Nokia keert, enigszins ingewikkeld, terug op de telefoonmarkt

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu lijkt het definitief. Na voorzichtige experimenten met een eigen Android tablet, zal Nokia terugkeren op de markt voor mobiele telefoons. Dit doet het merk alleen wel via een hele ingewikkelde constructie.

Het bestaande Nokia gaat haar naam namelijk in licentie geven aan het Finse HMD Global Oy en het Taiwanese FIH Mobile Ltd. Dat laatste bedrijf is een dochter van Foxconn. Foxconn is weer de voornaamste fabrikant van de iPhone en heeft onlangs Sharp overgenomen, waardoor het ook mobiele displays kan maken.

Dat Nokia nu kiest voor een licentiemodel en Foxconn als partner is niet vreemd. Nokia’s Asha telefoons doen het nog steeds heel goed in derdewereldlanden waar weinig geld is voor een smartphone. Nu ligt die productie en distributie nog bij Microsoft, maar voor $350 miljoen nemen de twee bedrijven dit over. Foxconn zal immers weinig moeite hebben om deze met grote aantallen te fabriceren.

Daarnaast is de smartphonemarkt zoals we die hier kennen aardig aan het verzadigen met grote Aziaten als Huawei die weinig moeite hebben met enorm lage marges onze harten te winnen. Nokia zal enigszins meemoeten in deze race om zichzelf opnieuw te bewijzen. Of misschien moet het vooral oerdegelijke smartphones maken zoals de Nokia 610 en de Nokia 3310. Smartphones die het na jaren gewoon nog steeds doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events