Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de AOC AGON AG271QG met 4.5 sterren.

The Good
  • design
  • zeer prachtig beeld
  • ophangpunt voor je headset
The Bad
  • menu oudbollig
  • kan voor velen echt te duur zijn


AOC heeft ook een gamemerk als het gaat om monitoren. Zowel de specs als de looks zijn meer dan goed om een gamer tevreden te houden! Ontmoet de droommonitor van de gamer. De AGON AG271QG.

Laten we beginnen met de unboxing en de looks.

Unboxing

Normaal gesproken maken we altijd een unboxing filmpje. Echter was de doos niet meer in zo’n staat dat ik het recht vond doen aan het product. Dus die heb ik even achterwegen gelaten. Wel hebben we uiteraard onze eigen foto;s geschoten. Als je de doos opent zie je meteen al de mooie achterkant van het scherm. Meer daarover later. Je vind de voet en wat schroeven. Een kind kan de was doen. Er zitten ook diverse kabels bij, o.a. om het scherm te voorzien van stroom middels een adapter. Geen gewone dikke stroomkabel meer!

Design

Het is een monitor voor gamers. En dat is te zien. Geen witte AOC letters maar rode AGON. Een mooie stalen voet in wijde V-stijl.

De achterkant van het scherm is van plastic met een rode metalen band die schuin naar onderen lopen. Op de achterkant prijkt in het groot AOC. Zeker de mooiste achterkant die ik gezien heb.  Wat ook opvallend is dat is de ophanging voor je headset. Deze zit aan de rechterkant. Ik heb hem regelmatig gebruikt. Nadeel is wel dat hij niet verwisselbaar is naar de andere kant. Wanneer je een dubbele setup draait met een scherm aan de kant van de ophanging dan is dat wel ongelukkig. Als er een optie was geweest  om deze ophanging naar de andere kant te verplaatsen was dat een extra bonuspunt geweest!

De standaard van de AG271QG is handig vorm gegeven. Je kunt namelijk de hoogte en kanteling zien. Er zijn namelijk waardes aangebracht die aangeven hoever je de monitor gekanteld hebt en hoe hoog je hem hebt staan. Kan van pas komen als je naar een LAN gaat of om een andere reden je monitor verplaatst. Qua kabelmanagement is het ook wel goed gedaan. In de standaard is een mooie opening waardoor je alle kabels kunt binden. Je kunt het beeldscherm zelfs  geheel kantelen mocht je dit willen.

Wat ook opvalt zijn de knoppen. Deze voelen compacter en steviger aan. De AOC 2770pqu had namelijk een aan/uitknop die erg wiebelig was. En ik moet zeggen, dat doet wel een beetje afbreuk aan de dijken van monitoren die AOC maakt. Dat is bij deze monitor dus gelukkig zeker niet het geval.

Ik wil het wel even over het menu hebben. Ik had verwacht dat ze het menu ook in de rode kleuren van de AGON lijn zouden doorvoeren, dit is helaas niet gebeurd. Goed, dit is zeker iets miniems maar je moet toch ergens commentaar op hebben.

Connectiviteit

Het is een G-synch monitor, en daarmee weet je meteen dat het qua connectiviteit niet erg ruim is. Alleen een HDMI en een DisplayPort kun je erop aansluiten. Maar goed, je PC sluit je aan op de DisplayPort en je console of TV op de HDMI en dan is het ook wel genoeg. Wat wel erg handig is, en dat hebben vele AOC monitoren wel, dat zijn de vele USB ports, ook de gele die dienst doen als een sneloplaadpunt voor je hardware, denk dan aan controllers, draadloze headsets, telefoons. Een optie die ik zeker vaak gebruikt heb. Ook zitten er de oldschool 3,5 mm jacks in voor je microfoon en geluid, mocht je nog niet gamen met een 7.1 surround headset via USB.

Beeldkwaliteit

Ik ben geen fan van fancy tests die niemand iets zegt zoals de Adobe tests. Dat zei mij als lezer toen niets en feitelijk nog niet zoveel nu ik zelf reviews schrijf. Daarom schrijf ik liever wat ik zie. Toch ontsnap ik niet aan een stukje technologie om uit te leggen. Daar gaat die. Er zijn eigenlijk twee soorten beeldschermen die op de markt veel met elkaar concurreren. Dat zijn IPS panelen en TN panelen. IPS is vaak wat duurder maar heeft een veel betere kijkhoek en kleur is helderder. Enige nadeel nu is nog de reactietijd van het scherm dat nog niet onder de 4 ms is te krijgen. TN is goedkoper om te maken en heeft wel een snellere reactietijd tot wel 1 ms. Nadeel daarvan is weer de slechte kijkhoek en soms de matige kleuren.

Dit is dus een IPS paneel. En met 4 ms is dit een zeer snel IPS paneel. De kijkhoek is meer dan prima, als je als een debiel zo schuin mogelijk naar je scherm kijkt zie je nauwelijks verkleuring. En ik noem het woord debiel, want daarvoor werd ik min of meer voor uitgemaakt door een persoon op de bank terwijl ik de kijkhoeken aan het bepalen was. Heé, ik ben gewoon grondig als het aankomt op testen. 😉

Het scherm is 144 Hz, dat is lekker veel en dat is te merken. Het is zelfs te overklokken naar 165, maar dan moet je dit wel eerst zelf doen in het menu. Heel eerlijk gezegd merk ik het verschil niet echt. Onze ogen kunnen dit hogere verschil amper echt waarnemen. 144 Hz is meer dan prima als het aankomt op de verversingssnelheid!

Wanneer je aan het gamen bent dan speelt het echt super soepel weg, geen tearing of blurring. En dat allemaal door de hoge Hz en G-synch. Deze technologie zorgt ervoor dat het beeldscherm zich aanpast aan de frames die de videokaart produceert. Zo heb je 1 op 1 feedback van het beeld en heb je geen wazige opvulframes meer. Voorwaarde is dan wel dat je een videokaart van Geforce moet hebben. En die heb ik met de MSI GTX 1070 gaming. 4 ms is de reactietijd dus, daar is nog wel overheen te komen wanneer je een shooter speelt naar mijn mening, maar de voordelen die je daarvoor terugkrijgt zijn echt goed te noemen.

Conclusie

Dus al met al, even terugbrengen naar begrijpelijk begrippen. Zo’n scherm ben ik nog niet tegengekomen. De kleuren zijn prachtig diep, de reactietijd zeker acceptabel te noemen voor een IPS scherm en echt superscherp beeld. Geen wazige meuk maar alles is echt strak. Een beter beeldscherm heb ik nog niet getest, al is dat zeker wel te merken aan het prijskaartje. Een 27″ IPS paneel, met overklock naar 165 Hz die een resolutie heeft van 2560 x 1440 én met G-synch technologie? Trek je portemonnee dan maar want dit fantastische stuk speelgoed kost ongeveer €800,-. Maar dan heb je wel alles wat je hedendaags in een monitor zou zoeken als gamer!

Hij heeft trouwens ook nog zelf speakers mocht je een keer willen gaan gamen zonder headset of eigen speakers. De kwaliteit van monitorspeakers was altijd ronduit belabberd. Dit scherm heeft zeker veel betere speakers maar echt geweldig zou ik dit niet noemen. Het is niet slecht maar een headset van in de prijsklasse €70 euro komt daar al makkelijk overheen. Maar zeker geen minpunt te noemen, want ik zie dit meer als een extra.

  • Afmeting 27″
  • Resolutie 2560×1440@165Hz
  • Ingangen HDMI , Displayport , USB fast charge
  • Responstijd 4 ms
  • Features Plug and Play

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.