Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: 10 Cloverfield Lane (Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goede thriller
  • Sterke cast

THE BAD

  • Het laatste deel van de film is compleet overbodig

In 2008 kregen we Cloverfield voor onze kiezen. Een found footage sci-fi thriller van J.J. Abrams. 10 Cloverfield Lane kan als een vervolg worden gezien, maar ook solo. Hoewel 10 Cloverfield Lane zich in hetzelfde universum afspeelt als Cloverfield, hebben de twee verder helemaal niets gemeen.

Wanneer de film start, leren we Michelle (Mary Elizabeth Winstead) kennen. Ze heeft kennelijk genoeg van haar vent en besluit letterlijk de benen te nemen. De opening van de film is cinematisch echt prachtig in elkaar gezet. De ene mooie scene volgt de andere tot en met het grote ongeluk. Michelle wordt van de weg gereden en wordt later wakker in een kelder.

We ontmoeten ook meteen een buitengewone overlevingsdrift. Michelle heeft vanaf het eerste moment geen plannen om te blijven plakken, tot ze haar medebewoners beter leert kennen en beseft waarom ze in een schuilkelder is ontwaakt. ‘Buiten’ overleef je niet. Aliens hebben de aarde aangevallen. Binnenblijven is de enige optie, maar hoelang rek je dat? En wat als je teveel over elkaar te weten komt? Kun je dat nog wel in perspectief plaatsen?

Het duurt lang, heel lang voordat schi-fi echt een rol gaat spelen. Tot die tijd is 10 Cloverfield Lane toch echt een hele sterke psychologische thriller. In het sci-fi deel verandert de film ineens in een soort actiefilm wat compleet onnodig is. Hoewel vermakelijk is het laatste stuk van de film compleet overbodig.

De grote verrassing in de cast is de rol van John Goodman. Na jaren duikt hij weer op. Duidelijk een stuk ouder, maar het acteren toch echt niet verleerd. Hij weet zijn geheime agenda echt heel goed voor zich te houden.

Paramount levert 10 Cloverfield Lane af met ondersteuning voor Dolby Stereo 2.0, Dolby Digital 5.1 Surround en Dolby Atmos ondersteuning.

Extra’s

10 Cloverfield Lane is van een mooie set aan bonusmateriaal voorzien. Zo gaat men in op de positie van deze film ten opzichte van het originele Cloverfield en natuurlijk hoe de film tot stand gekomen is. Ruim voldoende materiaal voor de fan.

Conclusie

De naam Cloverfield had de film niet hoeven dragen. Het is een prima op zichzelf staande film geworden. Misschien zelfs spannender als je Cloverfield niet kent. Jammer dat het laatste stuk van de film de filmstijl echt compleet omgooit, maar daar kunnen we mee leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.