Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Profoon PMA-1000 Easy Smartphone met 4 sterren.

The Good
 • Stevige behuizing
 • Grote knoppen
 • WhatsApp standaard aanwezig
 • Prima camera
 • Handige SOS knop
The Bad
 • Het Nederlands in het update menu van Profoon zelf is erg slecht. Verder is het Nederlands wel goed.


Met de PMA-1000 Easy Smartphone biedt Profoon een smartphone voor senioren. Een speciale schol met grote iconen en de aanwezigheid van WhatsApp houden opa en oma online. Wij kijken in detail naar wat de Profoon te bieden heeft.

Unboxing

In de unboxing van de Profoon PMA-1000 Easy Smartphone zien we iets opvallends. Iets opvallends dat laat zien dat Profoon snapt wie haar doelgroep is. Er zit namelijk voldoende en zeer duidelijke documentatie bij het toestel. Daarnaast vinden we een netstroom lader en een micro-USB kabel.

Design

Hoewel Google tegenwoordig het liefst ziet dat de actieknoppen aan de onderkant van het scherm worden weergegeven, plaatst Profoon ze nog gewoon als touch knoppen onder het scherm. Niet erg, want Profoon heeft duidelijke iconen gebruikt voor de functies van deze knoppen en ze zijn altijd aanwezig. Ideaal voor senioren om op die manier houvast te hebben binnen de interface.

De knoppen die op de randen zitten zijn wat groter dan we gewend zijn en van zilverkleurig plastic. Ze vallen dus echt op. Zowel op het oog als op de tast. Wederom een prima keuze.

Aan de achterkant zit niet alleen een 5 megapixel camera, maar ook een instelbare SOS knop. Daarmee kunnen senioren snel noodoproepen plaatsen. De SOS functie bevat ook GPS ondersteuning. Mocht deze buiten worden geactiveerd, kan de telefoon de precieze locatie van de gebruiker doorgeven. Handig wanneer de gebruiker zichzelf niet verstaanbaar kan maken.

Wat verder opvalt, is dat de Profoon PMA-1000 Easy Smartphone aan de kleine kant is voor een seniorensmartphone. Dit mede door het 4 inch beeldscherm. Wat mij betreft zou dit voor een seniorensmartphone een stukje groter mogen.

Profoon PMA-1000 _MG_9339

Display

Het display meet 4 inch. Dit biedt ruimte aan 480×800 pixels. Dit levert een resolutie van ongeveer 233 pixels per inch op. Voor het jonge oog is dit aan de lage kant. Voor het oudere oog is het waarschijnlijk geen enkel probleem.

De prijs van het toestel is behoorlijk laag, dus geen fancy gorilla glass of iets dergelijks om het display vrij van krassen te houden. Profoon verkoopt wel passende hoesjes om het toestel te beschermen. De helderheid is prima voor binnen, maar in de volle zon schiet het display wat tekort.

Android

Profoon installeert Android 5.1. Er is een eigen Wireless Update functie in het instellingenmenu. Vanaf het moment van uitpakken hebben we geen updates gezien. Hoe soepel het updateproces van Profoon verloopt kunnen we nu dus nog niet zeggen. Wat wel opvalt is dat de releasenotes (aantekeningen over de laatste update) via Google Translate naar het Nederlands zijn omgezet. Hier staat voor senioren compleet onbruikbare taal.

Verder heeft Profoon er een speciale Profoon Care interface op geïnstalleerd. Alles qua teksten en iconen wordt zo groot mogelijk weergegeven. Er is geen ingewikkelde app drawer. Je veegt gewoon naar links om al de apps te zien. Google Play is aanwezig, dus apps installeren is geen enkel probleem. Wat dat betreft is de telefoon echt wel heel toegankelijk voor senioren.

Camera

Voor zit een simpele camera voor selfies en videogesprekken. Achter zit een 5 megapixel camera. 5 megapixels staat gelijk aan ongeveer een scherpe foto afdruk op 10 cm x 15 cm papier. Hoewel de resolutie niet enorm hoog is, valt de kwaliteit op. Voor een smartphone in deze prijsklasse kan de kwaliteit van de camera mee met de grote merken. Natuurlijk mag je dit zelf even beoordelen.

Draadloos

De Profoon PMA-1000 Easy Smartphone beschikt over bluetooth en dat is heel handig. Er komen immers steeds meer gehoorapparaten met bluetooth ondersteuning. Zo kan het gesprek direct over het oor worden gevoerd. Daarnaast is er ondersteuning voor 2.4GHz WiFi en 3G voor internet onderweg.

En verder

Profoon levert het toestel simlock vrij. Bijzonder detail is dat de Profoon PMA-1000 Easy Smartphone een duo-SIM smartphone is. Senioren in het grensgebied kunnen dus twee SIM kaarten gebruiken en wisselen tussen de aanbieders die het goedkoopst zijn. Er is ook nog plaats voor een micro-SD kaartje.

Conclusie

Natuurlijk gaan we niet in op hoe goed het toestel is voor het spelen van zware games of het weergeven van 4K content. Daar is de Profoon PMA-1000 Easy Smartphone niet voor gemaakt. Waar het toestel wel voor is gemaakt, het basis gebruik van een smartphone, is dik in orde. Grote knoppen maken dat het toestel prima te hanteren is. De aanwezigheid van WhatsApp is ideaal. Voor senioren is de Profoon PMA-1000 Easy Smartphone dan ook een prima keus.

Beschikbaarheid

de Profoon PMA-1000 Easy Smartphone is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

19 REACTIES

 1. Hoesje inderdaad niet te vinden. En toestel is slecht open te maken. Gescheurde nagels maar toestel blijft dicht.

  • Ik heb om een hoesje gevraagd en kreeg op mn
   smartfphone het verzoek om mijn Email adres door
   te geven. Wil Weijers

 2. Je kunt gewoon bij Mediamarkt een algemeen hoesje kopen , ik heb een hoesje in booktype , dan moet je wel even de achterklep van je toestel verwijderen en dan kun je zo je toestel in het klaphoesje drukken (je klapt hem open zoals een boek) er zijn ook inschuif hoesjes genoeg waar deze Profoon toestel inpast , dus dat is echt niet zo moeilijk om daar aan te komen , gewoon even zoeken , even passen en klaar

  • Maar werkt de SOS knop op de achterkant dan nog wel?
   Ik zoek voor mijn schoonouders een beschermhoesje voor deze telefoon, maar wel zo één dat ze m niet voor gebruik uit eht hoesje meoten halen. Bij Profoon zijn ze al een tijdje uitverkocht

 3. Er is veel vraag naar een hoesje las ik hierboven. Iemand schreef dat ze ze bij de Mediamarkt hadden, dus heb ik er zojuist 1 gekocht bij de Mediamarkt: een Magnetic Book Case L. Prijs 22,99. Alleen verkrijgbaar in zwart. De magnetische stick plak je op je smartphone, zodat de smartphone magnetisch vastzit op de binnenkant van het hoesje. Je kan hem er makkelijk afhalen, als je hem gebruikt en als je hem terugplaatst klemt hij automatisch weer op je hoesje. Succes.

 4. Ben helaas niet helemaal tevreden . Beeldscherm is heel onrustig. Flikkert constant boven in het beeldscherm . Zeer hinderlijk

 5. als ik whatsapp wil gebruiken dan geeft de app aan dat de datum en tijd niet klopt. Kun je vervolgens instellen maar hij blijft met de melding komen en whatsapp is dus niet te gebruiken. Zijn er andere gebruikers die dit probleem kennen en/of hebben opgelost?

 6. Ik wil op deze telefoon mijn email kunnen lezen maar als ik dat bij ‘mijn kpn’, dit wil installeren krijg ik steeds de mededeling dat mijn PMA 1000 profoon niet bekend is. Hoe kan ik dit toch voor elkaar krijgen?.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.