Robot nemen banen iPhone fabrieksmedewerkers over

iPhonefabrikant Foxconn is meerdere malen negatief in het nieuws geweest door de slechte arbeidsomstandigheden voor het personeel. De laatste paar jaar leek het goed te gaan en voor de toekomst lijkt de fabrikant dan ook dé oplossing te hebben gevonden. Het bedrijf vervangt 60.000 mensen voor robots.

Één van de grote problemen voor de fabrikant is dat het steeds hogere salarissen moet betalen doordat China als economie steeds sterker begint te worden. De robots kosten op lange termijn veel minder dan de eigen arbeiders en maken bovendien ook nog eens minder fouten en kunnen langer doorwerken. De banen die overblijven bieden de +- 50.000 overgebleven werknemers gevarieerder werk waardoor de werkomstandigheden voor die werknemers verbeteren.

Gaat de iPhone nu ook goedkoper worden? Die kans is erg klein. Als Foxconn de ruimere marge al niet voor zichzelf houdt, is de kans klein dat Apple de extra marge zal weggeven richting haar klanten. De aandelenkoers van Apple piekte afgelopen jaar rond deze tijd en is sindsdien enkel aan het zakken. Wil Apple haar investeerders tevreden stellen, zal het bedrijf toch weer meer winst moeten gaan draaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder

Arjan Olsder