Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Monster Hunter Generations (3DS)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel bekende locaties
  • Weinig verhaal
  • Heel veel missies
  • Veel toegankelijker voor nieuwe spelers
  • Prima naast MH4 Ultimate te spelen

THE BAD

  • Het wordt tijd dat Capcom de multiplayer aan gaat pakken

Monster Hunter 4 Ultimate was één van de twee games die de rekenkracht van de New 3DS mocht introduceren. Destijds was er ook het vermoeden dat de serie weleens op haar eind zou kunnen lopen. Monster Hunter Generations is dan ook een welkome opvolger die een historische stap terug zet, maar tegelijkertijd ook weer een stap vooruit als het gaat om de gameplay. Monster Hunter was nog nooit zo toegankelijk.

Mijn geschiedenis met Monster Hunter begon ooit op de Playstation 2. Ik kreeg een beta disc vanuit Londen en mocht als één van de weinigen de online mogelijkheden van de game testen. Het was de exclusiviteit die mij door de toen taaie gameplay heen deed bijten. Gameplay die over de jaren stukje bij beetje werd opgelapt en een eigen groep met ware fans om zich heen heeft weten te verzamelen. maar een beetje taai bleef hij wel.

In Monster Hunter 4 Ultimate wist Capcom al een hoop problemen aan te pakken. Dat maakte die game al heel goed speelbaar voor nieuwe spelers. Mede doordat de gameplay beter werd uitgelegd en het verhaal een stuk interessanter was. Het altijd lastige zwemmen dat in Monster Hunter 3 werd geïntroduceerd werd eruit geschopt en verruild voor multi-level gevechten. Gevechten waarbij je jezelf boven of onder het monster kunt bevinden. In Generations is dat concept alweer geschrapt. Niet omdat het te moeilijk was, maar omdat de vier levels uit de vier Monster Hunter games goed op elkaar moesten aansluiten. Generations is qua levels dan wel een blik op het verleden, het is ook dé manier om bekend te raken met het prachtige spel. Om het allemaal nog wat vlotter te maken is het verhaal ook zo goed als geschrapt.

Voor wie Monster Hunter niet kent; je bent een jager en een verzamelaar. Alles dat je nodig hebt voor een succesvolle jacht, zal je zelf moeten maken. Van wapens tot beschermende kleding, projectielen, bommen, netten en prestatieverhogende middelen ;-).

In Monster Hunter Generations vinden we vier dorpen. Drie daarvan zijn afkomstig uit de eerdere games. In die dorpen kun je quests starten. Nu is iedere quest vanuit ieder dorp te starten, maar niet te verkrijgen. Vaak krijg je jouw quests van dorpsbewoners door gewoon een praatje met ze te maken. Het zijn met name de quests die je op deze manier krijgt die hogere beloningen opleveren.

Binnen de quests wordt je ook niet meer in het diepe gegooid. Tijdens jouw eerste missie krijg je de nodige tips en daarna zijn er voldoende karakters in het spel die je van meer uitleg voorzien. Dit is handig want Monster Hunter kent een beetje een eigen jargon dat verbonden is met de wereld waarin je speelt.

Monster Hunter kent inmiddels veertien klassen waar je als speler tussen kunt kiezen. Dertien hiervan zijn gebaseerd op de wapens die je kiest. Deze wapens kunnen allemaal evolueren en variëren. Hierdoor kun je een wapen echt naar jouw eigen hand zetten. Bovendien is het belangrijk om het juiste wapen bij de juiste missie en jouw persoonlijke speelstijl te kiezen. Zelf ben ik een liefhebber van de grote zwaarden, maar soms zijn kleintjes net even wat handiger. Bijvoorbeeld wanneer je op vliegende insecten moet jagen.

De veertiende klasse is wel nieuw in Monster Hunter. Dit is de Prowler klasse. In Monster Hunter werk je veel met katten die Palico worden genoemd. Je zal merken dat je al snel twee van deze Palico als hulpjes mee kunt nemen.

Kies je voor de Prowler klasse, dan wordt je zelf een Palico. Als Palico kun je ook missies uitvoeren, maar je kunt geen items gebruiken. Vergis je niet in de kracht van de Prowler. Als Palico ben je extreem handig. Dit komt zeer goed van pas in missies waar veel items moeten worden verzameld.

Een grote verandering in Monster Hunter Generations is de mogelijkheid om Hunting Arts en Hunting Styles te kiezen. De twee zijn met elkaar verbonden en bepalen deels jouw vechtstijl. Door de twee juiste te combineren kun je een aantal speciale moves ontgrendelen. Deze zijn doorgaans erg krachtig en compleet nieuw voor de game.

Qua items is er ook een hoop verandert. Heb je niet exact alle items om een bepaald wapen te fabriceren? Dan voldoet het vaak om andere items uit dezelfde klasse in te wisselen. Hierdoor kun je sneller, over betere wapens beschikken. In-game worden items sneller bijgevuld. Is een plantje verdwenen omdat je hem helemaal hebt kaalgeplukt? Dan is deze na ongeveer vijf minuten weer terug. Voor de verzamelaars is het bovendien mogelijk om een assistent vanuit het basiskamp naar jouw itemkist te sturen. Je kunt dus tijdens jouw missies jouw rugzak legen en naar jouw kist sturen. Zo hoef je minder vaak een missie te starten.

Tenslotte is ook het verzamelen van items een stuk sneller geworden. Hierdoor kun je sneller doorplukken/hakken/vissen etc. Oja, ook het vissen werkt net weer even anders, maar dit maakt het doorgaans saaie vissen een stuk leuker.

Monster Hunter kent ook weer de traditionele multiplayer. Hierin kun je met een groep van vier op jacht gaan. Hoewel dit voor een aantal monsters best handig is, zal je veel van de multiplayer missies ook prima in je eentje kunnen voltooien. Het grote voordeel is wel dat je voor vier man aan items in de startkist hebt liggen. Bovendien blijft communiceren in multiplayer lastig omdat er nog steeds geen audio support is. Tijd voor een chat heb ik doorgaans niet.

Conclusie

Monster Hunter 4 Ultimate en Monster Hunter Generations zijn twee games die prima naast elkaar kunnen worden gespeeld. Beiden kennen ze aanpassingen aan de gameplay, maar in de praktijk zijn de verschillen vrij klein. Hierdoor moet je Monster Hunter Generations vooral zien als een manier om kennis te maken met de serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.