Review: Qnap TAS-268 (NAS met Android)

We riepen het een paar jaar geleden tegen de jongens bij QNAP, zet eens Android op die HDMI poort. Het aanbod apps is gewoon te beperkt. QNAP lijkt te hebben geluisterd. De TAS-268 is ’s werelds eerste NAS met Android en dat maakt het beleven van jouw media wel heel plezierig. In potentie tenminste… er zijn nogal wat losse eindjes aan het systeem.

QNAP of toch Mele

Op de doos van de TAS-268 zit een klein stickertje ‘manufactured by Mele Digital Technology Ltd.’. In de wereld van de Android mediaplayer is Mele een relatief grote speler al zien we in Europa weinig tot geen Mele producten. Met haar HD Mediaplayers is Mele al langer bezig met de integratie van harddrives, maar die profileren zich nooit als NAS systemen. Het zijn gewoon Androids met enorm veel opslagruimte. De TAS-268 lijkt dan ook het liefdeskindje van de twee fabrikanten te zijn. In de review spreken we verder van QNAP als de fabrikant van de TAS-268.

Unboxing

In het kleine doosje van de QNAP TAS-268 vinden we de volgende items;

 • De QNAP TAS-268
 • Netstroom kabel
 • Netstroom voeding
 • LAN kabel
 • Documentatie

Design

Wat is hij mooi. De eerste gedachte die door me heen ging bij het openen van de verpakking. De QNAP TAS-268 is met haar witte behuizing een NAS die echt wel in de woonkamer mag staan. Bovendien is hij zeer compact voor een 2-bay NAS. Alle aansluitingen en knoppen zijn ook nog eens netjes weggewerkt. Top!

Installatie

De installatie van de harddrives gebeurt bij de QNAP TAS-268 schroefloos. Dat wil zeggen, als je keurig 3,5 inch harddrives gebruikt. De schroefjes die QNAP meelevert zijn voor gebruik wanneer je 2,5 inch drives in de TAS-268 zou willen plaatsen. Hierdoor zitten de schijven lekker vlot op hun plek zoals je in onderstaand filmpje ziet. Voor deze test maken we gebruik van de WD Red WD30EFRX.

Configuratie

Om het systeem te configureren doorlopen we dit keer niet de configuratie via de browser, Qnap Cloud en de QR code. In plaats daarvan heeft QNAP de Android wizard aangepast. Na het starten trekt deze meteen de laatste updates naar binnen en daarna mag ik hem gaan instellen.

De naam van het apparaat. De admin account en daarna de configuratie van de schijven. Alleen bij de configuratie van de schijven mist echt een stukje begeleidende tekst. Je krijgt de opties Single, Raid 0, Raid 1 en JBOD. Ik kan me voorstellen dat de beginner zonder uitleg niet goed weet wat hij of zij moet kiezen. Onze keuze valt uiteraard op RAID 1 zodat de ene HDD als back-up voor de andere functioneert. Heb je alles ingesteld, dan ontstaat er nog wel een twijfelmomentje. Op het gegeven moment zie je het QNAP en Android logo van op opstartprocedure minutenlang in beeld. Dit kan de suggestie wekken dat de boel is vastgelopen. Gewoon wachten. Het komt allemaal goed. Na een reboot krijg je keurig het bekende welkomstscherm van Android voor jouw neus waarna je jouw Android configuratie kunt voltooien.

QNAP TAS-268_Screenshot_2016-04-21-17-48-10

Tijdens jouw eerste sessie krijg je wel regelmatig de melding op jouw scherm dat de Android performance wat kan tegenvallen in verband met het synchroniseren van de RAID schijven. Niet vreemd gezien Android en het QNAP QTS besturingssysteem dezelfde chipset moeten delen.

Afstandsbediening

QNAP levert een mooie, compacte afstandsbediening mee met de TAS-268. Deze bevat alle essentiële knoppen om gebruik te maken van Android. Natuurlijk is het mogelijk om met een dongle gewoon een airmouse aan te sluiten of een (draadloos) toetsenbord met muis.

QNAP TAS-268_MG_8490

Android

Qua Android versie loopt QNAP nog een beetje achter. Op het moment van schrijven draait de TAS-268 nog op het verouderde Android 4.4.4. OTA (Over The Air) updates worden nog niet ondersteund. Updates lijken te moeten gebeuren vanaf een USB stick. Dit is nog niet heel gebruiksvriendelijk. Het zou goed kunnen dat QNAP de updates via de OTA firmware updates van QTS zal gaan uitvoeren. Echter ben je dan wel iedere keer al je instellingen kwijt. Hoe dan ook, dit is een werkpuntje.

QNAP TAS-268_Screenshot_2016-04-21-18-04-58

De volledige harddriveruimte is beschikbaar onder Android. Android ziet de opslagruimte in de vorm van een (in mijn geval) 3TB grote, externe SD kaart. De unmount optie staat opvallend genoeg nog aan. Ik raadt aan deze niet te gebruiken omdat je de configuratie in de war zou kunnen schoppen. Overigens kun je Android altijd vanuit de web interface van de TAS-268 een factory reset geven.

De Android partitie zelf staat op een ingebouwde SSD van 3GB. Ook hier weer een niet al te geniale keus. Veel apps willen immers niet op een externe opslag gezet worden, dus die 3GB heb je al snel vol. Android 6.0 ondersteunt het samenvoegen van de twee, maar met 4.4.4 als standaard installatie lijkt een update naar Android 6.0 nog heel ver weg. Overigens is de volledige SSD 4GB. Die 1GB die je niet ziet zal mogelijk gereserveerd zijn voor systeemherstel e.d.

Iets anders dat opvalt is dat QNAP veel knoppen heeft toegevoegd om zo snel meer informatie over de status van de NAS te verkrijgen en elementaire handelingen uit te voeren als een systeem reset. Wat Qnap ook heeft gedaan is de schermbeveiliging eruit gehaald. Geen idee waarom, dus het scherm blijft nu altijd aan.

Twee App stores voor Android

QNAP gebruikers kennen natuurlijk al jaren de Qmarket als de vertrouwde plek om apps voor jouw NAS vandaan te halen. Het aanbod van apps is inmiddels echt enorm. Ook onder Android heeft QNAP meteen geïnvesteerd in het opzetten van een eigen app store in de vorm van de Qmarket. Hier staan op de voorpagina natuurlijk alle apps van QNAP zelf. Onder de tab recommended zijn ook veel apps van derden verkrijgbaar.

QNAP TAS-268_Screenshot_2016-04-21-18-05-43

De QNAP apps die je download zijn de QNAP apps die ook gewoon in Google Play staat, maar dan met aanpassingen zodat ze de TAS-268 meteen zien. Aardig details is dat, als je meerdere QNAP servers hebt, je alle content in deze apps aan elkaar kunt knopen.

Google Play is ook aanwezig en toegankelijk. QNAP riep al eens in een persbericht dat dit ’s werelds eerste app is met ondersteuning voor Netflix. Dit klopt. Echter niet in Full HD omdat het niet om officiële ondersteuning van Netflix gaat.

QTS

Het eerste dat opvalt bij het starten van QTS is de aanwezigheid van Android Station. Een nieuwe app om de Android installatie aan te sturen. Op dit moment beperkt deze zich nog tot het aanpassen van de rechten, herstarten en opnieuw installeren.

QNAP-QTS-Android

QTS Apps

Via de Qmarker in de QTS interface zijn vele diensten op de TAS-268 te installeren. Toch is het aanbod wat beperkt ten opzichte van vele andere NAS systemen. Mogelijk komt dit door de chipset die QNAP hier gebruikt. Het kan zijn dat niet alle apps daar lekker op draaien. Toch is voor het gros van de servertaken wel een app te vinden die een oplossing biedt.

Chipset en Benchmarks

QNAP heeft de TAS-268 opgebouwd op een dual-core 1.1GHz chipset van Realtek. Deze heeft een Mali-400MP2 GPU. De chipset beschikt over 2GB aan werkgeheugen. Op basis van deze chipset loopt het hele QTS systeem als een zonnetje en krijg ik erg comfortabele snelheden wanneer ik bestanden wegschrijf en uitlees op het systeem. Voor QTS is de chipset dan ook prima.

Onder Android is dit een heel ander verhaal. De Mali-400 GPU is inmiddels een oudje met als resultaat dat games echt niet lekker draaien. QNAP geeft aan dat de NAS 4K aan kan, maar dat is een vreemd verhaal. Android draait namelijk op een maximale resolutie van 720p. Niet eens Full HD dus. Via een kunstgreep wordt Full HD content onder Android wel op Full HD afgespeeld. Echter is deze optie niet aanwezig voor 4K content.

We hebben de nodige Android benchmarks over de TAS-268 laten lopen en de scores zijn zeer matig voor het spelen van games, maar prima voor Full HD streaming en andere ‘lichte’ taken.

Smart Home / IoT

Tot op zekere hoogte is de TAS-268 geschikt gemaakt voor gebruik in een Smart Home oplossing. Hierdoor kun je via de Qmarket de SDDP app downloaden. Deze zorgt ervoor dat het Control4 systemen de NAS zien en met de NAS kunnen communiceren. Samenwerking met andere platformen lijkt er nog niet te zijn.

Conclusie

Met de TAS-268 doet QNAP iets waar ik al heel lang op heb gewacht. Met Android op het systeem opent een wereld aan mogelijkheden om apps te draaien en daarmee meer te doen met de content op de NAS zelf. Zou QNAP meteen voor een sterke chipset hebben gekozen, dan zou QNAP het de bestaande spelers op die markt erg moeilijk maken. De karige chipset en de verouderde Android installatie maken de TAS-268 echter een onvolwassen product. Het feit dat er ook nog eens minder apps voor QTS beschikbaar zijn, doet het geheel ook weinig goed. De eerste onvoldoende voor QNAP is een feit. Nu maar hopen dat QNAP Android niet laat vallen en volgende keer met een serieuze Android NAS komt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

 • Erg mooi design
 • Eindelijk echt bruikbare apps direct op de TV draaien
 • Configuratie vanuit Android

THE BAD

 • Android draait slechts op 720p
 • Geen officiële Netflix ondersteuning
 • Onduidelijk updatebeleid
 • Zeer oude Android versie
 • Niet geschikt voor het spelen van Android games
 • 4K ondersteuning lijkt nog afwezig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.