Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: SanDisk Ultra Fit (128GB USB Stick)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Bloedsnel
 • Lekker compact
 • USB 3.0

THE BAD

 • Heeft wat moeite om zijn warmte kwijt te kunnen

128GB aan opslagruimte aan jouw computer of laptop toevoegen zonder dit te zien? Dat kan met de nieuwe Ultra Fit series USB sticks van SanDisk. De sticks zijn ultraklein waardoor ze gewoon in jouw laptop kunnen blijven zitten wanneer je deze opbergt.

Unboxing

Geen spannende unboxing voor deze SanDisk USB Stick. Hij zit gewoon in een blister verpakt samen met een kapje voor wanneer hij niet in een computer zit. Je krijgt wel wat gratis software in de vorm van SanDisk SecureAccess. Die software versleutelt de informatie op de stick zodat anderen hier niets aan hebben.

SanDisk-Ultra-Fit-_MG_8883

Design

Qua design lijkt het alsof ik niets te vertellen heb over de minimalistische SanDisk Ultra Fit USB 3.0 stick. Toch is dit niet helemaal het geval. De eindkap van de SanDisk Ultra Fit is namelijk helemaal afgerond. Zo voorkomt SanDisk dat de SanDisk Ultra Fit achter een flap of rits kan blijven haken wanneer je jouw laptop in een tas stopt. Daarnaast zit er een klein sleufje in de onderkant. Mocht de stick iets te strak zitten en je iets te weinig grip hebben, kun je een kleine schroevendraaier gebruiken om de SanDisk Ultra Fit alsnog uit de USB poort te wippen. Slim!

Specs

Het voordeel van de SanDisk Ultra Fit is ook dat deze over een USB 3.0 poort beschikt. Onder optimale omstandigheden moet de stick zonder problemen een leessnelheid van 130MB per seconde moeten behalen. Onze collega’s van GoMemory.net klokten de SanDisk Ultra Fit net iets lager op een leessnelheid van 122.3MB per seconde. De schrijfsnelheid die GoMemory klokte, ligt op 46,6MB per seconde. Al met al hele mooie scores voor deze USB stick.

SanDisk-Ultra-Fit-Crystal-Diskmark

Wat wel opvalt tijdens het benchmarken is dat de stick erg heet wordt. Niet vreemd, want de chipset heeft amper ‘body’ om warmte kwijt te raken. Het gevolg is dat de stick bij duurtesten helaas net even wat minder mooie scores weet neer te zetten.

SanDisk claimt op de verpakking dat een film met 40 seconden te verplaatsen is. Een rekensommetje op basis van de leessnelheid verraadt wel dat het om een film van maximaal 5,2GB zou gaan. Een gemiddelde film op DVD kwaliteit dus. Dezelfde film naar de stick toe kopiëren zou met de door ons gemeten schrijfsnelheid bijna twee minuten duren.

Conclusie

Hoewel het uithoudingsvermogen van de SanDisk Ultra Fit wat terugloopt naarmate deze opwarmt, zet de USB 3.0 stick stevige snelheden neer. Tel daarbij op dat je deze stick eigenlijk zorgeloos in iedere tablet kunt laten zitten en je hebt een prachtige manier om de interne opslag te vergroten.

Beschikbaarheid

De SanDisk Ultra Fit is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

4 reacties

 1. Hallo Arjan,

  U schrijft : “Tel daarbij op dat je deze stick eigenlijk zorgeloos in iedere tablet kunt laten zitten”

  Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens.

  Die SanDisks worden ongezond heet (op het gevaar af van je te verbranden) In het SanDisk forum deden ze zelfs een meting van 70°C. Ook aan een USB2(twee) poort en ook wanneer verbonden aan de van een verlengkabel met metalen uiteinde (=betere afkoeling), worden ze heet. Zelfs als er niets mee gedaan wordt.

  Neen, geen pech en een defect exemplaar. Ik had er vijf van 32gb, en ze doen het allemaal. Ze zijn dus allemaal vandaag teruggestuurd.

  Die verwarmingselementen laat ik geen minuut te lang in mijn kostbare laptop/mediaplayer enz zitten. Op het forum is er zelfs sprake van een door deze SanDisk veroorzaakte defecte USB-poort.

  Bij SanDisk beroepen/verschuilen ze zich achter
  “Gemäß der Norm IEC 60950-1 mit dem deutschen Titel „Einrichtungen der Informationstechnik – Sicherheit“ liegt der akzeptable Temperaturbereich zwischen 0°C und 35°C”
  en
  “Temperature Ranges, Operating: 32 to 113°F / 0 to 45°C”
  waarbij ze eigenlijk met de gemeten 70°C niet voldoen aan eigen uitspraken.

  Overal wordt dit zowat geminimaliseerd terwijl het echter wel ernstig en zelfs gevaarlijk is. De potentiële gebruikers worden hierdoor enigszins misleid.

  Ik vind het echt wel heel jammer, want zowel de compacte vormgeving als de prestaties van deze SanDisk (wanneer nog niet te warm) spreken wel aan.
  Uiteraard ben ik nu op zoek naar een andere uitvoering/merk liefst ook zo klein, maar ik denk dat het niet anders kan dan voor een grotere uitvoering te gaan.
  Alleen weet ik nog niet welke.

  Mvg
  —————–
  http://forums.sandisk.com/t5/All-SanDisk-USB-Flash-Drives/Ultra-Fit-USB-3-0-Excessive-Heat/td-p/336404

  1. Hij wordt inderdaad heel warm, maar dat zijn we wel gewend bij deze vormfactor. We kunnen geen exacte metingen doen en hebben dit niet als problematisch ervaren. Onze beoordeling is op basis van een enkel exemplaar uit een dichte winkelverpakking.

 2. De disk wordt erg heet, en de muis reageert niet meer of slecht als de disk in het usb slot zit. Zodra de dis er uit is, is de muis weer OK.
  Hoe kan dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.