Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Amazona Krijtverf

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Compleet kindvriendelijk
  • Zeer veel pigment, dus in veel gevallen meteen dekkend
  • Extreem mat
  • Onderhoudsvriendelijk

THE BAD

  • Deksels sluiten slecht

Als we over innovatief bouwen gaan schrijven, gaan we niet schrijven over behangetjes en verfjes… totdat we bij de bouw van Het Innovatieve Huis op een verfsoort stuitte die toch best wel innovatief is…

Unboxing

Tsjah, wat valt er te unboxen aan een blik verf? Niet veel, maar over de verpakking kunnen we wel veel zeggen. Amazona kiest namelijk niet voor de traditionele verfblikken.

In plaats daarvan zit de verf in plastic containers. Het voordeel is dat je bij deuken geen risico’s loopt dat fragmenten van de coating in de verf terechtkomen. Een prima overweging dus. Wat lastiger is, is om de deksels goed dicht te maken wanneer je de verf een tijdje niet gebruikt. De sluiting van de deksels kan dus echt beter.

Krijtverf

Misschien is de term krijtverf nieuw voor je. Wat dit wil zeggen is dat het verf is met een ultramat effect. Wat je verft, zal dus niet gaan glanzen.

Ideaal voor kinderkamers

Wat de krijtverf van Amazona innovatief maakt is dat het ideale verf blijft voor de kinderkamer. Amazona maakt geen gebruik van oplosmiddelen en weekmakers. Daarnaast bevat de verf geen allergenen. Zouden de kinderen de hele dag met de tong over de muur schuren, hoef ik me daar als ouder geen zorgen over te maken. Nouja, in ieder geval niet over eventuele verf die ze binnenkrijgen.

Ook voor ongelukjes heeft de verf positieve eigenschappen. Hij is afwasbaar. Mijn zoontje zit al wekenlang met zijn voetjes tegen de Amazona muur aan wanneer hij in bed ligt. De vlekken blijken gemakkelijk te verwijderen. Gaan ze experimenteren met een gevonden aansteker, weet ik als ouder dat de Amazona muur in ieder geval niet zal branden.

Doordat de Amazona verf geen chemicaliën bevatten, mogen resten gewoon met het restafval mee. Handig!

Aanbrengen

Er zijn drie manieren van aanbrengen mogelijk. Daarvan hebben we er twee gebruikt. We zijn in Het Innovatieve Huis aan de slag gegaan met de roller, en met de kwast. Er is ook de mogelijkheid om de spuiten. Amazona geeft aan dat je met 1 liter verf, 9 meter verft. Wij hebben de kleuren Jeans en Marrakesh gebruikt, maar er is nog veel meer.

De Roller

Met de roller valt echt op hoe zuinig de Amazona verf kan zijn. We hebben de muur voor de zekerheid voorbereidt met een primer, maar niet met een grondverf. Hoewel de roller de Amazona verf dun houdt, lijkt hij in één keer te dekken. We hebben even een beschadiging gemaakt zodat je kunt zien hoe dun, maar dekkend deze laag is.

De Blokkwast

Een tip die we kregen was om de Amazona verf ook eens met een kwast op te brengen. We hebben daarbij voor een grove blokkwast gekozen. Dit heeft een aantal gevolgen voor de muur waarop we de verf hebben aangebracht.

Waar de kwast de muur raakt, is de verf dun. Tussen de haren, trekt deze dikkere sporen op de muur. Hierdoor moet je wat vaker kwasten om dekkend te werken. De verfconsumptie ligt hierdoor ook wat hoger. Daar staat tegenover dat je nog steeds in één sessie dekkend kunt werken.

Het effect dat je hiermee bereikt is werkelijk fenomenaal. Het effect geeft het idee van een behang, maar zonder naden. En met de positieve eigenschappen van de verf die ik eerder al heb beschreven. Hier ben ik buitengewoon enthousiast over.

Conclusie

Amazona is niet de enige fabrikant van krijtverf, maar weet haar krijtverf wel heel veel positieve eigenschappen mee te geven. De verf is niet heel goedkoop, maar pigment is duur en de verf van Amazona beschikt over heel veel pigment. Hierdoor is het in ons geval (nieuwbouwhuis, onafgewerkte muren) goed mogelijk in één keer dekkend te werken. Neem daarbij de andere positieve eigenschappen en het is een aanrader. Zeker voor de kinderkamer.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.