Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test Xrite Passport kleurkaart

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • handzaam
  • goede basis kleurcorrectie
  • degelijk

THE BAD

  • toch weer iets mee te nemen
  • aparte prijzen voor video en foto kaarten

We houden het huidige zomer weer maar op ‘groeizaam’. Het groen knalt in ieder geval momenteel van elke Nederlandse natuurfoto. Veel camera’s en software helpen bij het vastleggen van de juiste kleur. Toch is het raadzaam om eens een kleurkaart te gebruiken. De Xrite Passport is een handige gadget die je altijd bij je kan hebben.

Kleurcorrectie is een vak apart. Zowel voor video- als fotografie komt er meer bij kijken dan even met een muisklik de witbalans automatisch bepalen. Wij moeten bekennen dat óók wij vaak vergeten goed te ‘witten’ voor een video- of foto shoot. Vroeger ging dat met grote kleurkaarten voor wit, grijs of kleurwaarden. Al een paar jaar is een handig klein kaartje op de markt wat voor elke toepassing en professional op maat te maken is.
Xrite-Passport-Video-blackwhiteXrite levert diverse producten om kleurechtheid te bewaken. Van het vastleggen van beeld, tot weergave op beeldscherm en controle van afdrukken. Een klein handig hulpmiddel is de Xrite Passport. Een klein kunststof boekje met kleurstalen in het binnenwerk. De inhoud van het Passport is te vervangen door andere stalen. Bijvoorbeeld voor fotografie of video zijn er net wat andere plaatjes. Ook een hulpmiddel om handmatig scherp te stellen is een optie. Wij vinden vooral de kleurkaart erg handig. Voor een bedrijfsfilm die over een aantal weken moest worden geschoten was het erg handig dat we voor de meeste shots een opname met de kleurkaart hadden gemaakt. Vrijwel alle software voor foto of video bewerking maakt het dan mogelijk om de kleuren prima op elkaar af te stemmen.

Conclusie
De kleurkaart is iets wat je snel vergeet mee te nemen. Met de Xrite Passport is er geen reden om m niet in de foto/ video tas bij je te hebben.

Xrite-Passport-Video-size

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.