Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de London has Fallen met 4.5 sterren.

The Good
  • Ontzettend goed uitgedachte aanslag op London
  • Prima verhaallijn
The Bad
  • Het moment van de autopsie klopt gewoon niet


Olympus has Fallen vertelde het verhaal over de belegering van het Witte Huis. Daar werd een vrijwel perfecte aanslag gepleegd, maar bodyguard Mike Banning (Gerard Butler) en president Benjamin Asher (Aaron Eckhart) wisten dit te overleven. Nu vindt de strijd plaats in Europa.

Een sequel moet grootser zijn. Ik kan nu al zeggen dat dit is gelukt. Vond in het vorige actiespektakel de strijd enkel plaats rondom het Witte Huis, is nu heel Londen het epi centrum. Voor het zover is, ontmoeten we Banning op het punt dat hij eigenlijk een punt achter zijn carrière wilt zetten.

Hij staat op het punt vader te worden en heeft de inkomsten kennelijk niet meer nodig. Eigenlijk is hij een beetje in strijd met zijn baan. Hij vindt het zelf een prima baantje, maar moeders de vrouw is het daar totaal niet mee eens. De baan is te gevaarlijk en zij wilt dat hij er nog lang voor zijn kinderen is.

Terwijl hij op het punt staat om op te stappen, sterft de premier van het Verenigd Koninkrijk. Alle wereldleiders zijn van plan naar Londen te komen om de premier te herdenken. Zo ook president Benjamin Asher. Omdat er nog steeds een grote dreiging is vanuit het Midden-Oosten, wordt Mike toch overgehaald mee te gaan. Ondanks het risico dat hij de geboorte van zijn kind mist. Oké, voor zover het belangrijkste deel van het verhaal. Het laat zich immers aardig raden.

Op het moment dat de wereldleiders in Londen zijn (waarbij prachtige stereotypen worden neergezet), blijkt dat er een bijna perfecte aanslag is gepland. Een aanslag waarvoor verschillende zelfmoordterroristen zich blijkbaar beschikbaar hebben gesteld. Ook Britten die voor de overheid werken en hun positie daarin misbruiken.

Het verhaal gaat niet heel diep en kent maar één, hele diepe deuk. Pas wanneer de aanslagen op hun hoogtepunt zijn, blijkt dat de premier vermoord is. Normaal zou de begrafenis daarna pas worden gepland en dan zouden de wereldleiders nog beter weten wat hen te wachten staat. En dat zou het hele script naar de knoppen helpen. We vergeven het want… we krijgen er wel heel erg veel actie voor terug.

Conclusie

London has Fallen is bijna een handleiding over hoe je Londen in één klap platlegt. Er is tot in detail nagedacht over hoe de aanslagen moeten worden uitgevoerd om zoveel mogelijk schade aan te richten. Met de aanslagen in Parijs en Duitsland in gedachten niet eens ondenkelijk. Hoe dan ook, het levert prachtige actie op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.