Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: In the Heart of the Sea (Blu-Ray)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Interessant verhaal
  • Mooi stukje drama
  • Beetje spannend

THE BAD

  • Dramafans komen laat aan hun trekken, actiefans zijn te snel klaar met de film

Het vormde de inspiratie voor het boek Moby Dick van schrijver Herman Melville. Het verhaal van de Essex. Een walvisvaarder die in 1819 uit Nantucket vertrok om een reis van 2,5 jaar af te leggen om potvissen te jagen. Om vervolgens zelf naar de zeebodem te verdwijnen.

De film start in Nantucket. Daar ontmoet de jonge schrijver jaren later één van dé overlevenden van de ramp met de Essex. Deze ondervraagt hij om meer te weten te komen voor het boek Moby Dick dat hij schrijft. Met wat moeite begint de zeeman over zijn rol aan boord van de Essex te vertellen.

In de tijd van de Essex blijkt walvisolie het vloeibare goud. De maatschappij doet er van alles mee. Een grote federatie laat zijn schepen regelmatig afvoeren om olie en amber uit potvissen te oogsten. We zien ook hoe het duo George Pollard en Owen Chase die, respectievelijk, kapitein en eerste stuurman worden. Daarbij hebben de twee nogal wat moeite met elkaar en dat blijkt op de boot tot de nodige strubbelingen te leiden. Owen was immers een eigen boot beloofd terwijl hij nu onder een onervaren familielid van één van de investeerders moet uitvaren. Die onervarenheid leidt ook regelmatig tot een gebrek aan doorzettingsvermogen. Zeker wanneer het duo voor het eerst in aanraking komt met Moby Dick. De potvis die het schip verscheurt en de band tussen de twee (voor even) lijkt te lijmen.

Het is leuk om Chris Hemsworth en Tom Holland samen in deze film te treffen. De twee staan maken ook onderdeel van het Marvel Universe uit waarbij Chris Hemsworth de rol van Thor speelt en Tom Holland de nieuwe Spider-Man is. Maar terug naar deze film.

Het acteerwerk in steekt goed in elkaar. Vooral op het moment dat de situatie uitzichtloos begint te worden en we de walvisvaarders zien verhongeren en verzwakken. Het verhaal zelf begint best vlot, maar uiteindelijk vallen de acties van Moby Dick op één hand te tellen. En daar keken wij toch een beetje voor.

Grafisch bevat de film enorm veel gerenderde omgevingen en dat is helaas best vaak zichtbaar. Vooral op de momenten dat het verhaal nog op de wal speelt. In landelijke omgevingen zie je gewoon dat de belichting niet helemaal klopt en dat is jammer.

Extra’s

Warner Bros. levert In the Heart of the Sea met een UV code waardoor je de film ook mag downloaden. Verder zit de schijf echt stampvol extra’s. Daarbij wordt ook veelvuldig ingegaan op de relatie met het verhaal van Moby Dick. Warner Bros. heeft dit echt prima gedaan.

Conclusie

De climax qua spanning van In the Heart of the Sea zit echt in het midden van de film en voor liefhebbers van een beetje actie betekent dit één ding; een lange zit na het meest spectaculaire deel. Voor liefhebbers van drama begint het verhaal dan pas echt. Daarmee is het een film voor fans van beide genres, maar zal hij hier en daar wat traag aanvoelen. Prima, maar niet fantastisch.

Beschikbaarheid

In the Heart of the Sea is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.