Kodak Ektra
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Analyse: Kodak Ektra Smartphone, oude camera in een nieuw jasje

Gistermiddag kondigde Kodak haar nieuwe smartphone aan, de Kodak Ektra. Nouja, Kodak, Kodak is al jaren geleden failliet gegaan. De merkrechten zijn nu in handen van het Britse Bullit Group. Die maken al langer smartphones onder allerlei merken. Ze zijn gewend vooral hele goedkope smartphones in elkaar te zetten, dus gaat het wat worden? Wij doen een voorzichtige analyse.

Laten we beginnen bij de chipset. Een MediaTek Helio X20 gaat de smartphone aandrijven. Een chipset die populair is onder Chinese high-end smartphones. Een chipset die zeker kan concurreren met die van Qualcomm. Qua rekenkracht om de camera’s te ondersteunen zit het dus prima in elkaar.

Wat opvalt is natuurlijk de enorme cameralens. Nouja, de enorme cirkel om de cameralens heen. De cameralens zelf is nog steeds relatief klein. Laten we het een pinhole camera noemen om in fotografietermen te blijven. We zouden ook kunnen stellen dat het dezelfde camera is die we in vele andere smartphones aantreffen. Say what!?

De Kodak Ektra Camera

Bullit heeft de Kodak Ektra voorzien van een 21 megapixel beeldsensor. Om precies te zijn, de IMX-230 van Sony. Een beeldsensor die alweer twee jaar geleden is opgeleverd door het Japanse bedrijf. Deze beeldsensor beleefde haar introductie in de Xperia Z3+. Optische beeldstabilisatie is aanwezig, maar optische zoom ontbreekt. Het blijft dus een fixed focus lens zoals in vele smartphones (ja er zijn uitzonderingen).

Er is een eigen camera app ontwikkeld om met de scene selection draaiknop van de smartphone overweg te kunnen. Slim, leuk en handig. Verder draait de Kodak Ektra netjes op Android 6.0. Hoe het met software updates zit bij Kodak / Bullit is ons onbekend.

Qua bouwkwaliteit kunnen we nog niets zeggen. In het verleden hebben we smartphones van Bullit in de hand gehad die doorgaans wel stevig aanvoelden. We gaan er vanuit dat Bullit de behuizing van de Kodak Ektra met dezelfde zorgvuldigheid heeft ontwikkeld. De verwachte verkoopprijs zal rond de €500 liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.