Sonos Sub Wit
Arjan Olsder
Arjan Olsder

IFA: Sonos ondersteuning voor Spotify Connect, AirBNB en Amazon Alexa

Bam, in één klap plaatst Sonos zich mijlen ver vooruit op haar concurrenten. Tijdens een speciale livestream in Berlijn maakte Sonos twee belangrijke features bekend. Ten zet Sonos de deur open voor derden om de speakers aan te sturen via Spotify Connect. Daarnaast integreert Sonos ook Amazon’s Alexa, één van de belangrijkste stemassistenten van dit moment.

Spotify

Sonos laat ook weten dat 50% van de Sonos gebruikers Spotify gebruikt. Andersom geeft 70% van de Spotify gebruikers aan meer gebruik te zijn gaan maken van Spotify nadat ze Sonos hebben gekocht. Sonos gaat nu Spotify Connect volledig ondersteunen en daarmee is Spotify de eerste die zelfstandig Sonos speakers kan en mag aansturen. Adersom kunnen de knoppen op de speakers ook gewoon gebruikt worden.

Hiermee zet Sonos de deur op een kier voor diepere integratie met andere diensten en wellicht andere hardware. Is dat de deurbel die ik over mijn Sonos speaker hoor? Wie weet in de toekomst. Daarnaast is het interessant om te zien of Spotify Connect het mogelijk maakt Sonos speakers met speakers van andere merken te combineren. Dat zal Sonos ongetwijfeld minder waarderen, maar geeft je als gebruiker wel heel veel meer vrijheden.

Amazon Alexa

De techniek achter Alexa noemen we Far Field Voice. Met andere woorden, je roept iets en de digitale assistent reageert meteen. Alexa is sinds ruim een jaar één van de meest populaire assistenten van dit moment. De integratie tussen Alexa en andere apparaten gaat enorm ver.

Amazon presenteerde Alexa voor het eerst met haar eigen multiroom speaker, de Echo. Amazon gooide het systeem meteen open waardoor Alexa ook draait op hardware als de Raspberry Pi. Daarnaast zijn er enorm veel fabrikanten die hun hardware laten aansturen door Alexa. Sonos behoort nu tot die groep. Het nadeel is wel dat Alexa officieel niet verkrijgbaar is in Nederland en zeker geen Nederlandse ondersteuning biedt. Dit jaar komt er al een beta versie van de Alexa ondersteuning met een officiële launch in 2017.

AirBNB

Sonos gaat ook samenwerken met AirBNB. Zo kunnen AirBNB hosts korting krijgen op de aanschaf van Sonos systemen en aangeven dat bezoekers gebruik kunnen maken van het Sonos systeem. Een leuke, extra feature.

De impact van deze aankondigingen

Sonos wierp altijd een muur op om haar systeem. Techneuten konden de speakers vaak wel aansturen via HTTP commando’s (Sonos maakte nooit een geheim van haar protocollen), maar daarin voerde het bedrijf nogal eens wijzigingen door. Dit maakt het wat minder handig om Sonos speakers aan te sturen. Ook daar gaat Sonos openheid geven. IoT bedrijven als Creston, Lutron, Control 4, iPort, Deutsche Telekom Qivicon and Savant krijgen via een partnerprogramma vlot toegang tot het Sonos systeem. De deurbel op je Sonos? Binnenkort zou dat maar zo kunnen.

Sonos Flagship Store

Sonos heeft ontdekt dat veel mensen Sonos speakers in huis halen nadat ze deze hebben ervaren bij anderen thuis. Sonos heeft net haar eerste flagship store geopend. Om de kracht van haar systeem te demonstreren, heeft Sonos daar meerdere kleine huizen met huiskamers in gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.