Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Jabra Steel (bluetooth headset)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Stootbestendig
  • Water- en stofdicht
  • Hoog draagcomfort
  • Goede audiokwaliteit
  • Ondersteuning voor Siri en Google Now

THE BAD

De Jabra Eclipse was uiterst compact, maar dat is onhandig voor de echte klusser. Die heeft meer aan de Jabra Steel. Een wat ruigere headset die tegen een stootje kan, water- en stofdicht is. Precies wat je tijdens het klussen goed kunt gebruiken.

Unboxing

We zijn het gewend van Jabra; veel extra eargels en andere hulpstukken om de Jabra Steel goed op jouw oor aan te passen. Nieuw voor ons is dat Jabra deze headset ook voorziet van schuimpjes om windruis op te vangen. Daarmee laat Jabra zien dat de Steel echt gemaakt is voor gebruik onder slechte omstandigheden.

Design

Hoewel de Jabra Steel qua gewicht prima in het oor kan hangen, is het geen compacte headset. Jabra heeft duidelijk gewerkt aan de stevigheid van de Jabra Steel. Hij is immers valbestendig. Daarnaast is de Jarba Steel ook stof- en waterdicht. Of je nou met jouw kop onder de zaagtafel ligt of de waterleiding voor je knapt, de Steel zal niet stuk gaan.

Bediening

De Jabra Steel kent meerdere knopjes. Aan de binnenkant zit de powerknop waarmee je de Steel aanzet. Op de achterkant zit de algemene actieknop. Wanneer een gesprek binnenkomt, druk je hierop om het gesprek aan te nemen. Je kunt ook ‘answer’ zeggen. Zeg je ‘ignore’, dan weiger je het gesprek. Druk je er twee keer op, bel je de laatste beller terug.

Onderop zit ook nog de voice knop. Deze kun je gebruiken om de microfoon van de Jabra Steel uit te zetten om zo even wat privacy te hebben. Ben je niet in een gesprek, kun je deze gebruiken voor spraakcommando’s richting Siri of Google Now.

Accuduur

Jabra claimt op de Jabra Steel een accuduur van zes uur gesprekstijd. In onze tests haalt de Jabra Steel dit met gemak.

Jabra Assist App

Wil je het maximale uit jouw Jabra heasdet halen, moet je de Jabra Assist app downloaden. Dit deden wij ook voor Android. Opvallend detail is dat je bij het openen meteen een foutmelding krijgt. Je moet eerst nog de Jabra Service app downloaden. Dit is een app die gebruikt wordt door Jabra Assist, maar ook door andere apps kan worden aangesproken. Zoiets als Google Play Services.

De Jabra Assist app biedt een klein aantal extra’s voor jouw headset waaronder een detailweergave van de hoeveelheid spanning die de accu nog over heeft. Daarnaast is het mogelijk om binnenkomende berichten automatisch te laten voorlezen en is er een handige tool om de Jabra Steel terug te vinden. Dit op basis van de locatie waar de Jabra Steel en smartphone voor het laatst verbonden waren.

Draagcomfort

De Jabra Steel is een stukje zwaarder dan bijvoorbeeld de Jabra Eclipse. Dat voel je en daarom heeft Jabra wat meer earwings en haakjes meegeleverd om de headset mee vast te zetten op het oor. Zit hij eenmaal, dan zit hij bijzonder comfortabel. Doordat je geen in-ear eargel op de Jabra Steel hebt zitten, sluit deze het oor niet af van de buitenwereld waardoor je gewoon kunt horen zoals normaal. Gebruik je een over-ear geluidsbescherming, zullen de meesten netjes over de Steel heenvallen, mits je niet het extra schuimpje voor windfiltering op de microfoon hebt geplaatst. Handig!

Gebruikservaring

Natuurlijk heb ik heel wat gegooid met de Jabra Steel. Jabra claimt dat hij tegen een stootje kan, dus waarom niet. Ondanks dat de Jabra hier alle hoeken van het kantoor heeft gezien, doet hij het nog steeds. Het stucwerk levert dan wel wat kleine krasjes op, maar over het algemeen kun je niet zien dat hem heb mishandeld. Doordat de Jabra Steel compact en klein is, maar niet in-ear gaat, vergeet ik doorgaans al snel dat ik de headset op mijn oor heb zitten. Ideaal.

Conclusie

De Jabra Steel slaat een brug tussen uiterst compact en zeer stevig. De accuduur is mooi lang en de digitale spraakassistent van jouw smartphone blijft gewoon beschikbaar. Ideaal. Jabra maakt met de Jabra Steel dé headset voor de klusser.

Beschikbaarheid

De Jabra Steel is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.