iPad direct toegang tot de apps van hun betaalkanalen. Helaas zullen we in Nederland lang moeten wachten voordat KPN of Ziggo dit zullen omarmen.

 

macbook-pro-oledTouch Bar en Touch ID

Na dit AppleTV nieuwtje introduceert de nieuwe Apple topman met trots de nieuwe MacBook Pro. Dunner, kleiner, met veel accu kracht en natuurlijk een knetter scherp Retina scherm. Opvallend is het nieuwe touchpad wat in afmeting verdubbeld is. Extra groot om alle gebaren en nieuwe mogelijkheden van MacOS te ondersteunen. De echte revolutie is de Touch Bar die functie toetsen doen verbleken. Bekijk de eerste filmpjes met de gebruikservaring en je vraagt je af waarom het er niet eerder was. Dit wordt echt leuk werken met de MacBook Pro. Wachtwoorden zijn ook een euvel van het verleden. Rechts van de Touch Bar zit een vingerafdruk lezer als Touch ID. Eindelijk het gemak van iPhone en iPad op de MacBook Pro.Het is te hopen dat Apple snel een Apple toetsenbord op de markt brengt met geintegreerde Touch Bar en Touch ID. Dat moet een fluitje van een cent zijn.

apple-nederlandFCPX, Adobe, Djay etc

Diverse software ontwikkelaars laten op het toneel zien hoe goed zij hun software hebben aangepast aan de mogelijkheden van de Touch Bar. Natuurlijk toont Apple dat al hun apps nu de Touch Bar ondersteunen. Alle apps hebben sinds vandaag dan ook een update. Van Adobe tot Skype omarmt iedereen de nieuwe Touch Bar. Het kan echter wel betekenen dat Mac versies duurder worden om te ontwikkelen en dat er een release gat zal kunnen ontstaan bij ontwikkelaars die zowel voor Windows als MacOS ontwikkelen. De leukste toepassing is zonder twijfel de DJ app DJAY. CEO Karim Morsy toont dat met de Touch Bar nu DJ’s de controller thuis kunnen laten en loops en scratchen met de Touch Bar mogelijk zijn. Ook Final Cut Pro X is flink vernieuwd om optimaal gebruik te maken van de nieuwe functiestrip. Zodra we wat films met FCPX hebben bewerkt zullen we een review plaatsen.

MacBook Pro 13 inch lineupVijf standaard smaken in 2 kleuren

Er zijn vijf nieuwe modellen MacBook Pro. De kleinste 13 inch heeft traditionele functie toetsen, is kleiner dan een MacBook Air en weegt net zo weinig. Er zijn twee krachtiger 13 inch modellen met wel een Touch Bar en Touch ID. De twee 15 inch modellen hebben natuurlijk alle toeters en bellen en verschillen in processor en opslag. Prijzen variëren van 1699 Euro incl BTW tot 3199 Euro incl BTW voor de standaard modellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.