Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Le Creuset Pizzaplaat

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Anti-aanbaklaag werkt enorm goed
  • Geperforeerde bodem zorgt voor een krokante pizzabodem
  • Handige grepen op de Pizzaplaat

THE BAD

  • Niet vaatwasserbestendig

Zelf pizza’s maken, het is gezond en enorm makkelijk. Toch heeft niet iedereen een mooie, stenen oven in de keuken en dan heb je hulpstukken nodig om te voorkomen dat jouw pizzabodem blijft plakken. De Le Creuset Pizzaplaat is zo’n hulpstuk.

Unboxing

De kookwinkels verkopen de Pizzaplaten los. De enige documentatie die je nodig hebt zit erop geplakt.

Design

De Pizzaplaat komt uit de Le Creuset Pâtiliss bakeware lijn. Deze is herkenbaar aan de siliconen handvatten. Le Creuset verkoopt de Pizzaplaat in twee uitvoeringen. Met een oranjerode strip zoals onze sample, maar ook met volledig zwarte strips.

De aanwezigheid van de oranje strips op de Le Creuset Pizzaplaat is niet alleen een stukje design, maar ook een stukje praktisch gebruiksplezier. De Le Creuset Pizzaplaat bevat namelijk rondom een dikke, goede anti-aanbaklaag. De siliconen strips geven je een koele grip op de plaat.

Dat Le Creuset kiest voor een anti-aanbaklaag rondom heeft nog een voordeel. Niet alleen voorkomt het dat jouw pizzabodem aan de bakplaat blijft kleven, het zorgt er ook voor dat ander vuil aan de onderkant gemakkelijk zal loslaten.

De buitenmaat van de Le Creuset Pizzaplaat meet 38,7 CM x 36,7 CM. Voor jezelf levert de binnenmaat een piza op van 33 CM x 33 CM. Een hele mooie maat. Toch blijkt de plaat voor mijn huidige oventje al snel een centimeter te breed. Voor de test heb ik hem dan ook scheef gezet in de oven en dat resulteerde in dat de kaas één richting op smolt. Een beetje jammer van de pizza, maar tegelijkertijd enorm waardevol voor het testen van de anti-aanbaklaag 🙂

Gebruikservaring

Natuurlijk gebruiken we de Le Creuset Pizzaplaat meteen om een mooie, dampende pizza te bakken. Wat meteen al belangrijk is, is dat je jouw pizzadeeg niet gaat uitrollen op de plaat zelf. Je duwt dan de luchtgaatjes aan de onderkant dicht waardoor de bodem tijdens het bakken niet kan ademen. Maak de pizza dus gewoon op jouw keukenwerkblad klaar en schuif heb daarna op de bakplaat. Het helpt om de bakplaat even te bestuiven voor je deze gebruikt.

Voor een pizza wil je jouw oven natuurlijk zo heet mogelijk. Hoe heter, hoe beter en hoe korter de baktijd die de bodem nodig heeft. Hier zit het enige nadeel van de Le Creuset Pizzaplaat. Deze mag maximaal 240 graden hebben. Kan jouw oven dus heter, niet doen.

Schoonmaken

Wat opvalt is dat de pizza na het bakken met het grootste gemak van de Le Creuset Pizzaplaat loskomt. Ook kaas dat op de rand is gesmolten komt moeiteloos los. Dat laatste is belangrijk.

Net als andere ovenplaten uit deze serie mag de Le Creuset Pizzaplaat namelijk niet in de vaatwasser. Je moet hem dus met de hand schoonmaken. In de praktijk doe ik dit in een sopje, maar met een droge doek de meelresten wegvegen volstaat eigenlijk ook al.

Conclusie

De Le Creuset Pizzaplaat is niet vaatwasserbestendig, maar dan hebben we ook meteen het grootste probleem te pakken. De anti-aanbaklaag werkt fantastisch en zorgt dat het schoonmaken met de hand nauwelijks tijd hoeft te kosten. Verder is de Le Creuset Pizzaplaat perfect.

het-innovatieve-huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.