Logo GadgetGear.nl
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Razer Ripsaw

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Weinig tot geen lag
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Zit solide in elkaar

THE BAD

De PS4 en Xbox One kunnen dan wel live gamingsessies streamen, maar wat als je ultieme vrijheid wilt? Ripsaw! Wat als je how to’s wilt produceren voor YouTube van apparaten met HDMI ondersteuning? Ripsaw! Inderdaad. Vandaag een review van de Razer Ripsaw met wel hele unieke gameplay footage.

Unboxing

Maar eerst, wat zit er in het doosje van de Razer Ripsaw? Om te beginnen natuurlijk een compliment dat je een Razer product hebt gekocht. Meteen daaronder licht de Razer Ripsaw in een stukje schuim. Verder vinden we de volgende items in het doosje;

  • HDMI kabel
  • Component multikabel (o.a. PS3)
  • Reguliere component multikabel
  • 3,5mm audiokabel
  • USB 3.0 kabel
  • Handleiding

Aansluitingen

De Razer Ripsaw heeft aan de voorkant de twee praktische aansluitingen zitten. Een AUX aansluiting om muziek van een mediaplayer of console over de Ripsaw te knallen en de Mic aansluiting om een microfoon aan te sluiten.

Razer Ripsaw_MG_8788

Aan de achterkant zitten alle beeldaansluitingen. HDMI in, HDMI uit en component in. Daarnaast zit hier de USB 3.0 aansluiting voor de verbinding met de PC die de beelden moet opnemen en/of streamen.

Installatie

Een software CD ontbreekt, maar dat is snel opgelost. Het hart van Razer producten wordt gevormd door Razer Synapse. Wanneer je Synapse op jouw computer hebt draaien, herkent hij meteen de Ripsaw en helpt je om deze snel in te stellen.

Razer bundelt de Ripsaw niet met eigen capturing software, maar geeft jou de vrijheid om zelf bepaalde software te kiezen. Razer suggereert wel om voor Open Broadcaster Software (OBS) te kiezen of voor Xsplit Gamecaster / Xsplit Broadcaster. Bij het configureren van de Ripsaw kun je aangeven hoe de brede LED op de voorkant moet reageren. Er zijn profielen voor bovengenoemde software zodat het gedrag van de LED past bij wat de software doet. Opvallend detail is dat dit in alle drie de profielen op dit moment hetzelfde is.

Razer-Ripsaw-Capture-Card-Software

Voor deze review hebben we gekozen voor de Open Broadcaster Software. Later zullen we reviews van beide pakketten schrijven zodat je zelf een goede keuze kunt maken. Xsplit bevat namelijk componenten waar je voor moet betalen.

Open Broadcaster Software (OBS)

Wanneer de Open Broadcaster Software (OBS) is geïnstalleerd, moet je deze nog wel uitleggen dat je een Razer Ripsaw hebt. Voor de software heet dit gewoon een Video Capture apparaat.

De Razer Ripsaw voeg je toe door bij bronnen op de plus te klikken en dan bij apparaat voor Razer Ripsaw te kiezen. Mogelijk krijg je meteen een melding dat het signaal ‘out of range’ is. Voor de meeste, moderne consoles los je dit op door bij Resolutie voor Aangepast te kiezen en dan Full HD 1920×1080 te selecteren. Standaard zal de Open Broadcaster Software (OBS) 16:9 beelden verwachten, maar je kunt dit aanpassen naar 21:9 als je zo’n mooie monitor of TV in huis hebt staan ;-).

Open-Broadcaster-Software-Profiel-Razer-Ripsaw

Ga je de Ripsaw met verschillende consoles, met verschillende outputs gebruiken, kun je de Ripsaw meerdere keren als apparaat aanmaken en iedere keer een andere resolutie meegeven.

Kwaliteit

Kwalitatief merken we dat Razer alleen in de hardware heeft geïnvesteerd. Van alle capture kaarten die ik de laatste jaren heb gezien is dit de eerste waar zo goed als geen lag in zit. Bovendien behaalt de kaart op Full HD (1920×1080) een maximale framerate van 60 frames per seconde. Niet alleen de benchmark voor soepele gameplay, maar in videoland noemen we dat ook wel High Framerate en is dat nog betrekkelijk nieuw ;-).

De Ripsaw beschikt zelf over een audio ingang voor wanneer je een microfoon of mediaplayer wilt gebruiken om muziek over jouw streams of opnamen heen te knallen. Je bent dus niet afhankelijk van beschikbare poorten op jouw laptop of desktop.

Natuurlijk hebben we verschillende bronnen aangesloten op de Razer Ripsaw en eerlijk is eerlijk, het ding doet gewoon wat het moet doen en zonder enige hapering. De meest bijzondere beelden hebben we in het filmpje hieronder samengevat. Ken jij de klassiekers?

Conclusie

Razer omarmt ‘open’. Het dwingt je niet eigen Razer software te gebruiken, maar laat je bekende en bewezen programma’s van anderen gebruiken. Bijkomend voordeel is dat dit Razer geen geld kost en dat ze dus ook niet kunnen worden aangekeken op slechte software. Anderzijds heeft de focus duidelijk gelegen op het bouwen van goede hardware en dat is bekend terrein voor het bedrijf. Combineer dit met alle mogelijke aansluitingen en kabels die je erbij krijgt en we kunnen alleen maar de maximale punten weggeven op deze review.

Beschikbaarheid

De Razer Ripsaw is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.