Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Saeco Incanto (HD8917/01)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede kwaliteit maling
  • Echt goed in te stellen
  • Goede kwaliteit knoppen
  • Duidelijk display
  • Italiaans design
  • Erg goed schoon te maken

THE BAD

  • De zetgroep moet via de enorme klep aan de zijkant worden uitgenomen
  • De 'laatste' bonen glijden niet altijd netjes naar het maalsysteem

Jaar op jaar heeft Philips enorme sprongen gemaakt in de ontwikkeling van haar Saeco volautomaten. Ook dit jaar weet Philips weer een machine neer te zetten die innoveert met de Saeco Incanto HD8917/01.

Unboxing

Philips levert de Saeco Incanto HD8917/01 met alles dat je nodig hebt, behalve koffie. Dus een filter, kalkmetertje, schoonmaak kwastje en alles dat je verder maar kunt bedenken om een goede start te maken met deze volautomatische espressomachine.

Design

De afgelopen jaren hebben we prachtige machines gezien die allemaal een strakke designlijn kende. Met de Saeco Incanto HD8917/01 lijkt Philips echt weer terug naar de roots van Saeco te gaan. Op alle fronten proberen de designers van Philips de brug te slaan tussen een strakke machine en details die we kennen van de ouderwetse, Italiaanse espressomachines.

Saeco-Incanto-HD8917

Dit start met de bovenkant van de Saeco Incanto HD8917/01. Hier zien we twee kleppen van geborsteld aluminium. Inderdaad; geen plastics behalve voor de vulopening die je gebruikt om de machine te reinigen of met voorgemalen koffie te laden.

De linkerklep verbergt het waterreservoir. Dit reservoir is voorzien van een Brita kalkfilter voor 5.000 kopjes koffie en een handig hengsel om het reservoir uit de machine te tillen.

De rechterklep verbergt het bonenreservoir van de Saeco Incanto HD8917/01. Dit reservoir is niet meer uitneembaar zoals bij de eerdere machines die Philips presenteerde. Eerlijk is eerlijk, in de praktijk gebruikte ik die mogelijkheid helemaal niet.

Kijken we naar het RVS front, zien we wederom een monochrome display middenboven. Ditmaal wit verlicht en dat past erg goed binnen de stijl van de machine. Bovendien is het display op de uitloop geplaatst waardoor deze naar voren is gekomen. Het doorzichtige plastic voor het display is gebogen waardoor dit er allemaal erg strak uitziet. Wat wel jammer is, is dat er nogal wat lucht tussen het display en het plastic raampje zit. Hier hebben de ontwerpers voor mijn gevoel een heel klein steekje laten vallen. Ach, het mag de pret niet bederven.

De koffie-uitloop heeft een verstelbare tuit. Deze is omlaag te schuiven voor bijvoorbeeld espresso kopjes. Zo voorkom je onnodig spatten. De tuit is gesplitst waardoor je twee koppen tegelijk kunt vullen.

Om het display heen zitten de vier belangrijkste knoppen, de bereidingen. Links alle bereidingen zonder melk, rechts de bereidingen met melk en de menuknop.

Links van de uitloop zit de stoomaansluiting. Deze gebruik je om heet water af te tappen voor een kopje thee, of om de melkopschuimer aan te sluiten.

De onderste helft van het front kan samen met de lekbak in zijn geheel naar voren getrokken worden. De lekbak zelf is flink vergroot en voorzien van dammetjes. Dat laatste is belangrijk als je de halve keuken door moet lopen om deze te legen. De dammetjes voorkomen dat het water teveel gaat klotsen tijdens het lopen. Dit voorkomt dus dat je al teveel gaat knoeien.

Achter het bovenste deel van het front zit ook het bakje waar de machine de koffiedik dumpt. Er zit een sensor in de machine die aangeeft wanneer deze geleegd moet worden.

Wat niet meer van voren toegankelijk is, is de zetgroep. Hij is nog steeds gemakkelijk te verwijderen voor de schoonmaak, maar nu trek je hem uit de zijkant van de machine. Hou daar rekening mee wanneer je de machine in jouw keuken plaatst.

Melkopschuimer

De melkopschuimer lijkt op afstand dezelfde die Philips al jaren in haar machines plaatst. Toch is er een belangrijk verschil. De huidige is bijna helemaal afwasmachinebestendig. Wij hebben het getest, het is waar. Er is duidelijk een aanpassing aan het plastic van de karaf en ook de siliconen slang kan beter ingespoten worden door de vaatwasser. Alleen het onderdeeltje met het rode, rubber ringetje adviseren we niet in de vaatwasser te doen. Dit kan het ringetje doen uitzetten waardoor de stoomkaraf niet meer werkt. Een flinke vooruitgang op de vorige generatie melkopschuimers.

Door kleine aanpassingen in het systeem wordt de koffie nu tweemaal opgeklopt. Het schuim lijkt inderdaad veel voller te zijn.

Bonenreservoir

Het nieuwe bonenreservoir is hierdoor groter van oppervlakte geworden, maar ook ondieper om de machine compact te houden. In de praktijk kleeft hier ook een nadeel aan. Wanneer het reservoir bijna leeg is, komt het weleens voor dat de laatste resten koffiebonen niet naar het maalsysteem glijden.

Bediening

De bediening van de Saeco Incanto HD8917/01 verloopt via de zeven knoppen op de voorkant van de machine. Onder het display zit een mooi uitgewerkte powerknop. De knoppen voor de bereidingen en de menuknop zijn allemaal mechanische schakelaars. Hierdoor krijg je feedback bij het indrukken van de knoppen door een klein klikje. Een mooi stukje beleving.

Wanneer je het menu van de Saeco Incanto HD8917/01 in gaat, gebruik je ook deze knoppen. De functies die ze dan hebben staan met pictogrammen naast de knoppen afgebeeld.

Zetgroep

Zoals het hoort, voorziet Philips de zetgroep van de Saeco Incanto HD8917/01 van keramische molens om de bonen te malen. Dit is belangrijk omdat een keramische molen minder slijtgevoelig is en de bonen minder warm worden van het malen. Dat laatste kan een verbrande smaak opleveren.

Ook nu is het molenwerk weer helemaal instelbaar zodat je de koffie naar jouw voorkeur zet. De Saeco Incanto HD8917/01 werkt met vijf standen. Zo kun je rustig experimenteren en snel de juiste instelling vinden.

De instellingen van het maalsysteem, maar ook de temperatuur van de koffie en de hoeveelheid water zijn allemaal naar smaak aan te passen en op te slaan in het apparaat.

Boiler

De boiler van de Saeco Incanto HD8917/01 is gemaakt uit RVS en aluminium. Wanneer de machine is opgestart kun je met zo’n twintig seconden de eerste koffie uit de machine zien stromen.

Schoonmaken

De machine kent een automatische reinigingscyclus. Iedere keer bij het aan- en uitzetten treedt deze in werking. De machine pompt dan een beetje kokend water door het systeem om oude koffieresten te verwijderen. Zo weet je zeker dat je iedere keer weer de verse boon proeft.

Qua verkalking zijn er twee mogelijkheden voor de Saeco Incanto HD8917/01. Of je kiest voor het Aquaclean systeem met een filter dat je om de drie maanden vervangt, of je vervangt het filter na 5.000 kopjes of 2 jaar gebruik. Zo hou je de machine vrij van kalk.

De zetgroep maak je schoon met het meegeleverde borsteltje waarna je hem onder de kraan uitspoelt. Hierna kan hij weer de machine in. Philips levert ook speciale olie bij om de draaiende delen zo nu en dan een verzorgingsbeurt te geven.

Alle RVS delen aan de buitenkant zijn afgelakt. Je hoeft dus niet te vrezen dat je iedere vinger en vlek tot in de eeuwigheid moet zien. De machines is dus ook van buiten goed schoon te houden.

Gebruikservaring

Ieder jaar zien we weer een stukje verfijning in de volautomaten van Philips Saeco. Een grote wijziging is dat het bonenreservoir niet meer te verwisselen is. Bij voorgaande machines was het idee dat je verschillende bonen kon gebruiken gedurende de dag. Echter zaten er altijd bonen van ‘het vorige reservoir’ in de toevoer naar het maalsysteem. Hierdoor was het tweede kopje pas echt voorzien van koffie uit de bonen die je net hebt geplaatst.

Toch is het niet onmogelijk om gedurende de dag te wisselen. Je kunt namelijk altijd kiezen tussen bonen en voorgemalen koffie. Ideaal voor wanneer de één gewone koffie drinkt en de andere cafeïnevrij.

Iets anders dat opvalt is het schoonmaakgemak, dat met de nieuwe melkopschuimer weer een stuk beter is geworden. Bovendien is het prachtige RVS aan de voorkant ook goed schoon te houden. Hij is dus mooi en hij blijft mooi.

Conclusie

Als het om koffiemachines op basis van bonen gaat, blijft Philips met Saeco innoveren. Toch blijven de machines vertrouwd aanvoelen en een steengoede kwaliteit koffie zetten. De Saeco Incanto HD8917/01 vormt echt geen uitzondering op deze regel. Gemakkelijker te bedienen. Gemakkelijker schoon te maken en lekker vlot.

Beschikbaarheid

De Philips Saeco Incanto is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.