Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de DreamLED FL200 RGB Floodlight 20W met 5 sterren.

The Good
  • Veel kleuren
  • Gemakkelijk te monteren
  • Geschikt voor plaatsing in de tuin
  • Onthoudt laatste instellingen
  • Max 1.000 Lumen (wit)
  • Gemakkelijk te monteren


Voor Het Innovatieve Huis vinden we een beetje sfeerlicht buiten een prima idee. Vandaar dat we aan de slag zijn gegaan met de FL200 RGB Floodlight van het Vlaamse DreamLED. Deze floodlight is ontworpen om een flinke hoeveelheid licht op een woning te laten schijnen en ook nog eens in vrolijke kleuren.

Unboxing

De FL200 RGB Floodlight zit in een verpakking met een grondpin, afstandsbediening en handleiding. Meer hebben we niet nodig.

Design

De FL200 RGB Floodlight zit eruit als een traditionele halogeen Floodlight. Niets is minder waar. De FL200 RGB Floodlight is gebouwd op basis van een sterke SMD RGB LED. Het verwisselen ervan is niet mogelijk en eigenlijk ook niet nodig. De behuizing zelf is IP65 water- en stofdicht. De 6 staat voor volledig stofdicht en de 5 staat voor beschermd tegen waterstralen. Ook in stortregen blijft de lamp dus gewoon functioneren.

Aan de FL200 RGB Floodlight zit een enkele beugel. Deze kun je eventueel weer op de grondpin monteren die erbij zit. Aan de FL200 RGB Floodlight zit drie meter snoer met een standaard EU stekker.

Specs

DreamLED heeft voor een Epistar 18 chip SMD RGB LED van 20 Watt gekozen. Deze LED is in staat om een miljoen kleuren weer te geven. De Epistar LED is in staat om 400 Lumen in blauw weer te geven, 400 Lumen in rood en 500 Lumen in groen. Voor een helder wit resultaat worden de kleuren gemengd met een totale lichtopbrengst van 1.000 Lumen. De LED is getest op 25.000 branduren. Zou hij 10 uur per dag branden, kom je op een kleine 7 jaar gebruiksduur voor de LED op is.

dreamled-fl200-rgb-led-floodlight_mg_0652

Afstandsbediening

DreamLED levert een nogal forse afstandsbediening mee. Deze werkt op basis van infrarood communicatie. Je moet dus voor de lamp staan om deze te bedienen. Zoals je aan de foto ziet, is de afstandsbediening zeer compleet qua functies.

dreamled-fl200-rgb-led-floodlight_mg_0657

Zo kunnen we vanaf de afstandsbediening direct bepaalde kleuren selecteren en weergeven op de FL200. Ook kunnen we met de hand een bepaalde kleur mixen. Leuk voor wanneer ons favoriete handbalteam moet spelen. Je kunt zelfs eigen kleuren opslaan op de afstandsbedieningen.

Het is ook mogelijk om met behulp van de afstandsbediening simpele animaties in te stallen waarbij kleuren elkaar afwisselen of om het licht handmatig te dimmen of te versterken.

Gebruikservaring

Wij hebben de DreamLED FL200 RGB Floodlight 20W opgenomen in het lichtplan voor onze tuin. Daarbij hebben we de stekker afgeknipt om de lamp direct op de stroomleiding te installeren. De draden in het snoer zijn goed te strippen.

Het handige van installatie direct op de stroomleiding is dat de lamp minder gemakkelijk uit te zetten is wanneer je deze ook een beveiligingsfunctie geeft. Bovendien is onze leiding aangesloten op het domotica systeem. De lamp onthoudt de laatste instelling en kan daardoor door ons huis automatisch in- en uitgeschakeld worden. Zo voorkom ik dat de lamp me recht in mijn gezicht schijnt wanneer ik het huis in verband met brand moet verlaten, maar zet hij een potentiële inbreker wel netjes vol in het licht.

Waar je wel rekening mee moet houden is hoe functioneel de spot is. Ik heb hem gericht op een huis met relatief donkere bakstenen en een antracietkleurige voeg. Het zijn hierdoor alleen de boeidelen op de woning die duidelijk de kleur van deze breedstraler laten zien. Heb je een licht muur, bij voorkeur stucwerk, zal de lamp echt prachtig kunnen schijnen.

Verder valt er weinig over de lamp te vertellen. Hij doet gewoon netjes wat hij moet doen en de behuizing is functioneel dik in orde.

Conclusie

De breedstraler wordt al jaren gebruikt om gebouwen te verlichten. Met de komst van LED verlichting laat DreamLED zien dat het allemaal wat spannender en creatiever kan. De 20 Watt RGB LED is bovendien fel genoeg om het huis goed te verlichten. We hebben totaal geen nadelen aan deze lamp kunnen ontdekken, dus de maximale score.

Beschikbaarheid

De DreamLED FL200 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com..

het-innovatieve-huis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.